markun objavljeno: 22. prosinac 2012. Dijeli objavljeno: 22. prosinac 2012. Poštovani, naslijedio sam od oca (kao nasljednik 1 reda) pravo na obeštećenje iz umirovljeničkog fonda tj. povrat duga umirovljenicima u iznosu od 8 tisuća kn. Kako imam dug prema mirovinskom odmah su mi sjeli na račun i uzeli cijeli iznos. Na dokumentu o pravu na obeštećenje piše da ne podliježe ovrsi. Žena u Fini mi je rekla da po novom podliježe. Zar mi nisu trebali skinuti samo 1/3 iznosa i mogu li kako tražiti povrat ? hvala vam Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
davor1973 odgovoreno: 23. prosinac 2012. Dijeli odgovoreno: 23. prosinac 2012. Otiđite u finu i zatražite da vam kažu po kojem članku ovršni zakon odobrava pljenidbu svih srestava obzirom da je u dokumentu prava na obeštečenje jasno kazano da ne podliježe ovrsi.Odnosno,od strane fine mora biti jasno prikazano,kao i s vaše strane,po kojem članku,stavku i točki je sprovedena pljenidba svih sredstava.Svakako tražite povrat ukoliko vam je navedeno da su ta primanja izuzeta od ovrhe.Mislim da je posrijedi automatizam zaplijene zbog blokiranog računa ili nedospjele naplate spram države. Ako se ne varam,po novom ovršnom zakonu primanja do 3.500 kn podliježu ovrsi do 1/3,a primanja iznad toga iznosa 2/3,odnosno polovine. Kad smo kod duga državi.....moja priča iz 2007/8....Nakon 11god. dolazi mi na prisilnu naplatu sudski troškovi...u to vrijeme redovno otplačujem kredit banci..u to vrijeme na snazi je zakon koji plijeni 1/3 primanja bez obzira na visinu istih...odlazim kod poslodavca i kažem:dobro..neka stanu u red i čekaju...ali poslodavac na to dodaje...no,no dragi moj,kad se državi duguje ne postoje trečine.Prisilno mi mimo zakona oduzimaju dio primanja i ugrožavaju mi kredit banci zbog čega sam morao prestati s plačanjem rate anuiteta...danas se s tim kreditom i njegovim iznosom nalazim na početku...naplačao sam se kamate četiri puta više koliko vi dugujete i danas mi je dug onoliko koliko sam podigao kredit prije 5god. Razumijete li poantu..?! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
markun odgovoreno: 23. prosinac 2012. Autor Dijeli odgovoreno: 23. prosinac 2012. da, razumijem, hvala na iscrpnom odgovoru. Mirovinski mi je sjeo na račun i uzeo sva sredtstva. Da li bi trebao tražiti povrat od Fine ili mirovinskog, s obzirom da i u Zakonu o umirovljeničkom fondu piše izričito da udjeli ne podliježu ovrsi? I da li je uopće moguće da oni vrate taj novac ako nisu smjeli uzeti? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
davor1973 odgovoreno: 23. prosinac 2012. Dijeli odgovoreno: 23. prosinac 2012. Da,pitanje je da li će vam vratiti novac..sumnjam ali ako ne pokušate nečemo saznati.Fina s vračanjem nema ništa.Pravac mirovinski i izbjegnite šaltere.Tražite kontrolore koji rade na ovrhama.Inače ne primaju stranke...ukoliko vas ignoriraju zatražite šefa odjela.On vas je dužan primiti na razgovor.Također vam mogu otežati jer se za takvu vrstu razgovora mora poslati njihov pismeni poziv kako bi sve bilo regularno.Prolistajte njihovu internet stranicu i "pronjuškajte" tko je glavni za tu rabotu u mirovinskom (odjel),tako da kad dođete znate koga tražite jer ako s vrata napadnete nečete dalje zaštitara.Ostanite mirni i strpljivi.Ukoliko vam ne žele vratiti novac podnesite pritužbu protiv toga odjela saborskom odboru za predstavke i pritužbe pozivajući se na zakon o umirovljeničkom fondu.Sumnjam da će oni nešto uspjeti napraviti ali neče vam štetiti..neka se zna.Isto tako podnesite tužbu vrhovnom sudu...možda da vam iskusni odvijetnik to napiše.Tu bi možda imali više sreće.Sretno Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.