Jump to content

Žalba na prometni prekršaj


Alen Markoč

Preporučene objave

Poštovni

molim pravni savjet u vezi žalbe na prometni prekršaj.

Zanima me mogu li dobiti veću kaznu od one koju je odredio sudac ako se žalim na njegovu presudu (3600 kuna zbog pretjecanja na isprekidanoj crti prilikom čega je došlo do udarca sa retrovizor o retrovizor s automobilom iz suprotnog smjera) ako je policija tražila najveću moguću novčanu kaznu i oduzimanja dozvole na tri mjeseca.

Dakle ako se sad žalim na odluku suda da mi je novčani iznos kazne prevelik, pa mi ne uvaže prigovor, mogu li mi npr. teoretski još i oduzeti vozačku dozvolu?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko se žalba na presudu odnosi samo na visinu sankcije, a niti jednom riječju na poricanje krivnje ili opravdavanju nekog svog protupravnog postupka, viši sud ima zabranu izricanja veće kazne.

 

Odgovor je općenit jer niste naveli sve elemente potrebne za precizan odgovor (nedostaju svi članci po kojim vas terete), ali mislim da se možete naći i u ovom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani

 

zahvaljujem na odgovoru.

 

Danas sam dobio sudsku presudu pa vam mogu staviti i članke po kojima me se tereti te molim za savjet.

Dakle, policija je predlagala po zakonu najvišu novčanu kaznu i oduzimanje vozačke na 3 mjeseca po članku 70 stavak 1 i 4 ZSPC-a.

 

A presuda ja da sam počinio prekršaj iz članka 70. st. 3 uz primjenu čl. 293. st.1.

...Stoga je sudac okrivljenika proglasio krivim i sukladno članku 36 Prekršajnog zakona istome izrekao novčanu kaznu, koja je za počinjeni prekršaj propisana u iznosu od 3000 do 4000 ku, cijeneći pri tome kao olakotne okolnosti priznanje djela prekršaja, prekršajno nekažnjavanje, činjenicu da je slabog imovnog stanje, dok otegotnih okolnosti nije nađeno...

... Prema okr. nije primjenjena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije budući da je okr. priznao počinjeni prekršaj, prekršajno nekažnjavan i isti je svjestan svoje krivnje...

 

Ja sam dobio kaznu 3100kn, pa me sada zanima kada bi se žalio na iznos presude zbog toga što nisam zaposlen i da mi iznos te kazne ugrožava egzistenciju obitelji, mogu li mi smanjiti kaznu a oduzeti vozačku i ima li se smisla uopće žaliti na temelju toga tj. ima li izgleda da mi smanje novčanu kaznu?

 

Unaprijed se zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Postovani,

trebam pravno misljenje posto se ne kuzim potpuno kako kod nas funkcionira pravni sustav.

U 3. mjesecu 2011. godine sam dobila kaznu za prometni preksaj i imala pravo zalbe 8 dana.

Zalbu sam napisala i poslala i do prije 2 dana se apsolutno nista nije dogadjalo.

Onda mi je dosao prekrsajni potupak na kucnu adresu i u njemu je bila drugostupanjska presuda.

Jel to moguce, ko prvo nista se nije dogadjalo gotovo 3 godine, nikakav poziv na sud, nema prvostupanjske presude i da odmah dobijem drugostupanjsku?

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ocito je tako.

E sad imam jos pitanja. U toj presudi pise da je odrzana u 10. mj prosle godine (ne mogu sad reci tocno datum), dakle 2 godine i 7 mjeseci od dana prekrsaja. Jel moguce da je nastupila relativna zastara i gdje mogu to provjeriti?

I jos pise, da ako platim u roku 15 dana 2/3 kazne, smatrat ce se da sam cijelu platila. A koliki je zapravo rok da ju platim prije nego me strpaju u zatvor, tj. jel moguce da docekam jos godinu dana pa da to ode u zastaru?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija