Jump to content

Majka "otela" kucu od djece, legalnoh nasljednika - HITNO


dzomba2210

Preporučene objave

Zivim u Britaniji, Hrvatski sam drzavljanin, ali i Britanski, Zivio sam u Hrvatskoj i prije rata se odselio opet u Britaniju.

 

Majka i otac su na placu od ocevog pradjeda podigli kucu, sredinom 80-ih otac je poginuo i ostavio nerazrijeseno pitanje vlasnistva kuce. Ja i jos 2 brata smo bili maloljetni u to vrijeme, medjutim stekli smo punoljetstvo tokom rata dok nismo bili u Hrvatskoj.

Nakon zavrsetka rata, majka se vratila i obnovila kucu i sad tu i zivi. Prije rata, imovinski odnosi nisu bili rijeseni i u jednom trenutku mislim da nam je majka rekla da je na katastru zavedeno na sve 4 nas: majku, mene i 2 brata, sve po jednaku cetvrtinu, a moguce da sam pogresno i razumio. Mozda joj je u trenutku kad je sve probala zavesti na sebe receno da mora biti na sve cetvoro jednako jer smo svi punoljetni i zakonski nasljednici, ona muza, a nas 3 brata nasljednici oca.

 

Provjereno je i javljeno mi je jutros iz suda, da sto se VLASNICKOG lista tice, on je na majku. Kako i na koji nacin i od kojeg datuma, neznam.

POSJEDNOVNI list je na 13 clanova obitelji, predaka, osoba koji su svi preminuli davno.

Pokojni otac jest nasljednik od jednih od tih umrlih, pa se stoga drzimo toga da imamo pravo na svoje.

Bitno je navesti da ni u jednom trenutku ni jedan od nas 3 brata nismo dali majci punomoc da kucu prepisuje na sebe samo, vec smo dali saglasnost da nas predstavlja kod drzavnih vlasti s ciljem da se kuca obnovi i ponovno uvede struja, voda, itd. To je trazila jer je govorila da "nemoze nista uraditi bez nase punomoci"!

Braca su kao i ja sam ogorceni i mole me da pronadjem nacin kako da situaciju razrijesimo jer majka ne zeli da komunicira sa nijednim u vezi kuce, vec govori da ce je prepisati mojoj bivsoj supruzi (inat) koja sa nikim nema kontakt i uvijek je bila u svadji sa svima.

1. Po mom logicnom mislljenju ako posjedovni list nije rasciscen, ona nebi smjela imati pravo na ikakav prepis?

2. Da li nam moze zabraniti pristup kuci ako ima 1/1 vlasnicki list na svoje ime?

3. Kako je uopce mogla to izvesti bez OSTAVINSKE RASPRAVE?!?!?

Molim vas, koje su nam opcije?

Plan nam je da kontaktiramo komoru odvjetnika u Hrvatskoj i trazimo sposobnu osobu da ovo pokrene sudski ali da mozemo mirnije spavati u medjuvremenu, savjet bi mnogo znacio. Imamo zelju da provedemo ljeto ponovo u Hrvatskoj kao i svake godine do sad (zadnjih 7-8god), ali neznamo sta nas ocekuje. Prijetnja majke je - POLICIJA!

 

Zahvalan sam unaprijed za bilo kakvu pomoc i informaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo neke napomene.

 

Vlasnikom se smatra osoba koja je kao takva upisana u zemljišne knjige. Katastarsko stanje nije dokaz vlasništva.

 

Budući da je majka u posjedu kuće, a vi niste, može vam zabraniti pristup kući čak i kad ne bi bila vlasnik. To ne znači da vi kao mogući suvlasnik ne biste mogli ishoditi pravo pristupa u sudskom postupku.

 

Da biste saznali kako se majka upisala kao vlasnik trebate zatražiti povijesni dio z.k. uloška iz kojeg će se vidjeti sve promjene kao i nazivi dokumenata temeljem kojih su promjene vršene.

 

Što se tiče punomoći, trebalo bi vidjeti kako točno glasi tekst tih punomoći, te da li ste ih potpisali kao punoljetna ili maloljetna osoba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osoba koja vam je javila da je majka upisana vlasnica kuce,je morala vidjeti pravni temelj stjecanja i datum upisa prava vlasnistva.

Iz vase objave zakljucujem da ste bili punoljetni u vrijeme izdavanja punomoci,ali sta je sve u istoj precizno navedeno,vjerujem da se vi kao i braca nesjecate detalja.

Kako god da bilo,majka je upisana vlasnica,i tako ce biti sve dok se nedokaze suprotno.Majka moze zabraniti pristup kuci svakom pa i vama,kako vam je vec receno da bi to uradila netreba uopce biti vlasnica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne sjecam se, to je tacno jer je bilo prije desetak godina (najmanje). Osoba koja mi je javila, nije imala pristup drugim informacijama jer nije striktno clan porodice i nije imala na osnovu cega traziti pristup. Sad me samo zanima, na koji nacin pokrenuti sudski i sto tocno traziti? Vlasnicki list se mora rijesiti jer na njemu su imena osoba koje se pomrle davno. Mi jedino imamo dokaz uz brojne svjedoke da je kuca bila na zemljistu koje je ocevina, djedovina, itd..i da smo tu zivjeli od dana kad je kuca izgradjena. Sta dalje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prikupite potrebne podatke kako vam je rečeno, prije svega povijesni dio z.k. uloška.

 

Za pristup katastru i zemljišnim knjigama nije potrebno imati pravni interes jer su to javne knjige, a neslužbeni pristup im je moguć i putem weba, s tim da povijesno stanje na webu obuhvaća samo razdoblje nakon prijenosa u elektronski oblik.

 

Dakle, zamolite nekoga da ode u gruntovnicu i dođe do "papirnatih" podataka za cijelu povijest uloška.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija