Jump to content

Ugovor na određeno i pravo na naknadu - HELP! :(

modra

Preporučene objave

Poštovani,

Imala bih par pitanja ako netko ima volje i vremena da mi pomogne s mojim nedoumicama.

Zapravo se radi o mom mlađem bratu: firma za koju radi prije pola godine prmijenila je vlasnika i otad mu je položaj višestruko degradiran. S rada u salonu premješten je na skladište, plaća je duplo smanjena tako da sada iznosi 2000kn pa ispada da radi za gorivo i marendu (s tim da u Ugovoru o radu koji je potpisao niti nije naznačen iznos plaće - pretpostavljam da je to nezakonito?!), radi prekovremene non-stop kao i vikende i blagdane, bez ikakve naknade, ne smije koristiti godišnji (općepoznato je da u toj firmi radnici NEMAJU pravo na godišnji), na poslu zapravo pokriva 3 radna mjesta (sve "po potrebi") itd. Krajem mjeseca ističe mu ugovor na određeno i on ga najradije ne bi produžio jer je više nego nezadovoljan i dosta mu je tlačenja.

Zanima me na koji način može realizirati "prekid" radnog odnosa, a da ne izgubi pravo na naknadu sa HZZ-a? Da li je dovoljno poslodavcu reći da ne želi produženje ugovora i zatražiti radnu knjižicu? Da li mu poslodavac može praviti probleme i na osnovu čega? Kako se zaštititi?

Znam da je trenutna situacija takva da mnogi niti nemaju posao, i da se možda čini nezahvalno "manipulirati" nezaposlenošću i naknadom - ali svi mi dobro znamo kakav je odnos prema radnicima u pojedinim firmama zahvaljujući ovolikoj stopi nezaposlenosti u državi, i ponekad je imati (ovakav) posao zbilja pakao... pa kako se "izvući"? :(((

Dijeli na drugim stranicama

Evo i danas sam od jedne odvjetnice koja se razumije u radno pravo dobila informaciju da ako mi se brat prijavi na HZZ nakon isteka ugovora na određeno nema nikakvo pravo na naknadu. Iz mog iskustva to nije bilo tako, pa sad ne znam je li se što u međuvremenu promijenilo ili ja krivo pamtim?

Cijenila bih bilo kakvu povratnu informaciju, bilo teorijsku ili iskustvenu. :)

ovo nije iz osobnog iskustva ali sam radila sa puno ljudi koji su nakon isteka ugovora išli na biro. poanta je u tome da treba imati najmanje 9 mjeseci rada u posljednje 2 godine odnosno ako je već koristio naknadu onda se računa od zadnji put kada je koristio naknadu.

i mislim da ukoliko daš ili dobiješ otkaz nemaš pravo na biro samo ako je ugovor istekao ili je sporazumno prekinut radni odnos.

nadam da pomaže...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija