Jump to content

kupoprodajni ugovor između supružnika


nesanica

Preporučene objave

Bila sam udovica s troje djece kada sam se udala za sadašnjeg supruga.On nema nikoga od bliske živuće rodbine osim tetke po ocu i bratića .Kuću i imanje je naslijedio od oca i unio u brak.Nije zaposlen i nema nikakvih prihoda već pridonosi radom na poljoprivredi u braćnu zajednicu,ujedno je i zdravstveno osiguran po meni.Ja imam visoka primanja s tri naslova i ulažem u kuću i za sve ostale potrebe zajednice.Donijela sam sa sobom i stvari sa kojima smo namjestili kuću koja je bila prazna.Počela sam razmišljati kako sam već sa dosadašnjim materijalnim pridonošenjem nadmašila vrijednost njegove imovine,a on nije suglasan da pola prepiše na mene darovnim ugovorom.Ako ja umrem prva,on ostaje samovlasnik a moja djeca se neće boriti za tamo neke frižidere i kosilice...tako da moja djeca po meni ne mogu dobiti dio u kući i imanju.Poslije njegove smrti, iza njega ,njegovi su nećaci prvo koljeno u nasljeđivanju.Da bih osigurala da moja djeca dobiju nešto od mojeg dugogodišnjeg materijalnog ulaganja u ovu zajednicu,je li moguće da sa suprugom sklopim kupoprodajni ugovor za pola njegove imovine što bi praktički iznosilo samo pola mojeg uloga,drugu polovicu mu priznam kao stanarinu? Koliki je porez u postotku? Ili postoji neko bolje riješenje? Napominjem da sam teško bolesna,suprug je mlađi od mene i svakako je sigurno da "idem" prije njega. Iza moje smrti nasljeđuje i moju mirovinu.Hvala svakome tko će se potruditi pomoći mi odgovorom.Sretna vam svima Nova 2013.g.:panika:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

darovnim ugovorom 1/2 kuće daruje supruzi.

nema nužnih nasljednika koji bi mogli osporavati darovni ugovor.

nema poreza .

 

sa djecom sklopite ugovor o doživotnom uzdržavanju .

u ugovoru navedete svoj dio nekretnine koju dobiju djeca kao plaću za brigu ?

 

ako su djeca bila ili jesu malodobna zašto ih ne usvoji ili zašti ih nije usvojio?

usvojena djeca imaju prava kao i djeca rođena u braku ili bioliška djeca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem i jeste sto suprug nezeli 1/2 da pokloni,jer nekretnina nije bracna stecevina(unesena u brak).

Koliko se moze uociti,on svojoj supruzi zeli da proda 1/2,a vi ste u dilemi dali je to izvodljivo.Misljenja sam da jeste,samo sto bi bili u obvezi poreza na promet nekretnina.

Nimalo me neiznenadjuje da supruginu djecu nije posvojio,jer se moze vidjeti da ni suprugu nepostuje a kamo li njenu djecu..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.Ali moja su djeca udate žene sa svojom djecom i suludo bi bilo posvajanje odraslih ljudi.No, on se vrlo mudro odnosi prema svojoj imovini (unesenoj u brak,a sve mu je to ostavina od oca). On nije nikada radio,bavio se poljoprivredom,i dobar je čovjek,ali je veliki "mudrijaš"Ja zato želim otkupiti pola i to sam mu nagovijestila neki dan, kako bih bila sigurna da će moje djeca danas-sutra dobiti nešto od mojih ulaganja,ne želim da sve naslijede njegovi bratići,bar ne ono što sam ja doprinijela.Inače su nam odnosi jako dobri,slaže se sa mojom djecom,doduše ne živimo zajedno,pa tako mislim.Napomenula sam mu kupoprodaju i napravila izračun mojih ulaganja i donekle se složio.Zato mi je trebao brzi odgovor jer ze željezo kuje......hvala svima.Još vas molim Matrix da mi odgovorite da li plaćam porez,budući da mi je ovo prva nekretnina,i unutar dvije godine nisam ništa prodavala.Sretan Božić svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 11.a Zakona o porezu na promet nekretnina;

(1) Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji na temelju sklopljenog ugovora o kupoprodaji stječu prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje ako su kumulativno ispunjeni sljedeći uvjeti:

1. da imaju hrvatsko državljanstvo

2. da građanin i članovi njegove uže obitelji prijave prebivalište i borave u mjestu i na adresi gdje se nekretnina (koju stječe) nalazi,

3. da površina nekretnine, ovisno o broju članova uže obitelji građanina, ne prelazi površinu kako slijedi:

– za 1 osobu do 50 m2 građevine

– za 2 osobe do 65 m2 građevine

– za 3 osobe do 80 m2 građevine

– za 4 osobe do 90 m2 građevine

– za 5 osoba do 100 m2 građevine

– za 6 osoba do 110 m2 građevine

– za 7 i više osoba do 120 m2 građevine.

4. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju, u tuzemstvu iliinozemstvu, u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu:

4.1. građevine (stan i/ili kuću) čija je ukupna (zbrojena) površina svih građevina jednaka, veća ili donajviše 10 m2 manja od površine građevine iz točke 3. ovoga članka...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno Matrix76, mislim da ispunjavam sve uvjete za neplaćanje poreza!!! Javim se čim obavim kupoprodaju (držite fige da i druga strana bude bar malo nasmješena), nije mala stvar što ću se i dalje brinuti o čistoći cijele kuće:)))Od srca hvala na odgovoru,slijedi velika virtualna čokolada.Sretni blagdani i uspješna 2013.g. svima na forumu:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija