Jump to content

teren u državnom vlasništvu


joso-legija

Preporučene objave

Ukratko da opišem svoj proble. 2004g. općina(u okolici Rijeke)prodala mi je građevinski teren za 98000kn, koji je u cijelosti isplaćen prilikom čega je i sklopljen ugovor.No međutim kada je trebalo ishodovati građevinsku dozvolu nisam se mogao upisati kao vlasnik čestice jer zemljište gle čuda nije općinsko vlasništvo nego u vlasništvu DH.

Svih ovih godina općina "pokušava" sebe upisati kao vlasnika,no međutim to još dan danas nije uspjela.Jedino što mi je preostalo je tužiti općinu i zatražiti uplaćeni novac sa zateznim kamatama,jer nemam više živaca natezati se sa njima i slušati njihova prazna obečanja,a uz to i staviti cijeli slučaj u novine i pozvati novinare Provjerenog.

Pitanje koje bi postavioje:Dali će biti moguće naplatiti sav dug sa kamatama ili je već nastupila zastara?

Hvala na odgovoru!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije kupovine trebao si tražiti vlasnički list.

 

ko je DH

dali je raspisan natječaj za prodaju zemljišta .

pokušaj tužbom (stjecanje bez osnova) tražiti povrat uplaćenog novca.

zbog pravnih nedostataka.

 

ZOO

ODGOVORNOST ZA PRAVNB NEDOSTATKE (ZAŠTITA OD EVIKCIJE)

Pravni nedostaci

Član 508.

(1) Prodavalac odgovara ako na prodajnoj stvari postoji neko pravo trećeg koje isključuje, umanjuje ili ograničava kupčevo pravo, a o čijem postojanju kupac nije obaviješten. niti je pristao da uzme stvar opterećenu tim pravom.

(2) Prodavalac nekoga drugog prava garantira da ono postoji i da nema pravnih smetnji za njegovo ostvarenje.

Obavještavanje prodavaoca

Član 509.

Kad se pokaže da treća osoba polaže neko pravo na stvar, kupac je dužan obavijestiti prodavaoca o tome, izuzev kad je to prodavaocu već poznato, i pozvati ga da u razumnom roku oslobodi stvar od prava ili pretenzije trećeg ili da mu, kad su predmet ugovora stvari određene po rodu, isporuči drugu stvar bez pravnog nedostatka.

Sankcije pravnih nedostataka

Član 510.

(1) Ako prodavalac ne postupi po zahtjevu kupca, u slučaju oduzimanja stvari od kupca ugovor se raskida po samom zakonu, a u slučaju umanjenja ili ograničenja kupčeva prava kupac može po svom izboru raskinuti ugovor ili zahtijevati razmjerno sniženje cijene.

(2) Ako prodavalac ne udovolji kupčevu zahtjevu da u razumnom roku oslobodi stvar od prava ili pretenzija trećeg, kupac može raskinuti ugovor ako se zbog toga njegova svrha ne može ostvariti.

(3) U svakom slučaju kupac ima pravo na naknadu pretrpljene štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad ste dosli do saznanja da je D.H.upisani vlasnik nekretnine,ako ste sigurni da je u vrijeme sklapanja ugovora Opcina bila vlasnik nekretnine,onda provjerite u gruntovnici po kojem osnovu je D.H.upisala svoje pravo vlasnistva.Postoji mogucnost da je Opcina dali svjesno ili greskom izvrsila dvostruko otudjenje nekretnine.Vasa je greska sto po sklapanju ugovora niste svoje pravo predbiljezili u zemljisnim knjigama,cime bi sprijecili prenos vlasnistva na treceg.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Republika Hrvatska je vlasnik od 1993g.Kada sam trebao ishodovati građevinsku dozvolu došao mi je dopis sa gruntovnice da je RH vlasnik,pa mi uopće nije jasno kako općina može prodavati ono šta nije njezino,a u ugovoru je navedeno da su oni vlasnici.

Ali ništa čudno s obzirom u kakvoj državi živimo! Danas bio na općini pa će izgleda pristat da se nagodimo za povrat novca sa zateznim kamatama,bez suda(nadam se).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

U gruntovnici zatražite povijesni izvadak za tu k.č,kako bi saznali kako se vlasništvo prenašalo i na temelju čega .

Vi ste mogli na temelju odluke Skupštine lokalne samouprave postati korisnikom ,jer se na društvenom vlasništvu nije moglo stjecati vlasništvo .Kasnije se to pravo korištenja

po novom ZOV-u pretvaralo u pravo vlasništva .

Vaš predmet treba pogledati pravno educirana osoba ,ali prije toga pribavite povijesni izvadak, te na temelju kupoprodajnog ugovora pokušajte se kroz ispravni postupak uknjižiti kao vlasnik .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija