Jump to content

Spajanje na tuđu WLAN mrežu - kazneno djelo?


Torrente

Preporučene objave

Ako netko učini tako nešto i nabije prometa može li se to procesuirati?

 

Da, ako se netko neovlašteno spaja na vašu bežičnu mrežu čini kazneno djelo po članku 223.KZ-a.

 

Je li moguće uopće takvo nešto dokazati, pa čak i ako postoji opravdana sumnja?

 

Vidite na vašem routeru tko je sve spojen na vašu mrežu. Ako ne prepoznajete IP ili MAC adresu obratite se abuse službi vašeg internet provajdera.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Otmica zrakoplova?

 

Ovaj članak više ne važi, došlo do izmjene KZ-a?

 

http://www.poslovniforum.hr/zakoni/kazneni_zakon_3.asp

http://www.zakon.hr/z/98/Kazneni-zakon

 

Oštećenje i uporaba tuđih podataka

 

Članak 223.

 

(1) Tko ošteti, izmjeni, izbriše, uništi ili učini neuporabljivim tuđe automatski obrađene podatke ili računalne programe,

 

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

 

(2) Tko unatoč zaštitnim mjerama neovlašteno pristupi automatski obrađenim podacima ili računalnom programu,

 

kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

 

(3) Kazneni postupak za kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka, ako se ne radi o obrađenim podacima ili računalnim programima državnog tijela, pokreće se povodom prijedloga.

 

(4) Posebne naprave i sredstva kojima je počinjeno kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka oduzet će se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taj zakon po kojem ste vi pročitali otmicu zrakoplova stupa na snagu 1.siječnja 2013g, trenutno još uvijek važi članak 223.KZ-a, a iza nove godine:

 

Neovlašteni pristup

 

Članak 266.

(1) Tko neovlašteno pristupi računalnom sustavu ili računalnim podacima,

kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini u odnosu na računalni sustav ili računalne podatke tijela državne vlasti, tijela jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave, javne ustanove ili trgovačkog društva od posebnog javnog interesa,

kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(3) Za pokušaj kaznenog djela iz stavka 1. i 2. ovoga članka počinitelj će se kazniti.

(4) Kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka progoni se po prijedlogu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Internet promet se smatra "pokretnom stvari", trošenje toga je obična krađa, a sve je to kazneno djelo koje se pokreće po privatnoj tužbi.

 

Krađa

Članak 228.

(1) Tko tuđu pokretnu stvar oduzme drugome s ciljem da je protupravno prisvoji, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Ako je vrijednost ukradene stvari mala, a počinitelj je postupao s ciljem prisvajanja stvari takve vrijednosti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(3) Vrati li počinitelj ukradenu stvar oštećeniku prije nego što je saznao da je otkriven, može se osloboditi kazne.

 

Kazneni progon za kaznena djela protiv imovine

Članak 245.

(1) Kaznena djela iz članka 228. stavka 2., članka 232. stavka 2. i 4., članka 233. stavka 3., članka 236. stavka 3. i članka 240. stavka 1. ovoga Zakona progone se po privatnoj tužbi, osim ako su počinjena na štetu državne imovine.

(2) Kaznena djela iz članka 234. stavka 1., članka 235. stavka 1. i članka 238. stavka 1. ovoga Zakona progone se po prijedlogu.

(3) Kaznena djela iz članka 228. stavka 1., članka 229., članka 230. stavka 1., članka 234. i članka 236. stavka 1. i 2. ovoga Zakona počinjena na štetu bračnog ili izvanbračnog druga, istospolnog partnera, rođaka po krvi u ravnoj lozi, brata ili sestre, ili na štetu osobe s kojom počinitelj živi u zajedničkom kućanstvu, progone se po privatnoj tužbi.

 

Članci su iz novog Kaznenog zakona kojeg možete besplatno skinuti iz naše baze podataka.

 

http://www.legalis.hr/forum/downloads.php?do=file&id=349

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poznato mi je par primjera gdje su "hakeri" zbog krađe internet prometa odgovarali po članku 223. KZ-a jer internet promet i nije moguće krasti bez da se prethodno neovlašteno ne spojite na tuđu mrežu. I internet promet kao "pokrenu stvar" nije moguće oduzeti drugome i prisvojiti je već ga jedino koristiti zajedno s vlasnikom te mreže.(osim ako fizički nekome ne ukradete modem/router iz nekretnine).Kad vlasnik isključi router iz struje vi također ostajete bez prometa :). Osobe koje imaju neograničen internet promet, tvz. flat rate nisu čak ni financijski oštećeni tim kaznenim djelom.

 

Nisam našla u sudskoj praksi da je DORH nekoga teretio po članku 216.KZ-a za takvo kazneno djelo. A privatna tužba za krađu po meni nema smisla jer vam je vaš internet davaoc usluga dužan stornirati trošak nastao takvom krađom prometa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bivši impulsi, današnje minute iz paketa, megabajti, gigabajti i sve ostalo su pokretna stvar.

 

Tko na tome zaista radi taj to i zna.

 

Ako se radi o neograničenom prometu, onda je to beznačajno djelo, tko to radi taj i to zna.

 

Korištenjem tuđe mreže s neograničenim prometom se može drugome napraviti šteta u vidu smanjene brzine, tu štetu treba dokazati i tužiti po odredbama Zakona o obveznim odnosima.

 

Ulazak u tuđu WLAN mrežu nije ulazak u tuđe računalo već krađa prometa, tko zna ući u tuđi router, a ja to obično mogu napraviti za koju minuticu - i to zna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedino što mi ne ide u glavu je - kako isključiti ovaj SSID broadcast, tražim po Webu, pa u uputama mog routera i NIENTE....

 

Napišite koji model routera imate pa vam objasnim. Može i na PP. Ta opcija vam se obično nalazi pod advanced settings -- wireless network- ssid broadcast (on/off).

 

Čitao sam da se u to ne može previše pouzdati, ali volio bih znati kako se to radi?

 

Prije isključivanja SSID broadcasta bilo bi poželjno da promijenite naziv mreže jer ako vam se netko do sada spajao na mrežu već zna ime vaše mreže pa i isključivanje SSID-a i nema nekog smisla. Isključivanje SSID-a vam i nije sigurnosna mjera koja će zaustaviti nekog "ozbiljnijeg" hakera ali barem mu može otežati posao.

 

Hvala za ranije savjete!! Vidim da si dobro tehnički potkovana

 

Nema na čemu i sretna vam nova godina :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neovlašteni pristup

Članak 266.

Tko neovlašteno pristupi računalnom sustavu ili računalnim podacima, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

 

Upravo sam iznajmio jedan stan koji sam opremio flat intenetom za 135 kn/mj o mom trošku.

 

Ako susjed probije moju jednostavnu zaštitu i koristi se mojim prometom, gdje su tu elementi iz 266.???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako susjed probije moju jednostavnu zaštitu i koristi se mojim prometom, gdje su tu elementi iz 266.???

 

WLAN se smatra računalnom mrežom iliti sustavom. Pristup privatnoj i lozinkom zaštićenoj mreži je kazneno djelo. Ako mrežu niste zaštitili, tj. ostavili ste je otvorenu, nema elemenata kaznenog djela. Danas više manje svaki gradić ima besplatni bežični internet na koji se bilo tko može spajati s svojim prijenosnim računalom, mobitelom ili tabletom dok ispija macchiato u centru grada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, to je samo router, kineska kutijica bijele boje sa bijelom antenom, SSID mu je "ISKONOVAC-neki broj" a lozinka 10 jednostavnih brojeva sve piše na dnu kutijice, stan nisam opremio računalom, podstanari imaju obično laptope, tablete i telefone, dakle mog računala nema niti ga možda nema ni taj podstanar, gdje je taj 266.???

 

Evo jedan pojam iz KZ-a da stvar bude bar malkice jasnija:

(18) Računalni sustav je svaka naprava ili skupina međusobno spojenih ili povezanih naprava, od kojih jedna ili više njih na osnovi programa automatski obrađuju podatke, kao i računalni podaci koji su u njega spremljeni, obrađeni, učitani ili preneseni za svrhe njegovog rada, korištenja, zaštite i održavanja.

 

Evo drugi pojam da tu nema 266. nego obična krađa, u mom zamišljenom slučaju čisto beznačajno djelo:

(16) Pokretna stvar je i svaka proizvedena ili skupljena energija za davanje svjetlosti, topline ili kretanja, kao i telefonski impulsi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja u kući koju iznajmljujem gostima imam samo tu bijelu kutijicu :) ...gostima kojima iznajmljujem dam podatke za pristup toj bijeloj SIEMENS kutijici kako bi mogli za vrijeme boravka koristiti bežični internet. Svaki pristup toj bijeloj kutijici od osoba kojima ja kao vlasnik nisam dala podatke za pristup je kazneno djelo.

 

Ta bijela kutijica zajedno s računalima, mobitelima i ostalim napravama koje gosti koriste za surfanje po internetu čini računalni sustav ili mrežu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je.

 

KD krađe.

 

Drago mi je da ste se složili samnom, pozdrav.

 

Nisam se složila, to nije kazneno djelo protiv imovine gdje spada krađa već kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka. A nakon kaznenog postupka vam počinitelj neovlaštenog pristupa vašoj mreži po odluci suda mora nadoknaditi eventualnu financijsku štetu. A kazneni postupak koji će se voditi neće biti po članku 228.KZ-a već po članku 266. kao što je bilo i u dosadašnjoj sudskoj praksi.

 

Pozdrav i sve najbolje u novoj 2013.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Preko računala i interneta je moguće krasti identitete osoba, povjerljive informacije i podatke, intelektualno vlasništvo, novac s bankovnih računa i kreditnih kartica, internet promet, i sve je to regulirano člancima 266-272. novog KZ-a. Bitan je način izvršenja kaznenog djela a to je da se sva ta kaznena djela vrše putem računala. Računalo je znači corpus delicti koje se počinitelju oduzima i na njemu se traže dokazi za inkriminirane radnje.

Kod tih kaznenih djela krađe nema oduzimanja i protupravnog prisvajanja tuđe stvari s elementima prisile i prijetnje kao kod krađe, teške krađe ili razbojničke krađe iz kaznenih djela protiv imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može se čitanjem između redaka zaključiti gdje spada nabijanje internet prometa.

 

"Posebno je zanimljivo da Konvencija, pa onda i hrvatski zakonodavac -

pravilno inkriminiraju i neovlašteno presretanje elektromagnetskih emisija iz

računalnog sustava koji prenosi računalne podatke - dakle izričito se zabranjuje

prisluškivanje bežičnog prijenosa podataka te prisluškivanje žičnog prijenosa koje

je moguće izvesti bez izravnog priključenja na komunikacijsku liniju.26"

 

"Posebne naprave, sredstva, računalni podaci ili programi stvoreni, korišteni

ili prilagoñeni za činjenje kaznenih djela, a kojima je počinjeno kazneno djelo iz

stavka 1., 2., 3. ili 4. ovoga članka oduzet će sefčl. 223. st. 7.J."

 

Internet promet nije moguće krasti bez da imate instaliranu neku hakersku linux distribuciju operativnog sustava kao što je Backtrack, Blackbuntu i na njima pripadajući software kao što je aircrack-ng, wireshark, metasploit itd. čije posjedovanje zakonodavac izričito zabranjuje, ali što ja to pričam nekome tko za minuticu provali u nečiji wireless :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O ovome sam isto govorila, ako se mreža ostavi otvorenom, bez lozinke, nema kaznenog djela.

 

5.1. Povreda tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka,

programa i sustava - čl. 223 KZ.

Zakonom o izmjenama i dopunama KZ-a u potpunosti je promijenjen naslov

i tekst čl. 223. KZ-a koji je regulirao oštećenje i uporabu tuñih podataka.

Tko unatoč zaštitnim mjerama neovlašteno pristupi računalnom sustavu,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine [čl. 223. st. l.J.

Ovim stavkom inkriminirano je ponašanje iz čl. 2. Konvencije - nezakoniti

pristup. Ono što je za primjenu ovog članka u praksi veoma bitno jest formulacija

"tko unatoč zaštitnim mjerama neovlašteno pristupi...", a kojom se odreñuje kako

zakon štiti samo onaj sustav koji ima zaštitne mjere! Ukoliko se sustav ostavi

potpuno otvorenim i nezaštićenim, dakle računalo potpuno dostupno ili npr.

bežična računalna mreža na koju je moguće spajanje bez ikakve provjere, neće se

ispuniti elementi za postojanje kaznenog djela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čisto tehnički, svaka antena cijelo vrijeme "čuje" sav bežični promet koji u tom trenutku postoji oko nje. Zapravo, u svakoj se prikladno orjentiranoj metalnoj žici inducira struja.

 

Ivana_ri kaže da nije moguće "krasti internet promet" bez da se pri tome koristi programska oprema namijenjena prisluškivanju. Želim ovo možda malo pojasniti. Ukoliko je bežična pristupna točka (access point, wireless router) "zaštićena lozinkom", to zapravo znači da je komunikacija između nje i bežičnih mrežnih kartica kripitrana. Sama po sebi, pristupna točka nije "zatvorena" - ona će prihvatiti promet sa svake mrežne kartice koju može "razumjeti", tj. čiji je promet kriptiran istim kriptografskim ključem. Da bi se do kriptografskog ključa došlo, potrebno je prisluškivati i potom analizirati tuđi promet, deducirati kriptografski ključ, koji je tajni podatak.

 

Ja ovime ništa ne govorim o tome je li korištenje bežične mrežne kartice da bi se s tom namjerom osluškivao promet u okolici neke pristupne točke predstavlja "računalni sustav" ili ne.

 

Želim, međutim, istaknuti da je do kriptografskog ključa hipotetski moguće doći i na drugi način, primjerice ako susjed vidi kod susjeda papirić na kojem su ti podaci zapisani ili ako se "pogodi" naivni kriptografski ključ. Tada je moguće ostvariti vlastiti promet prema internetu, bez da je bilo potrebno na gore opisani način prisluškivati tuđi promet kako bi se "provalilo".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Želim, međutim, istaknuti da je do kriptografskog ključa hipotetski moguće doći i na drugi način, primjerice ako susjed vidi kod susjeda papirić na kojem su ti podaci zapisani ili ako se "pogodi" naivni kriptografski ključ. Tada je moguće ostvariti vlastiti promet prema internetu, bez da je bilo potrebno na gore opisani način prisluškivati tuđi promet kako bi se "provalilo".

 

Normalno, ako netko ima lozinku "123456" ili "ivana_ri" moguće ju je i pogoditi bez nekih hakerskih aktivnosti, isto kao i od emaila ili lozinke od moderatora na ovom forumu. Da li se ja npr. smijem logirati na ovaj forum s tuđim korisničkim imenom i lozinkom koju sam pogodila i pisati s tužim nickom u njegovo ime?...Korištenje tuđih pristupnih šifri je isto kazneno djelo, zakon ne definira da lozinka mora imati 20 znakova i izgledati ovako npr. "Ic#&DdXvisb&%gVNQ#W3" - takvu lozinku nije moguće pogoditi a ni brute force metodom razbiti s kućnog kompjutera :)

 

Članak 272

(2) Tko izradi, nabavi, proda, posjeduje ili čini drugome dostupne računalne lozinke, pristupne šifre ili druge podatke kojima se može pristupiti računalnom sustavu s ciljem da ih se uporabi za počinjenje kaznenih djela iz članka 266., članka 267., članka 268., članka 269., članka 270. i članka 271. ovoga Zakona,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija