Jump to content

Ustupanje nasljedstva prije ostavinske rasprave.


Bedex

Preporučene objave

Postovani,

 

Pok. Luca je za života nasljedila svog brata Marina koji je preminuo prije nje i navedena je u njegovoj pravomoćnoj ost.rasp. kao nasljednik za 1/3 dijela. Kada je Marin preminuo, živio je u stanu u Starigradu koji je gradio 30 god, čiji Marin nije bio ni knjižni ni vanknjižni vlasnik nego njegov brat Đorđe koji je i bio uknjižen na zemlju, ali ne i na kuću. Na kuću su se 2009 uknjižili Đorđeva nasljednica Tatjana.

 

Nikola, Ivan i Luka su sinovi nasljednici pokojne majke Luce kojoj se održala pravomoćna ost.rasp. U raspravi su se Ivan i Luka odrekli u korist Nikole na samoj ost. rasp. koja je postala pravomoćna i tiče se neke zemlje od 1000m2 u Kaštelima. U ost rasp. piše da je Nikola univerzalni nasljednik.

 

Kako nismo pravno bili upućeni nismo prijavili imovinu od Marina tj. donjeli njegovu ostavinsku gdje su njoj ostavljene neke zemlje na ost. rasp. Luce. U međuvremenu smo doznali kako Marin nigdje nije naveden kao suvlasnik spomenute kuće. Kako Marin nije imao djece, zene ni oporuke, Nikola je tuzio smo kci od Đorđa, Tatjanu kako bi dokazali da je Marin gradio spornu kuću i to dokazujemo priključkom za vodu, struju, i sl.

 

Znam da moramo tražiti dopunu ost. i prijaviti navedene nekretnine od pok. Marina u ostavini Luce ali me zanimaju sljedeće informacije.

 

Zakon propisuje da se ne mogu odricati ili ustupati nasljedni djelovi koji još nisu nasljeđeni. KAko je Nikola u pravnom sporu dokazivanja vlasništva stana od Marina protiv uknjižene Tatjane, postoji li ugovor, ili javnobilježnički akt ili uopće pravna mogućnost da se njegovi braća Ivan i Luka unaprijed odreknu u korist njega u tom razmjernom udjelu u stanu Marina?

 

Ako postoji ta mogućnost, da li je potrebno navesti konkretnu česticu i opisati sporni stan ili da se izrijekom odriču-ustupaju svih nasljednih prava?

 

Gdje je najsigurnije i najjeftinije otići, sud-javni bilježnik?

 

Ako ne postoji ta mogućnost odricanja Ivana i Luke, znači li to da Nikola vodi spor i za njih, a jedini napor koji će učiniti po završetku dokazivanja ostavine je izjava prihvaćam?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

navodio sam imena jer je i ovako teško razumljivo nekome tko ne poznaje sudionike i problematiku.

 

Vaš odgovor je nepotpun jer i sam navodim: "Zakon propisuje da se ne mogu odricati ili ustupati nasljedni djelovi koji još nisu nasljeđeni.". S obzirom da postoji univerzalni nasljednik mijenja li to išta na stvari?

 

Meni je nejasno postoje li druge pravne mogućnosti za odricanje ili ustupanje nekretnine osim davanja izjave na samoj ostavinskoj raspravi poput ugovora, javnobilježničkog akta ili nečeg trećeg?

 

Nadalje mi niste potpuno odgovorili i na:

 

Ako ne postoji ta mogućnost odricanja Ivana i Luke, znači li to da Nikola vodi spor i za njih, a jedini napor koji će učiniti po završetku dokazivanja ostavine je izjava prihvaćam?

 

 

Molim za potpun i cjelovit odgovor, baš kako je i pitanje postavljeno, hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,neznam da li vi uopce poznajete pojam univerzalnog pravnog sljednika,ili vam taj pojam univerzalni daje sliku necega "viseg"u smislu nasljedjivanja.

Neznam odakle vam uopce ta pomisao da se necega mozete odricati sto nije vase vlasnistvo u korist nekoga ko vodi ili ce voditi spor radi utvrdjenja prava vlasnistva,ili ste vi unaprijed donijeli presudu mimo suda.

Ako polazete pravo sve troje na tu nekretninu,nastupite onda zajedno kao tuzitelji,ishodite li usvajajucu presudu postajete suvlasnici,onda nakon toga radite sta zelite od svojih dijelova,darujte,prodajite kako vam je na volju,a ne kako ste vi to zamislili,vjerujte da ste dosli pred javnog biljeznika,ni on nebi znao sta zelite,cega da se odreknete i ustupite,neceg buduceg...

Napisali ste da vam se ponudi cjelovit i potpun odgovor kao sto je i vase pitanje koje je u suprotnosti sa svim mogucim pravnim radnjama.

Sa ovim postom,za mene osobno se tema zavrsava.

Pozdrav .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Vi se odmah pjenite na to što sam doslovno citirao zakon. Nije mi ni na kraj pameti da imam neko "više" pravo od drugih. Čitao sam o ovoj problematici mnogo i nitko ne nudi cjeloviti odgovor, pa tako ni Vi.

 

Problem u ovom slučaju je što sunasljednici ne žele sudjelovat u tužbi i troškovima, ali bi htjeli nakon uloženih 10 000 eura u spor dobiti svoj udio samo izjavom riječi prihvačam, što je složit ćete se također nepošteno.

 

Ključno je pitanje je li u pravu po Vašim saznanjima moguć ugovor, ustup, javnobilježnički akt, izjava, naputak ili nešto peto što bi bilo vjerodostojno pri sutrašnoj podjeli imovine i to je sve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija