Jump to content
frizider

Ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu_žalbeni postupak

Preporučene objave

Pozdrav, sin sam nedavno preminulog HRVI pete skupine 70% oštećenja organizma. Otac mi je preminuo od fatalnog srčanog udara u roku od nekoliko minuta 04.08. ove godine. Iza njega ostajem ja, 27 godina, student, majka 47, već 8 godina liječi se od šećerne bolesti sa naznakama pogoršanja, kućanica sa završenom ekonomskom školom, radila tek nekoliko godina i to ne u struci, te brat, već 14 godina liječi se od epilepsije, 21 godinu, završio za zvanje automehaničara.

 

Obitelj je imala kreditnih obveza, tako da je nakon smrti oca nastupila značajno teška situacija. Pokrenut je postupak za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu koju vodi područni ured u Bjelovaru, jer je otac imao radnog staža iz Slovenije. Otac je u mirovini već 14 godina te je u mirovinu, kako mi je objašnjeno otišao po mirovinskom stupu koji trenutno nije važeći. Nakon 2 mjeseca procesa, vještačenja u Bjelovaru za majku i brata, te vještačenja u Zagrebu u HZMO-u za brata, dobili smo riješenje u kojem se žalbeni zahtjev odbija, dakako do trenutka u kojem će majka napuniti 50 godina kako bi ostvarila pravo na mirovinu oca, ili makar njen umanjen iznos.

 

Na osnovu riješenja, to jest odbijenice, mogu se žaliti u roku od 15 dana. Žaliti se svakako moram, ali, odbijenica je stigla u obliku jednog A4 papira na kojem je, pozivajući se na pravne odredbe i zabilješke vještaka, utvrđeno kako pravo na obiteljsku mirovinu nije ostvareno, te kako za majku i za brata nije nastupila trajna nesposobnost za rad.

 

S obzirom na navedenu situaciju, u kojoj, nažalost, neće biti moguće preživjeti navedeni period od 3 godine bez bilo kakvih primanja, ne zbog samog života nego zbog kreditne situacije, molim Vas pomoć oko nastavka ovog procesa. Planirao sam unajmiti odvjetnika koji bi preuzeo slučaj te napisao žalbu na navedeno riješenje, koje ću proslijediti za Bjelovar, no, nisam siguran kome da se obratim. Određeni odvjetnici se bave samo kaznenim pravom, određeni samo imovinskim pravom, ali odvjetnika za ovu tematiku zbilja je teško naći u Osijeku.

 

U ovom pogledu molim Vas pomoć. Isto tako me zanima, jer to dakako zahtjeva i odlazak u Bjelovar, da li je za žalbeni postupak potrebno zatražiti uvid u spis kako bih provjerio što je točno naznačeno u dokumentima na koje se riješenje koje smo zaprimili referira. U svakom slučaju, situacija je iznimno komplicirana pogotovo u financijskom smislu.

 

Hvala Vam unaprijed na bilo kakvoj sugestiji ili pomoći.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ja tu ne vidim temeljm čega žalba kada je zakon jasan.

 

Udovica ili udovac imaju pravo na obiteljsku mirovinu (prema čl. 61. ZOMO-a):

- ako su do smrti bračnog druga po kojem im to pravo pripada navršili 50 godina života ili

- ako su mlađi od 50 godina života i ako je do smrti bračnog druga nastupila opća nesposobnost za rad ili je takva nesposobnost nastala u roku od jedne godine nakon smrti bračnog druga ili

- ako je nakon smrti bračnog druga ostalo jedno ili više djece koja imaju pravo na obiteljsku mirovinu, a udovica ili udovac obavljaju roditeljsku dužnost prema toj djeci. Ako tijekom trajanja prava po toj osnovi nastupi opća nesposobnost za rad, zadržavaju pravo na obiteljsku mirovinu dok postoji takva nesposobnost.

Ako udovica ili udovac do smrti bračnog druga nisu navršili 50, ali su imali 45 godina života , imaju pravo na obiteljsku mirovinu kad navrše 50 godina života.

 

Dijete

- stječe pravo na obiteljsku mirovinu (prema čl. 64. ZOMO-a):

- ako je u trenutku smrti roditelja mlađe od 15 godina ili mlađe od 18 godina ako je prijavljen službi za zapošljavanje radi zaposlenja

- ako je nastupila opća nesposobnost za rad, do dobi do koje se djeci osigurava pravo na obiteljsku mirovinu, tada ima pravo na obiteljsku mirovinu za sve vrijeme dok takva nesposobnost traje

- ako je opća nesposobnost za rad nastupila nakon dobi do koje se djeci osigurava pravo na obiteljsku mirovinu, a prije smrti osiguranika ili korisnika prava ima pravo na obiteljsku mirovinu ako ga je umrli uzdržavao do svoje smrti

- ako je u trenutku smrti osiguranik na redovitom školovanju ili započne takvo školovanje nakon smrti osiguranika.

To pravo pripada djeci do kraja redovitog školovanja, ali najduže do navršene 26. godine života. Ako je redovito školovanje prekinuto zbog bolesti, dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu i za vrijeme bolesti do navršene 26. godine života kao i nakon tih godina, ali najviše onoliko vremena koliko je zbog bolesti izgubljeno za redovito školovanje, ako je ono nastavljeno prije navršenih 26 godina života.

Dijete kod kojeg, tijekom trajanja prava na obiteljsku mirovinu, nastupi opća nesposobnost za rad, zadržava to pravo dok postoji takva nesposobnost.

 

 

Npr. ukoliko vaša majka ode u HZMO na procjenu radne sposobnosti i dobije opću nesposobnost u roku od jedne godine nakon smrti vašeg oca, imala bi pravo na obiteljsku mirovinu.

 

Imala bi pravo odmah na mrovinu i u slučaju da dokaže da je vaš otac umro od posljedica sudjelovanja u ratu, ali to je u ovom slučaju i po mom mišljenju, nemoguća misija.

 

Na obiteljsku mirovinu bi imao pravo i vaš mlađi brat da je na redovnom školovanju, a u njegovom slučaju bi morao biti redovni student (samo do 26 godina starosti).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ja razumijem u potpunosti odredbe zakona, ali s obzirom na situaciju, nije mi jasno kako je utvrdjeno da je majka odbijena u takvom zahtjevu uz navedenu bolest i sve ostale okolnosti. Isto to navodim za brata detaljnu dokumentaciju koja nije dovoljna. Ne znam kakvo je trenutno stanje sa psihotestom ali on je osoba koja je prilikom pocetka skolovanja imala iznimno nizak, granicni IQ, uz sve to, utrdjeno je kako se situacija popravlja, o cemu nema ni govora u medicinskoj dokumentaciji koja je prilozena. Ugl, nekako mi se cini da je situacija u zemlji drugacija, da bi mozda ovo, prakticni subjektivno misljenje bilo drugacije.

 

 

Brat bi iznimno tesko mogao postati redovni student jer ima trogodisnje skolovanje, ja sam preko 26., a ako je majka sada odbijena, nisam siguran sto bi se moglo/moralo dogoditi u sljedecih godinu dana da se odluka promjeni..

 

 

Postupak sam pokrenuo i za oca, zadnjih 12 godina imao je kronicni PTSP na osnovu kojeg je imao pravo na reviziju i povecanje stupnja invalidnosti, ali kao o vecinu svojih prava, ni ovo nije iskoristio. Umro je od ogromnog srcanog udara, a voditelj pravne sluzbe pri Hvidri smatra da je takva smrt povezana s ratom i ranjavanjem preko PTSP-a, jer postoji veliki broj istrazivanja koji direktno povezuju PTSP i slabljenje rada, pa u nekim slucajevima i potpun kolaps krvozilnog sustava. Do sada na to nisam dobio nikakav odgovor.

 

 

Molim Vas, spreman sam i platiti, ali nemam ideje kako dalje.. :(

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

 

ja sam preko 26., a ako je majka sada odbijena, nisam siguran sto bi se moglo/moralo dogoditi u sljedecih godinu dana da se odluka promjeni..

 

 

Molim Vas, spreman sam i platiti, ali nemam ideje kako dalje.. :(

 

U vašem sučaju zakon je jasan.

Moj vam je savjet da uz studiranje nađete kakav posao preko student servisa. Ipak imate 26 godina a to i nisu baš male godine života, kao 18 ili 19 godina.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
U vašem sučaju zakon je jasan.

Moj vam je savjet da uz studiranje nađete kakav posao preko student servisa. Ipak imate 26 godina a to i nisu baš male godine života, kao 18 ili 19 godina.

 

 

Zadnjih 6 godina radim preko studentskog servisa kako bih mogao makar donekle normalno zivjeti. Roditelji su imali cca 3 tisuce kuna kredita, a ja sa svojom studentskom placom jedva prezivljavam. Meni ne treba pomoc, nego njima. Da je plan bio realiziran, sada bih imao diplomu s obzirom na to da imam usmeni do zavrsetka fakulteta bas zbog tog rada, pa Vas molim, bez ocitih prijedloga koji bi mi mogli "pomoci". Zahvaljujem u svakom slucaju, ali, sve sto je do sada bilo moguce uciniti, ucinio sam.

 

Molim Vas obrazlozenje jasnoce zakona u ovom slucaju?!

 

Da budem precizan, molim Vas objasnjenje kako je moguce da osoba koja ima dijabetes vec veliki broj godina, osoba sa epilepsijom sa granicnom inteligencijom ne mogu ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu. Zar je zakon jasan oko toga da su radno sposobni?! Pitanje je bilo jasno, zanima me mogucnost slanja zalbe, sve ostalo, bar u zakonodavnom pogledu mi je jasno.

 

Hvala unaprijed!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da budem precizan, molim Vas objasnjenje kako je moguce da osoba koja ima dijabetes vec veliki broj godina, osoba sa epilepsijom sa granicnom inteligencijom ne mogu ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu. Zar je zakon jasan oko toga da su radno sposobni?! Pitanje je bilo jasno, zanima me mogucnost slanja zalbe, sve ostalo, bar u zakonodavnom pogledu mi je jasno.

 

Hvala unaprijed!

 

Što se tiče procjene radne sposobnosti to je u nadležnosti vještaka HZMO-a i kako oni odrede tako je. Vi se na to njihovo rješenje možete žaliti središnjoj službi HZMO-a ali da li če ili neće uvažiti žalbu to je opet pitanje.

Nakon žalbe ( ako vam bude odbijena ) možete podnjeti tužbu.

To je sve postupak koji dugo traje ( za rješaanje žalbe oko 9 mjeseci a za rješavanje tužbe oko 3 godine ). Pa vi sada vidite i odlučite sami.

 

Ovo kako je moguče,

ovo vam mi na ovom forumu ne možemo pojasniti da kako je moguce da osoba koja ima dijabetes vec veliki broj godina, osoba sa epilepsijom sa granicnom inteligencijom ne mogu ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu. To je stvar vještaka u HZMO. Za isto pitanje se trebate obratiti ili redovnim putem u nadležni HZMO ili putem žalbe u središnju službu HZMO-a.

A dalje se radi po nadležnom zakonu kako vam je već napisano.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ja bih se nadovezala pitanjem..da li je prosao zakon o pravima udovica poginulih? moja majka je izgubla tatinu mirovinu jedina na nasoj zupaniji..čuli smo da je isao prijedlog zakona u sabor da se vrate mirovine..zanima me da li je taj zakon usvojen?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

frizider

meni su na kontroli rekli da nisu oni krivi za neke slucajeve vec da su

u saboru dizali ruke iako nemaju pojma sto koja bolest znaci te kako su to ljudi u saboru koji nisu adekvatni za takve stvari-nazalost i mene su opeljesili svi doktori su mi dali 85% inv.a

hzzo 60 pa nema veze ak si polomljen-krpan to njima ne igra ulogu ,zalosno je to ali su svi oni bescutni -da ne kazem koju goru ric za njih

trajat ce teska borba sa njima

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
ja bih se nadovezala pitanjem..da li je prosao zakon o pravima udovica poginulih? moja majka je izgubla tatinu mirovinu jedina na nasoj zupaniji..čuli smo da je isao prijedlog zakona u sabor da se vrate mirovine..zanima me da li je taj zakon usvojen?

 

Ja sam isto tako čuo za određeni prijedlog zakona ali za opskrbnine, koji bi uskoro trebao u proceduru. Uvjeti za ostvarivanje navedenog prava, i to u ovom slučaju u iznosu od 1000 kuna su rigorozni.

Nadam se da će biti određenog pomaka na ovu temu, ali kako trenutno stvari stoje, čini mi se da neće baš biti zadovoljavajuće. Hvala Vam svima na povratnoj informaciji.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
ja bih se nadovezala pitanjem..da li je prosao zakon o pravima udovica poginulih? moja majka je izgubla tatinu mirovinu jedina na nasoj zupaniji..čuli smo da je isao prijedlog zakona u sabor da se vrate mirovine..zanima me da li je taj zakon usvojen?

 

Zakon je još uvijek u proceduri. Trebao bi stupiti na snagu ovog mjeseca.

Međutim, moram vas upozoriti da Ministarstvo ovim izmjenama nema u planu priznati pravo na mirovinu udovicama koje su se već izgubile prava jer su se udale. Dakle, i kad se zakon usvoji , tvoja majka neće imati pravo na mirovinu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Zakon je još uvijek u proceduri. Trebao bi stupiti na snagu ovog mjeseca.

Međutim, moram vas upozoriti da Ministarstvo ovim izmjenama nema u planu priznati pravo na mirovinu udovicama koje su se već izgubile prava jer su se udale. Dakle, i kad se zakon usvoji , tvoja majka neće imati pravo na mirovinu.

Mislim da je osoba izgubila mirovinu zbog toga jer su djeca prestala sa školovanjem,a ona ima premalo godina,a ne zbog udaje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
kako nece imati pravo kada nije udana???

Pa lijepo.Ako ima manje od 50 godina ,nema pravo na mirovinu,ako ima 45 ima pravo kad navrši 50.Ako nema 45,neće ni steći pravo na obiteljsku mirovinu.Tako je po postojećem zakonu.Stoga bi bilo jasnije da nam objasniš nakoji način je izgubila mirovinu,ona ili djeca,da ne nagađamo.Lakše bi ti pomogli savjetima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

da, recite nam zašto je izgubila mirovinu. Ako su u pitanju godine, ništa se to ne mijenja ovim izmjenama zakona.

 

a zozef, vi ste netočno naveli podatke.

 

Naime obiteljska mirovina obitelji poginulih regulirana je Zakonom o pravima branitelja, a ne Zakonom o mirovinskom osiguranju, a Zakon o pravima branitelja određuje da udovica ima pravo na mirovinu kada navrši 40 godina života, a ne 50.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ZOMO

Članak 62.

 

(1) Udovica ima pravo na obiteljsku mirovinu:

 

1) ako je do smrti bračnog druga, po kojem joj to pravo pripada, navršila 50 godina života ili

 

2) ako je mlađa od 50 godina života i ako je do smrti bračnog druga nastupila opća nesposobnost za rad ili je takva nesposobnost nastala u roku od jedne godine nakon smrti bračnog druga ili

 

4) Udovica koja je do smrti bračnog druga ili prestanka prava na obiteljsku mirovinu navršila 45 godina života, stječe pravo na obiteljsku mirovinu i prije navršenih 50 godina života ako kod nje nastupi opća nesposobnost za rad.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

bovu dajte molim vas pročitajte sve o čemu se radi.

 

riječ je o udovici poginulog branitelja,

dakle zakon o braniteljima:

 

Članak 29.

(1) Udovica, odnosno majka hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata stječe pravo na obiteljsku mirovinu ako je uzrok smrti u svezi s obranom suvereniteta Republike Hrvatske kada navrši 40 godina života. Udovac, odnosno otac hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata isto pravo stječe kad navrši 50 godina života.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
bovu dajte molim vas pročitajte sve o čemu se radi.

 

riječ je o udovici poginulog branitelja,

dakle zakon o braniteljima:

 

Članak 29.

(1) Udovica, odnosno majka hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata stječe pravo na obiteljsku mirovinu ako je uzrok smrti u svezi s obranom suvereniteta Republike Hrvatske kada navrši 40 godina života. Udovac, odnosno otac hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata isto pravo stječe kad navrši 50 godina života.

 

 

Ne razumijem gdje su se niti pobrkale. Moja majka je supruga preminulog HRVI domovinskog rada koji je preminuo u 8. Mjesecu od posljedica kolapsa koronarnog sustava u roku od nekoliko minuta. Majka, subruga ocu je u tom trenutku imala 47 godina. S obzirom na navedeno, mene zanima kako sporiti utvrdjivanje te stavke opce nesposobnosti za rad, jer majka je bolesna vec duzi niz godina kako sam vec naveo, isto kao i brat, no, na osnovu sve prilozene dokumentacije, ipak je utvrdjeno kako ne ostvaruju pravo. Realno gledajuci, ne znam kako ce prezivjeti sljedece tri godine bez bilo kakvih primanja.

 

U tome je bit situacije. Nitko ne spori zakon, iako je sramotan jer je to utopija, ono sto ja sporim je postupak i oko toga Vas molim pomoc, pa Vas molim da procitate ono sto sam napisao do sada jer sam se potrudio temeljito objasniti kakva je situacija u pitanju.

 

 

Hvala Vam! LP

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
frizider, vidim ni vi ne čitate baš sve.

mirela je postavila drugo pitanje pa se njoj odgovaralo.

 

Isprike, ali u ovoj situaciji nije definiran razlog zbog kojeg je udovica (supruga poginulog, a ne majka) izgubila mirovinu. Kada bi takva cinjenica bila definirana, tada bi mozda svi mogli pomoci. Nadam se da ce, bez obzira na razlog, zakon biti izmjenjen kako bi korisnica ostvarila pravo na mirovinu, dakako, ukoliko se ne radi o ponovnoj udaji, jer uvidjam kako je to kada obitelj ostane bez bilo kakvog primanja.

 

Sretno nam!!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Pa lijepo.Ako ima manje od 50 godina ,nema pravo na mirovinu,ako ima 45 ima pravo kad navrši 50.Ako nema 45,neće ni steći pravo na obiteljsku mirovinu.Tako je po postojećem zakonu.Stoga bi bilo jasnije da nam objasniš nakoji način je izgubila mirovinu,ona ili djeca,da ne nagađamo.Lakše bi ti pomogli savjetima.

 

ovako majka je imala mirovinu od 1999 do 2010.

izgubila jui je stupanjem zakona o pravima udovica kojim se ukidaju mirovine udovicama koje su izvanbracnoj vezi.Nju su pozvali da izjavi jel u izvanbracnoj vezi.Ona je priznala da jeste.Njen izvanbracni drug:

-nije drzavljanin Hr

-nema stalan boravak u Hr

-prijavljuje se privremeno

-nije prijavljen na njenoj adresi.

 

Iako je mogla izjaviti i da nije u izvanb.vezi,oan nije htjela i automatski je mirovina skinuta te je presla na moju baku.

mama ovim novim zakonom ima povrat na mirovinu natrag.

jos uvjek je udovca i nije vise u vezi.

Dakle kako su njena prava skinuta a udovicama koje imaju i DJECU u iozvanbracnim vezama nisu skinute?

Po meni je moja majka nasamarena,iskoristeno je njen strah,nesaznanje i njena bolest na bazi zivaca!

Ona nije vjencana ona nije udana..

U kojoj je kategoriji ona?

ni udan ani udovica ni nista..

Uređeno od mirelask
dodavanje

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
ovako majka je imala mirovinu od 1999 do 2010.

izgubila jui je stupanjem zakona o pravima udovica kojim se ukidaju mirovine udovicama koje su izvanbracnoj vezi.Nju su pozvali da izjavi jel u izvanbracnoj vezi.Ona je priznala da jeste.Njen izvanbracni drug:

-nije drzavljanin Hr

-nema stalan boravak u Hr

-prijavljuje se privremeno

-nije prijavljen na njenoj adresi.

 

Iako je mogla izjaviti i da nije u izvanb.vezi,oan nije htjela i automatski je mirovina skinuta te je presla na moju baku.

mama ovim novim zakonom ima povrat na mirovinu natrag.

jos uvjek je udovca i nije vise u vezi.

Dakle kako su njena prava skinuta a udovicama koje imaju i DJECU u iozvanbracnim vezama nisu skinute?

Po meni je moja majka nasamarena,iskoristeno je njen strah,nesaznanje i njena bolest na bazi zivaca!

Ona nije vjencana ona nije udana..

U kojoj je kategoriji ona?

ni udan ani udovica ni nista..

U slučaju vaše majke,po postojećem zakonu,mirovinu je mogla izgubiti samo pod uvjetom da je postupak pokrenuo neko ko je direktno zainteresiran za dio ili cijelu mirovinu,službeno se postupak ne pokreće.Vi zbroite dva i dva.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znači onako je kako sam i rekao.

Izvanbračna zajednica=brak, sukladno zakonu izjednačene su.

 

I dalje vrijedi moj odgovor koji sam vam i rekao.

Iako nove izmjene zakona predviđaju da brak i izvanbračna zajednica nisu zapreka udovici za ostvarivanje prava, stajalište Ministarstva jest da udovice koje su to pravo izgubile neće moći ponovno ostvariti jer je prošao rok u kojem su mogle zatražiti ostvarenje statusa člana obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja.

Dakle, kad je vašoj majci ukinuta mirovina, automatski je izgubila status člana obitelji smrtno stradalog , a rok za priznavanje istoga je prošao 2005. godine.

 

 

Zozef, niste u pravu. Ako je udovica sama izjavom potvrdila da živi u izvanbračnoj zajednici, postupak nije niti morao biti pokrenut. Samom njenom izjavom, po službenoj dužnosti donijelo se rješenje o prekidu prava na mirovinu i obiteljsku invalidninu.

Druga stvar je ta što udovica nije trebala potpisati izjavu da živi u izvanbračnoj zajednici.

 

Daljnja rasprava nema smisla jer je točno ovo što sam napisao.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Znači onako je kako sam i rekao.

Izvanbračna zajednica=brak, sukladno zakonu izjednačene su.

 

I dalje vrijedi moj odgovor koji sam vam i rekao.

Iako nove izmjene zakona predviđaju da brak i izvanbračna zajednica nisu zapreka udovici za ostvarivanje prava, stajalište Ministarstva jest da udovice koje su to pravo izgubile neće moći ponovno ostvariti jer je prošao rok u kojem su mogle zatražiti ostvarenje statusa člana obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja.

Dakle, kad je vašoj majci ukinuta mirovina, automatski je izgubila status člana obitelji smrtno stradalog , a rok za priznavanje istoga je prošao 2005. godine.

 

 

Zozef, niste u pravu. Ako je udovica sama izjavom potvrdila da živi u izvanbračnoj zajednici, postupak nije niti morao biti pokrenut. Samom njenom izjavom, po službenoj dužnosti donijelo se rješenje o prekidu prava na mirovinu i obiteljsku invalidninu.

Druga stvar je ta što udovica nije trebala potpisati izjavu da živi u izvanbračnoj zajednici.

 

Daljnja rasprava nema smisla jer je točno ovo što sam napisao.

Po tebi otišla sama i rekla,ja neću mirovinu,udala sam se.Daj se skuliraj.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zozef, niste upućeni uopće u ono što se događalo.

Udovicama su se slali pozivi da dodju potpisat žive li ili ne u izvanbračnoj zajednici.

Sve su mogle reći da ne žive i nikom ništa , ako netko s pravnim interesom ne pokrene postupak.

Međutim, one koje su potpisale da žive u zajednici su prava izgubile.

 

Molim vas da mi ne govorite TI.

Hvala lijepa

 

I ako niste upoznati u proceduru i problematiku udovica, molim vas da ni ne ostavljate netočne poruke.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ja cu svejedno pokusati ici u mirovinu i ako treba proglasit njenu poslovnu nesposobnost za donosenje odluka.

na temelju toga njena potpisana izjava se moze shvatiti na drugi nacin.

netko ju je dakle prijavio..pretpostavljam i tko!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
ja cu svejedno pokusati ici u mirovinu i ako treba proglasit njenu poslovnu nesposobnost za donosenje odluka.

na temelju toga njena potpisana izjava se moze shvatiti na drugi nacin.

netko ju je dakle prijavio..pretpostavljam i tko!

 

Ne, nije ju nitko prijavio, nemojte to tako shvatiti.

Bilo je to u vrijeme ministrice Kosor. Naime Uredi državne uprave su samostalno počeli slati pozive udovicama da dodju potpisati jesu li u izvanbračnoj zajednici, bez ikakvog naputka.

Pobunom Udruga udovica ti pozivi su se prestali slati, ali naravno da ima žena koje su već potpisale.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ko je imao interes?

baka.

 

nije trebala priznati da je u izvabračnoj vezi.

izvanbračna veza je veza između neoženjenog muškarca i neudane žene (i obrnuto) koja traje najmanje tri godine.

i krače ako je u toj vezi rođeno djete.

zajednički boravak je obvezan.

u kakvoj je to vezi bila.

saznaj dali je dotični bio oženjen u sporno vrijeme.

 

zajednički provodi po koji tjedan godišnje nije izvanbračna veza.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
ko je imao interes?

baka.

 

nije trebala priznati da je u izvabračnoj vezi.

izvanbračna veza je veza između neoženjenog muškarca i neudane žene (i obrnuto) koja traje najmanje tri godine.

i krače ako je u toj vezi rođeno djete.

zajednički boravak je obvezan.

u kakvoj je to vezi bila.

saznaj dali je dotični bio oženjen u sporno vrijeme.

 

zajednički provodi po koji tjedan godišnje nije izvanbračna veza.

 

Bovu, zajednički boravak nikako nije obvezan da bi postojala izvanbračna veza.

Savjetujem, da se prije upuštanja u iznošenje netočnih podataka, svakako konzultirate s praksom Ustavnog i Upravnog suda Republike Hrvatske, vezano uz izvanbračnu zajednicu.

Tako je jednom odlukom Ustavnog suda priznata izvanbračnom zajednicom veza dugogodišnjeg druženja, telefonskih poziva, izleta, bez ikakvog zajedničkog boravka.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio Vinkovinko
   Kako do udomiteljske obitelji? Radna sposobnost mi je oduzeta i nemam sredstava da se uzdrzavam, ne mogu ostvariti pravo na pucku kuhinju i na invalidninu. Kako si pomoci? 
    
  • objavio Bobo2001
   Danas sam pao s travom i dobio sam kaznu od 5000 kuna. Zanima me da li se taj zapis u dosijeu brise nakon odredenog vremena i da li postoji nacin da odgodim placanje ili smanjim? Takoder me zanima da li mogu ocekivat poziv pred sud? 
  • objavio smurat
   Dobio u Tvrtkovoj 20% za status HRVI  te mi drugostupanjska u Mihanovicevoj smanji ispod.Sto sada.
  • objavio macak2
   20. 02. 2019. prošla sam kroz crveno svjetlo vozeći dijete na međužupanijsko natjecanje. Morala je stići na autobus, već su zvali da kasnimo (nije mi rekla točno vrijeme polaska autobusa.)
   I gotovo godinu dana nakon prekršaja, policija me odmah zaustavila, tj dopratila do autobusnog kolodvora, uzela podatke i dobila sam 2000kn + 100kn troškova utvrđivanja prekršaja, te tri mjeseca bez vozačke dozvole.
   Ovo je moj primjer žalbe. Izbaciti? Ubaciti nešto? I što sa ovih 100kn? Znam da kaznu ne smijem platiti, ali zbunjuje me ovih dodatnih 100kn.
   Poštovani,
    
                           ovim putem podnosim prigovor na gore navedeni Prekršajni nalog kojim mi se na teret stavlja da sam dana 26.02.2019. god. u 7.36 sati u XXXX, Zagrebačka ulica br. BB, počinila prekršaj kažnjiv po čl. 59. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, tj. da nisam zaustavila svoj automobil na crveno svjetlo na semaforu.
    
                           Prekršaj u potpunosti priznajem i kajem se za njega, a napominjem da sam vozila dozvoljenom i prilagođenom brzino, ali sam zbog blizine semafora, te odvoza djeteta na autobus za međužupanijsko natjecanje, procijenila da se neću moći na siguran način zaustaviti. Nadalje, navodim da da sam do sada ne kažnjavana (predlažem uvid u prekršajne evidencije Suda), da mi je vozačka dozvola neophodna za posao i uzdržavanje obitelji (prilažem potvrdu o adresi rada i presliku osobne iskaznice), da imam dvoje maloljetne djece, od kojih dijete u prvom srednje, koje boravi u Domu u Zagrebu, koji plaćam od vlastitih primanja, te ju vozim do doma i natrag kuću svaki tjedan. S obzirom da se radi o maloljetnom djetetu te rasporedu koji ima u školi često bi se morala vračati s vlakom u kasne večernje sate, što izbjegavam. Te drugo dijete koje pohađa OŠ u XXX. Radim u osnovnoj školi XXX, te moja primanja nisu velika, pogotovo ukoliko tomu još pribrojite troškove putovanja(napomena: od kuće do škole imam 60km u jednom smjeru). Do ovog prekršaja nisam kažnjavana unatoč činjenici da već 16 godina konstantno sudjelujem u prometu.
   Iz svega navedenog molim da mi smanjite novčanu kaznu i ukinete zaštitnu mjeru jer ove predložene ugrožavaju egzistenciju moje obitelji, a kako je i sam ovaj postupak djelovao na mene da više neću činiti takve prekršaje, i najmanja novčana kazna će u potpunosti ispuniti svrhu kažnjavanja.
    
                           Sukladno svemu navedenom, molim i da me oslobodite od plaćanja troškova postupka.
    
                           S poštovanjem,
  • objavio kuzrof
   Poštovani,
   ovim putem usrdno zamoljavam one od vas koji posjeduju znanje a imaju dovoljno dobre volje za odvojiti 5 minuta svog vremena za pomoći potpunome strancu.
    
   Ukoliko se prepoznajete iznad, brownie points for you!
    
   Nastojati ću biti konkretan i koncizan.
    
   Redom;
   - 21.09.2019. imao sam hitan zdravstveni problem (srce, tahikardije, već duže vrijeme). Moj kardiolog mi je dao naputak da pri nastupu simptoma (povišeni srčani otkucaji) odmah odem na Hitnu, da me mogu snimiti - u vidu daljnjeg lječenja.
   Imam 30 godna, nije mi zabavno imati problema sa srcem.
   -Došavši na objedinjeni hitni prijem, predajem zdravstvenu karticu prvoj djelatnici na šalteru.
   -Priča se odvija u Dalmaciji. Tko je iz ovih krajeva, i samome mu je jasno...tko nije-ovdje vam se ne zna tko pije a ko plaća i sve je "pomalo, ulagano"
   -Sestra (gospođa od svojih 50+) me nabadajući kažiprstom po tipkovnici "ne pronalazi u sustavu". Ovo traje 15ak minuta.
   Za to vrijeme, ja sam fizički loše no svejedno potpuno pri svijesti i u potpunosti kontaktibilan (vidljivo iz otpusnog pisma)
   -Vičući "nemam pojma momak, ajde ti unutra pa ako te prime" šalje me dalje
   -Iduća sestra me drsko i nevoljko prima i započinje proces prijema.
   Također me ne nalazi u sustavu.
   Utvrđuje da sam pri svijesti, lucidan i kontaktibilan (vidim joj preko ramena ekran dok unosi parametre)
   Ovo također traje 15ak minuta.
    
   -Bivam zaprimljen. Vađenje krvi, EKG, ležanje i gledanje u strop.
   -Bogu hvala, 3 sata nakon, izlazim živ.
   -Pri odlasku mi biva uručeno otpusno pismo. Pitam konkretno da li trebam nešto potpisati. "Možeš ići"
   - 25.10.2019. na kućnu adresu mi stiže plava koverta s računom iz bolnice, u iznosu od 1700 HRK. Račun je fakturiran na datum 17.10.2019. za uslugu ispostavljenu 21.09.2019. (dan prijema)
   -Šaka u želudac.
   -u međuvremenu, informirao sam se i došao do saznanja da u periodu od 08. do polovine 10.og mjeseca nisam bio osiguran po ikojem kriteriju.
   Dakle, de facto sam bio nepokriven, bez osnovnog zdravstvenog osiguranja.
   -Da ne duljim, u tu neugodnu pravnu situaciju bio sam doveden od strane određene neprofitne udruge za rad s djecom s teškoćama u razvoju, za koje sam odradio probni rok no nismo ostvarili poslovnu suradnju.
   Prijavili su me na Mirovinsko i odjavili na isti kalendarski dan. Sve jasno. Meni nepoznato, E-Građani nedostupni.
   Izgubih osiguranje, mea culpa?
    
   - U procesu sam sastavljanja podneska i žalbe pravnoj i stručnoj službi za kvalitetu same Bolnice.
    
   -Naime, smatram da apsolutno nisam bio pravovaljano informiran o svom statusu, obvezama i pravima.
   -Bolničke djelatnice su mi svojim krajnjim neprofesionalnim pristupom uskratile relevantne informacije.
   -U niti jednom trenutku djelatnice koje imaju potpuni uvid u sve podatke meni osobno (ni majci koja je samnom bila u pratnji) nisu dale informaciju da NEMAM zdravstveno osiguranje te da, ukoliko odlučim, daljnje troškove liječenja plaćam sam.
    
   -Osjećam se prevareno.
    
   -Nemar i neprofesionalizam sestara na šalteru me koštao 1700 kuna, koje kao trenutno nezaposlena osoba naprosto nemam.
    
   -Ovo inače rade turistima, opće poznata stvar.
    
   Da rezimiram: okosnica moje žalbe bi bila nepoznavanje vlastitog pravnog statusa unutar sustava HZZ-a , krivnjom nestručnosti stručnih i ovlaštenih djelatnika istog sustava.
    
   Da li ovo prolazi?
    
   Za kraj, priznajem svoje glupilo i neprovjeravanje vlastitog osiguranja.
   No, unatoč tome, smatram da sam imao puno pravo biti obaviješten o nepostojanju istog, na licu mjesta te to smatram propustom djelatnika Bolnice koji je rezultirao time da sam kao fizička osoba financijski oštećen.
    
   Ne pokušavam prebaciti krivnju na druge, ne klevečem ili lažno teretim niti se "po Hrvatski" pokušavam izvući iz nečeg za što sam bjelodano kriv.
   Ne napadam nikoga ad hominem.
    
   Naprosto smatram da nije fer cijela priča te ne želim plaćati tuđi nemar u radu.
    
   Zahvalan sam doktorima, razumna sam osoba.
    
   Sve u svemu, trebam Vaše sugestije i pomoć za daljnje rješavanje ovog pitanja.
    
   Ako i dalje čitate ovaj post, od srca (pun intended) Vam hvala na vremenu, volji i trudu.
    
   Zahvaljujem još jednom i grickajući nokte išćekujem odgovore!
    
   LP
    
    
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...