Jump to content

Kazneni zakon izvanredno ublažavanje kazne


Maroni999

Preporučene objave

Zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne pravni je lijek kojemu je svrha ublažiti pravomoćno izrečenu kaznu stoga što su se pojavile okolnosti za koje sud prilikom donošenja presude nije znao, a takve su da bi očito bile dovele do blaže osude.

Zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne mogu podnijeti osuđenik i uz njegovu privolu njegov branitelj te njegovi rođaci koji su ovlašteni podnijeti žalbu protiv presude u njegovu korist. Podnošenje zahtjeva ne zadržava izvršenje kazne, osim ako predsjednik 1° vijeća iz opravdanih razloga ne odluči drukčije.

Zahtjev se podnosi 1° sudu. Predsjednik vijeća 1° suda odbacit će zahtjev koji je podnijela neovlaštena osoba. 1° sud izvidjet će postoje li razlozi za ublažavanje, pa će nakon ispitivanja DO, ako se postupak vodio na njegov zahtjev, spise sa svojim obrazloženim prijedlogom dostaviti sudu nadležnom za odlučivanje o zahtjevu. O zahtjevu za izvanredno ublažavanje kazne odlučuje Vrhovni sud RH, osim u kada 1° sud preinači presudu. Ako 1° sud, nakon provedenih izvida, ustanovi da postoje okolnosti koje opravdavaju novu odluku o visini dnevnih prihoda novčane kazne, preinačiti će pravomoćnu presudu u tom dijelu odluke o kazni.

Sud će zahtjev odbiti ako ustanovi da nije udovoljeno zakonskim uvjetima za izvanredno ublažavanje kazne. Ako zahtjev prihvati, sud će rješenjem preinačiti pravomoćnu presudu glede odluke o kazni.

Rješenje kojim je prihvatio zahtjev sud će opozvati ako se dokaže da se rješenje temelji na lažnoj ispravi ili na lažnom iskazu svjedoka ili vještaka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Di to piše? Koliko sam vidio, primjenjuje se članak 57. gdje postoji više granica, ovisno o propisanoj kazni, što u ovom slučaju ne znamo koja je.

 

Znam iz prakse, toliko su zatvorenici dobivali rodenjem djeteta ili sklapanjem braka, od nekoliko mjeseci do najvise 6.

 

Čl.57. KZ-a regulira ublazavanje kazne koje provodi sud u u redovnom postupku te daje sucu ovlasti izreci kaznu manju od minimalne zaprijecene kazne u slucaju postojanja osobitih olakotnih okolnosti.

 

Ovdje je rijec o izvanrednom ublazavanju kazne koje se odnosi na vec pravomocne odluke i moze (tj. moglo se) se primjeniti samo u slucaju novonastalih olakotnih okolnosti koje nisu postojale u vrijeme kada je sud donosio odluku o kazni (rodenje djeteta, brak itd...) i podnosi se vrhovnom sudu

Mislim da se propisi koji reguliraju ovo podrucje nalaze u ZKP-u (starom)

 

dakle pricamo o izvanrednom pravnom lijeku, koji je btw ukinut

 

ispravi me ako grjesim

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija