Jump to content

razvrgnuće stambene zajednice - etažiranje


manux

Preporučene objave

Poštovani,

Interesira me da li nakon provedenog etažiranja kao jedan od vlasnika stambene zgrade mogu zatražiti razvrgnuće stambene zajednice. Napominjem da svi vlasnici zgrade nisu proveli etažiranje prema svojim udjelima. Naime, kao vlasniku stambene zgrade od 23/250 udjela, nakon provedenog etažiranja, pripao mi je podrumski prostor površine 108,90. Kako se podrumski prostor ne može komercijalizirati niti služiti za stambenu namjenu interesira me da li mogu većinskog vlasnika koji posjeduje 109/250 udjela, odnosno 381,10 m2 i drugi vlasnik s udjelom od 107/250 odnosno površinom od 310 m2 i koji uživaju koristi od zgrade da otkupe moj dio zgrade, odnosno da me isplate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoje različite početne (su)vlasničke situaciije i prema tome različiti postupci definirani različitim zakonskim odredbama koji dovode do istog cilja, a to je definiranje samostalnih fizičkih dijelova unutar zgrade (stanovi, poslovni prostori ...), povezivanje tih dijelova i (samo)vlasništva nad tim dijelovima i definiranje suvlasničkog udjela u cjelini zgrade temeljem prethodnog.

 

Najčešće se pod etažiranjem misli na situaciju kad postoji vlasništvo fizičkog dijela (stana) ali taj dio nije upisan u z.k. kao samostalni dio i nije određeno koliki suvlasnički dio u cjelini zgrade proizlazi iz vlasništva toga dijela - dakle kolika je vrijednost toga dijela u odnosu na vrijednost cjeline (tipična nasljeđena situacija u stambenim zgradama).

 

Niste napisali koja je situacija kod vas bila prije toga etažiranja, iz opisa proizlazi da je bila drugačija i da ste vi kroz postupak utvrđivanja i upisa posebnih fizičkih dijelova (etažiranje) ujedno razvrgnuli suvlasništvo nad cjelinom koje je prije toga bilo izraženo u idealnom dijelu ili uopće nije bilo utvrđeno u dijelovima (zajedničko vlasništvo). Fizičkom podjelom dakle razvrgnuto je suvlasništvo (ili zajedničko vlasništvo) nad cjelinom, pa ovo što vi tražite nije razvrgnuće suvlasništva jer je to već učinjeno. To što ste ostali u suvlasništvu se sada odnosi samo na cjelinu (zgradu) odnosno one njezine dijelove i funkcije koji nisu vlasnički djeljivi.

 

Dakle, ne možete više postavljati nikakve zahtjeve radi razvrgnuća vlasnicima drugih fizičkih dijelova, a sa svojim fizičkim dijelom možete raditi što hoćete, dakle prodati ga, iznajmiti ili koristiti na drugi način Ovo "što hoćete" ne znači baš doslovno to, korištenje mora biti takvo da ne ometa ili ne umanjuje vrijednost dijelova drugih suvlasnika.

 

Vaš zahtjev bi bio kao kad bi vlasnik jednog stana u zgradi zahtijevao od vlasnika drugih stanova da otkupe njegov stan.

 

Ono što je vjerojatno upitno u cijeloj priči da li je etažiranjem podrum mogao biti proglašen samostalnom uporabnom cjelinom (iz vašeg opisa proizlazi da nije), budući da takvi prostori (tavan, podrum, ostave za smeće, dvorište ...) u načelu ostaju u idealnom suvlasništvu ili se mogu fizički izdijeliti u dijelove srazmjerne vlasništvu nad stvarnim samostalnim cjelinama (stanovima).

 

To me dovodi do sumnje da vi zapravo možda uopće niste izvršili pravo etažiranje koje bi provela stručna osoba, već ste se samo izdijelili nekim svojim sporazumom na način koji nije stručno korektan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija