Jump to content

Problem s prijevoznim troškovima


Neuro

Preporučene objave

Moj poslodavac se u ugovoru o radu na neodređeno vrijeme koji je sklopio sa mnom obvezao da mi plaća prijevoz u cijelosti.

 

Nisam učlanjena u sindikat, ali je upravno tijelo ustanove u kojoj radim prije više godina donijelo odluku o izjednačavanju prava zaposlenika ustanove sa svim propisima koji vrijede za zaposlenike u javnim službama (normativni akti, odluke, kolektivni ugovori), i ta odluka je i dalje na snazi.

 

Do sada mi je poslodavac svake godine uredno plaćao godišnju kartu ZET-a, no kada je stigla ponuda ZET-a za 2013., rečeno mi je da "ono što je vrijedilo prošle godine više ne vrijedi". No moj ugovor o radu je i dalje na snazi, kao i spomenuta odluka, a i novi Temeljni kolektivni ugovor mi ide u prilog, tako da sam odgovorila da ne razumijem što se tu točno odnosi na mene i da imam pravo na plaćeni prijevoz.

 

Osim toga, pročitala sam prijedlog Temeljnog kolektivnog ugovora koji su pojedini sindikati javnih službi parafirali s Vladom 12.12.2012., a koji je obvezujući za sve javne službe. Sve odredbe čl. 67 TKU za mene su povoljne, jer živim na udaljenosti od posla mnogo većoj od 2 km, koristim za poslodavca najpovoljniji javni prijevoz (ZET), itd.

 

S obzirom na sve navedeno, molim stručnjake s ovog foruma da mi odgovore ima li poslodavac zakonske osnove da mi uskrati plaćeni prijevoz (nadam se da se to neće dogoditi, ali želim biti dobro informirana), a ako se to dogodi, kakvi mi pravni instrumenti stoje na raspolaganju. S obzirom da nisam član sindikata, kome se mogu obratiti ako budu prekršena moja prava iz radnog odnosa i/ili Zakona o radu, odnosno bilo kojeg drugog relevantnog akta?

 

Hvala unaprijed!

Neuro

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne vidim osnove za postupanja poslodavca, možda mu treba dati malo vremena da prouči što je zapravo to tamo parafirano, no u svakom slučaju na raspolaganju Vam stoji zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa i kasnije i daljnje postupanje i u prisilnoj naplati vašeg nespornog potraživanja i po osnovi ugovora i ovog parafiranog Kolektivnog ugovora. No treba malo pričekati i ne žuriti s time, jer je izgleda ovdje problem tek na vidiku i ne znači da će uopće doći do realizacije bilo kakvog smanjivanja tog prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru :) I ja se nadam da neće doći do problema, samo mi ovakva reakcija poslodavca izaziva nelagodu pa sam se htjela informirati. Naravno da neću postupati ishitreno.

 

Spomenuli ste zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa. U slučaju da mi ikada zatreba, o kakvom se instrumentu radi, tj. postoji li obrazac ili propisani sadržaj tog zahtjeva i da li ga podnosi radnik osobno ili preko odvjetnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija