Jump to content

Prijava poreza za nesamostalni rad u inozemstvu


zeljkica77

Preporučene objave

Postovani,

Radim godinu dana u inozemstvu te me zanima da li sam duzna podnjeti poreznu prijavu u Hrvatskoj na dohodak ostvaren od nesamostalnog rada u inozemstvu, kod inozemnog poslodavca. Placu primam na racunu u inozemstvu i sav porez placen je u drzavi gdje radim. Takodjer, drzava u kojoj radim nije na listi drzava s izbjegavanjem dvostrukog oporezivanja.

U Hrvatskoj ne posjedujem imovinu te u Hrvatskoj boravim svega 14 dana godisnje.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste samac tj. niste obiteljska osoba prema definiciji članka 13. stavak 8. Pravilnika o porezu na dohodak i nemate u vlasništvu ili posjedu (najam, roditeljska kuća ili stan) stan ili kuću za stanovanje u Hrvatskoj, tada se i prema odredbama članka 38. OPZ-a, nadležnog nacionalnog propisa, smatrate hrvatskim poreznim nerezidentom. Drugim riječima ispunjavate pretpostavke da se smatrate poreznim rezidentom zemlje u kojoj imate stalno boravište (prebivalište) i uobičajeno boravište. Dakle, u vašem slučaju je nebitno što Hrvatska nema ugovor o iznjegavanju dvostrukog oporezivanja s zemljom vaše rezidentosti.

Čak da ste i obiteljska osoba, ako članovi vaše obitelji žive s vama u inozemstvu i nemaju u vlasništvu ili posjedu kuću ili stan u Hrvatskoj, tada se smatrate hrvatskim poreznim nerezidentom.

Kada ste porezni rezident druge zemlje, nemate obvezu podnošenja godišnje prijave poreza na dohodak u Hrvatskoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani,

spremam se na rad u inozemstvo, kolega mi je savjetovao da se odjavim sa boravištem na vlastitoj adresi. Obitelj će i dalje živiti u u Hrvatskoj i imam nekretnine u Hrvatskoj. Zanima me kako zadržati status HZZO i mirovinsko u Hrvatskoj te ostale porezne okolnosti obzirom da sam do sada stalno zaposlen i tvrtka je uredno uplaćivala namete.

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija