Jump to content

Prekrsaj za nepropisno parkiranje


zaobilaznica

Preporučene objave

Lijep pozdrav

 

Dobio sam kaznu za pakiranje na nedozvoljenom mjestu od strane prometnog redara, čime sam prekršio zakon o sigurnosti prometa na cestama NN 74/11 čl.78.s.1.

 

U prijevodu, ako sam dobro shvatio, omeo sam tok kretanja pješaka.

 

Ali, parkirao sam u jednoj ulicici koja nema nogostupa, dosta je uska, nema u njoj bas prometa pjesaka jer je totalno sporedna, izlazi na pjesacku zonu, a na pocetku ulice ime znak zabrana prometa u oba smjera.

No kako ja nisam kaznjen zbog toga znaka, vec zbog ometanja toka pjesaka tjh. parkiranja, a pored mene je mogao proci i auto ( bio sam parkiran uz rub ulicice), a kamoli pjesak imam li sanse zaliti se?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijepi pozdrav,

 

u svibnju 2012. godine sam dobila kaznu za nepropisno parkiranje na invalidskom mjestu ispred Konzuma u Španskom u Zagrebu. Naime auto koji je bio parkiran je auto koji ima naljepnicu za invalide ( koja doduše više ništa ne znači), ali nije bio vidljivo izložen dokument o pristupačnosti ( jer ga doduše ni nemam, s obzirom da nisam iz Zagreba i rijetko s tim autom putujem negdje , iskreno nisam imala ni pojma da je to potrebno) Međutm to je manje više nebitno jer se auto vodi kao nepropisno parkirano vozilo bez obzira na moje neznanje koje je uostalom moja stvar i počinjeno je prekršajno dijelo.

Auto je prema policijskom nalogu uklonjen s parkinga od strane Zagreb Parking-a. Troškove Zagreb Parking-a u iznosu od 500kn sam podmirila, međutim uz to sam dobila i policijsku kaznu u iznosu od 700kn za počinjeno prekršajno dijelo na koju sam se žalila. E sad stvar postaje malo složenija. S obzirom da je auto kupljen po povlasticama za invalidnu osobu, u vrijeme kad je ta opcija bila moguća,na tu osobu i glasi taj auto. Stoga oni kao krivog terete osobu na koju glasi auto. To je invalidna osoba sa više od 80% mentalnim oštećenjem koja niti ne posjeduje vozačku dozvolu. U žalbi koju sam uložila sam to navela i obrazložila da sam ja vozila auto, a ne ta osoba i priložila dokumentaciju sa prvostupanjskog vještačenja o utvrđenom invaliditetu te osobe. Također sam navela da sam vodila dijete u Zagreb kod doktora i u povratku skrenula u taj Konzum i kako bi njemu olakšala parkirala se što bliže (što nije točno jer ta osoba nije bila samnom, mislila sam da će to malo ublažit stvari, al očito nije), također sam navela da nisam znala za pristupačnost i da sam svjesna počinjenog prekršaja, da se kajem i da s obzirom da nikada u 25 godina od kad posjedujem vozačku nisam kažnjavana te zbog teže financijske situacije molim da mi se izreče pismena opomena. E sad nakon 2 mjeseca od uloženog prigovora dobila sam poziv na sud i ja kao svjedok i moje invalidno dijete kao okrivljenik. Tu nastaje problem, jer dijete ima mentalno oštećenje koje je ograničeno u komunikaciji i zaostalo, koje se nezna snaći u takvoj situaciji i kako njega dovesti na sud i pokušati mu objasnit šta da kaže kad nije bio samnom kao što sam navela u žalbi. Uglavnom s tom žalbom sam si zakomplicirala život. U pozivu piše da u slučaju neodaziva će biti prisiljeni o našem trošku sami nas dovest pred sud, što zvuči grozno.

Zanima me što se događa u slučaju neodaziva i mogu li se odazvati samo ja kao svjedok. Postoji li neko drugo riješenje ovog slučaja- da platim tu kaznu nekako ili povlačenje žalbe ako je moguće ili nešto treće?

Hvala puno unaprijed na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav...

zanima me kako naravno ne platiti kaznu za parkiranje u iznosu od 500,00 kn (čl.12.st.4 ZSCP-a)?

Vlasnik automobila je suprug,ja sam odvezla dijete u školu i malo se zadržala (neplanirano,svi roditelji tamo parkiraju...).

Čitam ovdje da ima raznih fora,na dnu te obavijesti piše da treba dostaviti podatak o identitetu osobe koja je upravljala vozilom,te da se protiv supruga ili supruge ne mora svjedočiti na sudu....i što se onda dogodi?Da li može doći ovrha na plaću,ako da u kojem roku?Da li da pokušam sa zamolbom,jer nisam kažnjavama pa možda neko pisano upozorenje,dobrotvorni rad bilo što???

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dostavite podatak o vašem imenu, doći će nova kazna, na tu novu kaznu pišite prigovor i tražite od suda da vas se kazni opomenom zbog tih okolnosti, a sud može odrediti tu opomenu, a može i kaznu.

 

Za ostale metode nastavite čitati stare postove, ima efikasnih i nemoralnih, ima onih blažih često manje uspješnih, to će te morati odlučiti sami.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

U PP sam dostavila svoje podatke tj da sam ja vozila/parkirala automobil i sad mi je od MUPA došao odg. da su prekršaj evidentirali na moje ime ako kaznu ne platim "provest će se redovni postupak na način da ćemo temeljem članka 234 Prekršajnog zakona te članka 4. stavak 1. Zakona o sig. pr. na cestama donijeti Obavezni prekršajni nalog na Vaše ime na koji imate pravo prigovora Prekršajnom sudu"

Što konkretno znači taj članak..stavak itd?Sada trebam čekati poziv i otići na sud?Ili sud pošalje neko rješenje poštom pa se na to žalim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete platiti, ta uplatnica ima status mandatne novčane kazne, a ako ne platite doći će obvezni prekršajni nalog na kojeg možete prigovoriti.

 

Ako prigovorite na način da poričete prekršaj doći će poziv na sud, ako prigovorite na način "jesam neću više nikada, može li manja kazna?" sud će vanraspravno donijeti rješenje bez pozivanja okrivljenika.

 

U oba slučaja odluka suda je pravomoćna i izvršna, nemate pravo žalbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može.

 

Kazna je u fiksnom iznosu i ne može se povećati, ali se mogu zbrojiti troškovi prekršajnog postupka od par stotina kuna.

 

Ako imate dokaze da ne radite i da nemate imovine, sud može umanjiti kaznu na 300 kuna, može vas kazniti opomenom (to se ne plaća ništa), a može i potvrditi kaznu policije, zaračunati troškove postupka i putne troškove svjedoka policajca ako ga zbog okrivljenikovog poricanja bude potrebno ispitati.

uređeno: od petpetica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

dana 11.01 oko ponoči pauk mi je podigao auto na Opatovini pod razlogom da sam parkirao na mjestu za invalide.Totalno sam bio izbezumljen jer nisam imao pojma da sam nepropisno parkirao.Postoji tabla na početku ulice koja pokazuje da je sljedečih 4 mjesta rezervirano za invalide.Ja tu tablu nažalost nisam vidio, a na mjestu nije vidljivo ili uopče iscrtano mjesto za invalide.Podigao sam automobil na deponiju, a sa njim 500kn kazne za premještanja vozila i 800kn policijske kazne.Ovo kaznu od 500kn ću platit jer na nju nemam prava žalbe, ali me zanima pošto sam student i nemam prihode da li imam kakve šanse da mi sud umanji policijsku kaznu?

Već su mi jednom umanjili jednu kaznu za brzinu tako da nemogu navest da ranije nisam kažnjavan :/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav.

 

Molim za pomoć. Naime 29.10.2012 dobio sam Obavijest o počinjenom prekršaju za nepropisno parkiranje, zajedno sa pripadajućom uplatnicon na iznos od 500 kn.

 

Kaznu nisam platio, kao niti uložio prigovor, jer sam čekao da mi se dostavi upitnik o vozaču?! Kako taj upitnik još uvijek nije stigao, zanima me što mi je činiti kako bih izbjegao plaćanje kazne.

 

Vozilo glasi na moju nevjenčanu suprugu i bilo je parkirano u ulici u kojoj se oduvijek parkiraju vozila u nizu, uz pločnik. Taj dan su sva vozila dobila kaznu.

 

Napominjem kako niti ja, niti nevjenčana supruga nemamo nikakvih prekršajnih prijava, pa ne znam da li ću se moći izvući samo sa opomenom i trebam li čekati dopis prekršajnog suda ili prije odreagirati?

 

Zahvaljujem unaprijed, lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jako je teško skroz se izvući.

 

Da sam ja dobio tu kaznu od 500 kuna radije bi platio nego moljakao nekoga da me pusti.

 

Ako nemate novaca - druga stvar, Sud za tu kaznu može izreći opomenu koja se ne plača.

 

Stići će dopis u kojem će se vlasnika vozila tražiti da da podatke osobe kojoj je vozilo dao na upravljanje, podaci se mogu odbiti dati samo u neposrednom ispitivanju od strane policije - na zapisnik.

 

Davanje tuđih osobnih podataka ukoliko se dokaže da taj nije počinio to što je prijavljeno je kazneno djelo iz čl. 146. Kaznenog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Došao mi je obavezni prekršajni nalog da sam kriva te sam dužna platiti kaznu 500 i 100 kn sud. troškove,imam 8 dana za poslati prigovor koji šaljem u pp koja mi je to poslala?

Ima li neka fora koja me može spasiti?

 

Ažurirano

 

Došao mi je obavezni prekršajni nalog da sam kriva te sam dužna platiti kaznu 500 i 100 kn sud. troškove,imam 8 dana za poslati prigovor koji šaljem u pp koja mi je to poslala?

Ima li neka fora koja me može spasiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija