Jump to content

Trebam primiti novac, ali moram biti poslovni subjekt. Molim pomoć

dinarskizid

Preporučene objave

Slučaj je sljedeći.

Htio bih u suradnji sam jednim portalom za grupnu kupovinu prodavat svoje usluge.

Problem je taj što nisam poslovni subjekt još uvijek, a oni zahtjevaju isplatu isključivo ukoliko imam doo ili obrt.

Ono što mene zanima, da li mi može neki prijatelj to "provući" kroz knjige i kakve on ima koristi ili obaveze od toga? Da li udruga dolazi u obzir u teoriji?

Na koji način on meni može prosljediti tu lovu?

Što je s pdv-om, jasno mi je da plača kupac, ali tko taj pdv prosljeđuje državi, portal s kojim mislim raditi, firma koja bi primila lovu za usluge koje bih ja izvršio, ja, ili svatko djelomično??

Molim informacije, jer fakat sam tukac, nemam para, a ovo mi je odlična prilika da si nešto zaradim.

Hvala.

Dijeli na drugim stranicama

Neka pitanja koja postavljate, poput onog o PDV-u su zapravo dio osnovnih znanja koje bi trebali imati ako se bavite samostalnim radom.

Na Vašem mjestu, ja bih zajedno s prijateljem kontaktirao njegovog knjigovođu i vidio koje bi opcije bile moguće.

Isto tako, moje je mišljenje da ako ćete pokušavati prikazati svoj posao kroz "knjige" negog prijatelja, to će se samo pokazati kompliciranim, riskantnim za tog Vašeg prijatelja (jer pravno će on, odn. njegovo poduzeće) biti odgovorno prema klijentu, a legalno Vam novac neće moći isplatiti ništa povoljnije nego da sami imate svoju "firmu".

Na mjestu Vašeg prijatelja, ja ne bih bio presretan takvim aranžmanom jer kako već kažu - ne miješati prijatelje i posao.

Možda da razmislite o otvaranju obrta ili ovog novog jednostavnog d.O.o.-a?

Na ovom forumu postoji jedna velika tema o otvaranju obrta i obvezama po tom pitanju:

- http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/27156-Otvaranje-obrta-nekoliko-pitanja/page11

Krenite odozada od novijih upisa, jer tema je već 4 godine stara, pa je možda bolje da krenete od novijih informacija.

Ne znam postoji li već tema o JDOO-u jer to je vrlo nova opcija - možda postoji - ali ovdje je upis na stranicama Ministarstva pravosuđa o istom:

- http://www.mprh.hr/pravosuda01

U svakom slučaju, kako mi se čini da bi to bilo privremeno rješenje za Vas, dobro se informirajte o troškovima zatvaranja "firme".

Također, na stranicama Porezne uprave postoji niz zanimljivih brošura:

- http://www.porezna-uprava.hr/publikacije/p_prirucnici_brosure.asp?id=b05d2

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija