Jump to content

Prodati kuću : DA ili NE


bubili1

Preporučene objave

Pozdrav forumaši!

 

Evo mene opet s nedoumicom u vezi mamine kuće koja je na prodaju (nikak da se proda).

 

Našao se potencijalni kupac koji sređuje papire za kredit.

Potrebna je i legalizacija, pa je sad upućeno pitanje bankama da li se može sve to odvijati usporedno. Odgovori se čekaju.

 

E sad, danas me zove kupac i pita da li postoji mogućnost da oni kao počnu sa sređivanjem unutrašnjosti kuće (krečenje...) dok još vremenski uvjeti dozvoljavaju, tako da dok stigne odobrenje za kredit bude spremno da se usele.

Kupac bi dao određenu sumu novaca što bi se navelo na papiru, a zauzvrat mi bi dozvolili da on obavlja te radove na kući.

Ostatak do dogovorene cijene isplatio bi se putem kredita kad bude odobren.

 

Moje pitanje: da li je to u biti onda predugovor i što navesti u njemu?

Kako je s režijama, pošto sad sve imamo na paušalu (nitko ne koristi, kuća je prazna).

 

Znam da je najbolja solucija "vi nama novac, mi vama kuću", ali u današnjoj situaciji kad je prodati nekretninu skoro isto kao i dobiti na lutriji...možda je i ova solucija izvediva i dobra za nas a da ne ostanemo i bez love i bez kuće.

 

Najljepše molim savjet!

 

Hvala najljepša!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kupac koji sklopi ugovor o kupoprodaji konkretne kuce i platite troškove ovjere potpisa i poreza na promet ne znači da je time postao vlasnikom nekretnine. Vlasnik nekretnine postace tek nakon upisa u zemljišnu knjigu!

Da bi upis bio dozvoljen,potrebna je vasa pisana ovjerovljena ocitovana volja(tabularna isprava) odnosno izjava kojom prodavatelj izjavljuje da je od kupca primio cjelokupan iznos ugovorene kupoprodajne cijene, slijedom čega istome dozvoljava zemljišno-knjižni prijenos prava vlasništva na nekretnini koja je predmet kupoprodajnog ugovora.

Tabularna izjava je izjava vlasnika nekretnine kojom prodavatelj kupcu nakon primitka cijelog kupoprodajnog iznosa dozvoljava upis vlasništva na nekretninu bez ikakvog budućeg protivljenja i ograničenja. Prodavatelj tabularnom izjavom ovlašćuje kupca da bez ikakvog daljnjeg pitanja i odobrenja ishodi uknjižbu prava vlasništva u svoju korist i u svoje ime. Prodaja nekretnine, osim predaje u posjed, obuhvaća i dužnost prodavatelja da izda kupcu tabularnu ispravu ukoliko je kupac svoje obveze izvršio na uredan način, odnosno isplatio ugovorenu cijenu.

Ukoliko prodavatelj ne želi izdati tabularnu ispravu, a kupac je podmirio sve svoje obveze, u tom slučaju kupac ima pravo tražiti raskid ugovora. Kupac može tužbom zahtijevati izdavanje tabularne isprave (isprave podobne za prijenos prava vlasništva u zemljišne knjige) od prodavatelja ukoliko isti ne želi svoju obvezu ispuniti dobrovoljno..

Rezume svega je da mozete uciniti kako ste naveli ali nikako neizdavati tabularnu ispravu bez isplate ugovorene cijene.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija