Jump to content

ostavinska rasprava pomoć


mikić

Preporučene objave

Poštovani;

pokojni stric je umro prije mj.dana,nije bio oženjen niti imao djece ima dva živuća brata i dvije sestre .Ja sam mu nećak i bio sam mu skrbnik ( izgubio poslovnu sposobnost zbog bolesti ). pokojni stric vlastoručno mi je par godina prije nego se razbolio napisao neki vid oporuke u kojoj je upisao da meni ostavlja svoju imovinu pokretnu i nepokretnu u slučaju bolesti ili smrti te da ja njom mogu upravljati.Bio je smješten u dom.nekoliko mj.prije smrti ja sam izgubio skrbništvo te je skrbnik postao centar za socijalnu skrb.U centar sam išao prijaviti smrt strica i oni su mi rekli da će centar po službenoj dužnosti pokrenuti ostavinsku raspravu .Zanima me dali ću ja dobiti poziv na raspravu te da li se centar može uknjižiti kao jedan od nasljednika? U kojem roku se podnosi zahtjev za raspravom te gdje ja mogu vidjeti u kojoj je fazi predmet.Napominjem da su braća od strica ( moj otac i drugi stric tj dvije tete upoznate s " oporukom " koju imam ) te da su suglasni da sam ja nasljednik .Da li ja ako ne budem pozvan na raspravu mogu samoinicijativno doć na istu i priložit izjavu -oporuku ili bi to mogao odnjeti moj otac koji će kao brat pokojnika biti nadam se pozvan na istu ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonski nasljednici ce biti pozvani na ostavinsku raspravu,ako ce vec biti pokrenuta od strane Centra,onda mozete zatraziti da navedu i vas,u suprotnom se mozete pojaviti na ostavinskoj i bez poziva jer prisustvovat moze svaka osoba koja za to ima pravni interes.Medjutim ono sto je bitno,koliko je valjana oporuka koju posjedujete,ono sto se moze uocit da je ostavitelj svu imovinu naveo u oporuci sto bi dovelo u pitanje pobojnost oporuke ukoliko bi jedan od nasljednika prigovorio na povrijedu nuznog dijela,ali kao sto ste naveli da su svi suglasni da ste vi oporuceni nasljednik,pa glede toga nebi trebalo biti problema.Znaci vrlo je bitna valjanost oporuke.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kakav nužni dio za braču i sestre ?

pravo na nužni dio imaju djeca i bračni partner.

1. Nužni nas**ljednici i **njihovo pravo

Nužni nas**ljednici

Članak 69.

(1) Nužni nas**ljednici su ostavite**ljevi potomci, **nje*gova posvojčad i **njihovi potomci te **nje*gov bračni drug.

 

ako je pokojni stric svojom rukom napisao oporuku

ista je valjana kao da je ovjerena od strane javnog bilježnika ili potpisanaod strane svjedoka.

kao daroprimatelj imaš obvezu vratiti centru što je platio za smještaj ostavitelja.

nije bitno što si izgubio skrbništvo

bitno je da posjeduješ izjavu ostavitelja, koja je napisana osobno i potpisana.

 

skrbnik nemože biti nasljednik

osim ako je to volja ostavitelja.

 

Zakon o nasljeđivanju

1. Privatne oporuke

Vlastoručna oporuka

Članak 30.

(1) Oporuka je va**ljana ako ju je oporučite**lj vlastoručno napisao i ako ju je potpisao.

(2) Za va**ljanost vlastoručne oporuke nije nužno, ali je korisno, da su u **njoj naznačeni mjesto i datum kad je sastav**ljena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Polako "bovu"smiri se,navedeno mu je sta se moze desiti kod oporucenja cjelokupne imovine,moj previd sto je u ovom slucaju i nebitno,niti je tome bila usmjerena paznja, jer se neradi o nasljednicima prvog nasljednog reda.,medjutim nezaboravite da svaka zainteresirana strana moze isticati nistavost oporuke ili njenu valjanost.Opet kazem,kod vas je situacija takva kakva jest,i zbog toga nevidim da ce biti problem..

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija