zeljkica77 objavljeno: 28. prosinac 2012. Dijeli objavljeno: 28. prosinac 2012. Postovani, Radim godinu dana u inozemstvu te me zanima da li sam duzna podnjeti poreznu prijavu u Hrvatskoj na dohodak ostvaren od nesamostalnog rada u inozemstvu, kod inozemnog poslodavca. Placu primam na racunu u inozemstvu i sav porez placen je u drzavi gdje radim. Takodjer, drzava u kojoj radim nije na listi drzava s izbjegavanjem dvostrukog oporezivanja. U Hrvatskoj ne posjedujem imovinu te u Hrvatskoj boravim svega 14 dana godisnje. Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
krester odgovoreno: 28. prosinac 2012. Dijeli odgovoreno: 28. prosinac 2012. Ako ste samac tj. niste obiteljska osoba prema definiciji članka 13. stavak 8. Pravilnika o porezu na dohodak i nemate u vlasništvu ili posjedu (najam, roditeljska kuća ili stan) stan ili kuću za stanovanje u Hrvatskoj, tada se i prema odredbama članka 38. OPZ-a, nadležnog nacionalnog propisa, smatrate hrvatskim poreznim nerezidentom. Drugim riječima ispunjavate pretpostavke da se smatrate poreznim rezidentom zemlje u kojoj imate stalno boravište (prebivalište) i uobičajeno boravište. Dakle, u vašem slučaju je nebitno što Hrvatska nema ugovor o iznjegavanju dvostrukog oporezivanja s zemljom vaše rezidentosti. Čak da ste i obiteljska osoba, ako članovi vaše obitelji žive s vama u inozemstvu i nemaju u vlasništvu ili posjedu kuću ili stan u Hrvatskoj, tada se smatrate hrvatskim poreznim nerezidentom. Kada ste porezni rezident druge zemlje, nemate obvezu podnošenja godišnje prijave poreza na dohodak u Hrvatskoj. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
teperic odgovoreno: 1. prosinac 2015. Dijeli odgovoreno: 1. prosinac 2015. Poštovani, spremam se na rad u inozemstvo, kolega mi je savjetovao da se odjavim sa boravištem na vlastitoj adresi. Obitelj će i dalje živiti u u Hrvatskoj i imam nekretnine u Hrvatskoj. Zanima me kako zadržati status HZZO i mirovinsko u Hrvatskoj te ostale porezne okolnosti obzirom da sam do sada stalno zaposlen i tvrtka je uredno uplaćivala namete. hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.