Jump to content

Što napraviti?


papi

Preporučene objave

Može li se napraviti oporuka i koliko ona kao takva pravno vrijedi ako je prije nje napravljen odnosno potpisan neki ugovor (o darivanju, o dosmrtnom uzdržavanju, ili starija oporuka) kojeg se osoba 1 koja je potpisala ne sjeća dobro, a nisam u mogućnosti saznati koji je to ugovor? Osoba 1 koja je to potpisala sad bi napisala oporuku za koju nebi znala ta osoba 2, za koju je napisan već postojeći ugovor i koja bi mi služila kao sigurnost da je moje vlasništvo određen objekt i da me nitko ne može izbaciti iz tog objekta (ta osoba 2 ne bi znala za tu oporuku, već bi mi služila kao sigurnost u slučaju najgoreg). Ako mi možete pomoći bila bi vam zahvalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,nemoze se preko postojece oporuke praviti nova oporuka,izuzev ako bi se izvrsio opoziv.Nadalje ako je sklopljen pravni posao u vidu ugovora o doz.ili dosmrtnom izdrzavanju,oporuka nebi proizvela ucinak,jer od trenutka sklapanja ugovora,tj.imovina koja se nalazi obuhvacena takvim pravnim poslom postaje izuzeta iz ostavinske mase,tako da bi vasa oporuka bila bez znacaja.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Saznala sam da je to ugovor o darivanju. Kako izvršiti opoziv (da li se mora izvršiti opoziv) i napraviti oporuku?

 

kao prvo vi niste provjerili dali se obdarenik na temelju darovnog ugovora upisao u zemljisnim knjigama kao vlasnik nekretnine.Po pitanju opoziva dara,Članak 493. ZOO-a navodi dva osnovna razloga za opoziv darovanja ...- ako darovatelj nakon ispunjenja ugovora o darovanju toliko osiromaši da više nema sredstava za svoje nužno uzdržavanje, a nema ni osobe koja ga je po zakonu dužna uzdržavati, međutim darovanje se može opozvati samo ako se dar ili njegova vrijednost još uvijek nalazi u imovini obdarenika.

Obdarenik nije dužan vratiti dar ako darovatelju osigura sredstva koja mu nedostaju za uzdržavanje u granicama opravdanih potreba.- drugi razlog zbog kojeg darovatelj može opozvati darovanje jest gruba nezahvalnost obdarenika. Sukladno čl. 494. st. 2. ZOO-a, gruba nezahvalnost podrazumijeva da je obdarenik učinio prema darovatelju ili nekom od članova njegove uže obitelji kazneno djelo kažnjivo pokaznenim propisima, ili se teže ogriješio o zakonom utvrđene dužnosti prema darovatelju ili članu njegove užeobitelji. Nasljednik darovatelja može opozvati darovanje samo ako je obdarenik namjerno usmrtio darovatelja ili ga je spriječio da opozove darovanje.Darovanje se ne može opozvati zbog grube nezahvalnosti koju je darovatelj oprostio obdareniku.

Misljenja sam da se u ovom slucaju neradi ni o jednom od ova dva navedena razloga,vec da je to bas promjena razmisljanja darovatelja,dali samoincijativno ili na nagovor druge osobe,ja to neznam..i da za opoziv dara postoji rok.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija