Jump to content

Oslobođenje plaćanja sudskih troškova?


freshica

Preporučene objave

Zakon o sudskim pristojbama

Članak 14.

 

Sud će osloboditi od plaćanja sudskih pristojbi stranku koja prema svom općem imovnom stanju ne može podmiriti sudsku pristojbu bez štetnih posljedica za nužno uzdržavanje sebe i svoje obitelji.

 

Stranka je dužna uz prijedlog za oslobođenje od plaćanja pristojbe priložiti potvrdu o imovnom stanju iz članka 13. ovoga Zakona, te dati izjavu na sudski zapisnik o svom imovnom stanju i imovnom stanju svoga supružnika.

 

ako se radi o zakonom određenom uzdržavanju (alimentacija) oslobođeni ste plaćanja pristojbe i imate pravo nabespatnu pravnu pomoć. više informacija u Uredu državne uprave.

 

Članak 15.

 

Od plaćanja pristojbi oslobođeni su:

 

10. tužitelji u parnicama o pravu na zakonsko uzdržavanje ili o tražbinama na temelju toga prava,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...

Naslov teme mi odgovara pa ću postaviti pitanje ovdje.

Gdje se može dobiti potvrda o imovnom stanju za potvrde oslobođenja plaćanja troškova u postupku pred sudom Europske unije (Opći sud Europske unije)?

Porezna uprava kaže da nije nadležna jer oni daju samo potvrdu o oslobođenju plaćanja pristojbi (pretpostavljam upravnih, ali nebitno) i to nije potrebno. Jer su navodno svi građani EU oslobođeni plaćanja pristojbi pred tim sudom.

Dakle, postoji li institucija u kojoj bi se mogla pribaviti takva potvrda o imovnom stanju (presjek sve imovine) koju bi stranka priložila zahtjevu za oslobođenje plaćanja troškova postupka pri Sudu Europske unije pa će oni odlučiti ima li pravo na oslobođenje? Porezna kaže da to ne može izdati. Ili je potrebno da stranka sama od svih nadležnih institucija ishodi pojedinačne potvrde (npr. iz gruntovnice (za nekretnine), stanice za tehnički pregled (za vozila), porezne (za dohodak), banaka (stanje računa) Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (za dionice) itd.)?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija