Jump to content

Diskriminacija?


Vau

Preporučene objave

Može li se slijedeći slučaj nazivati vjerskom diskriminacijom i ima li tu osnove za pritužbe pučkom pravobranitelju? Primjer: vjerska zajednica posjeduje zgradu koju iznajmi lokalnoj zajednici za potrebe obavljanja djelatnosti koja nema veze s religijom. Primjerice, bolnica, škola, muzej i sl. Ako se kandidati za posao suočavaju s prijetnjama da tu neće moći raditi ukoliko prihvate drugu vjeroispovijest ili napuste vjersku zajednicu kojoj pripadaju (a čija je zgrada trenutno), ima li tu ikakvog elementa diskriminacije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U clanku 5 stav 2. i 4.ZOR,propisuje se da poslodavac ima pravo pobliže odrediti mjesto i način obavljanja rada, poštujući pri tome prava i dostojanstvo radnika.

Zabranjena je izravna ili neizravna diskriminacija na području rada i radnih uvjeta, uključujući kriterije za odabir i uvjete pri zapošljavanju, napredovanju, profesionalnom usmjeravanju, stručnom osposobljavanju i usavršavanju te prekvalifikaciji, sukladno posebnim zakonima..

Nadalje,pored zabrane diskriminacije predvidjene u Ustavu RH, zakonska zabrana diskriminacije za lice koje traži zaposlenje, kao i za lice koje se zaposli, treba da obezbjedi primjenu najviše razine medjunarodno priznatih prava i sloboda, u skladu sa medjunarodnim instrumentima za zaštitu ljudskih prava koji imaju pravnu snagu ustavnih odredaba..

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija