Jump to content

Pomoc! Obrti, djelatnosti, društva!


Črni Žec

Preporučene objave

Cijelu noć sam proveo istraživajući o uvjetima za pokretanje vlastite neke djelatnosti i sad ne znam gdje sam, što sam. Više od tone ovdje tema i komentara i odgovora sam pročitao, prelistao stvari, iz komore su me zbunili do kraja i sad sam već polako počeo razmišljati da zbog naših zakona nema smisla ovdje ništa ni otvarati jer te degradiraju i onemogućuju ti stvari u samom startu.

 

Moj cilj je bio otvoriti radnju, djelatnost, što god već i kako god se zvalo jer više ni ja sam ne znam. Usluge koje bih davao ticale bi se web dizajna (dizajn i programiranje - flash, php, izrada templatea za wordpress, html, java), fotografije (slikanje za dokumente, fotokopiranje, vjenčanja, događanja i narudžbe ostalog tipa) i grafičkog dizajna (dizajn i grafička priprema), te kao dodatak radionica za djecu i mlade gdje bi učili grafičke osnove, digitalni dizajn, izrađivanje kompletnih flash i java igara za pc i mobitele i sl. Licencirane programe imam, medjutim samo za sebe dok za edukativne svrhe bi morao nabavljati nove.

 

I ja sam se sad totalno našao u raskolu. Radi se o stvarima o kojima znam i koje volim raditi. Od fakulteta imam inžinjer informatike, kako se to po starom sistemu zvalo. Trenutačno sam na zadnjoj godini faksa i nakon toga sam planirao upisati osposobljavanje za nastavnika i profesora što traje 1 godinu i sadrži pedagoške predmete na učiteljskom fakultetu.

 

Nakon svega pročitanog, svih ostalih informacija ja sam u konfliktu sam sa sobom. Ljut sam jer sma počeo sad misliti i da sam loš faks izabrao jer mi se ne dopušta da se bavim područjima koje sam imao na faksu. Imam 7 godina radnog iskustva, na žalost samo 2 mjeseca evidentirano, ostalo je sve bilo na autorski ugovor. Od toga 2 i po godina sam radio u školi predavao grafički dizajn, gdje sam ostvario veliki potencijal i dobio sam jednu od jačih preporuka, kojih imam nekoliko. Radio sam i za neke od velikih inozemnih kompanija. I nakon svega što pročitah i u što se uspjeh informirati ispada da sam upisao loš faks i da moje preference ništa ne znače, kao ni količina žigova u radnoj. Već zadnjih par dana ludim jer iduće godine sam planirao nešto svoje pokrenuti u stilu u kojem sam pisao. Na faksu smo imali i kolegije obrade multimedijalnog sadržaja (fotografija, grafika, zvučni zapisi) kao i izrada multimedijalnog sadržaja. Jer nakon svega ispada po komori da ja još moram završiti 2 vrste srednje škole. Pa kako?! Za što sam upisivao onda Informatički dizajn koji obuhvaća i fotografiju i vide i web i programiranje i grafiku?!

 

Kud dalje? Što sad? Otić u kanadu i tamo otvorit?! To mi svi skoro preporućuju. Ne znam više ni jesam li razočaran il ljut na birokraciju, zakone i sve. Pa ako me itko može posavjetovati što, kako i zašto?! U početku mi je fokus bio slobodna djelatnost sa uredom, al što sam više istraživao to sam sve više problema nailazio. Što sad, otvarat doo?!

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ako sami ne možete razlučiti i prepoznati djelatnosti, kao i uvjete za njihovo obavljanje, isto možete zatražiti u pripadajućem Županijskom uredu za gospodarstvo.

 

Jedna mogućnost je otvaranje obrta za što vam za obavljanje neke djelatnosti treba odgovarajuća stručna sprema i zvanje ( ovisno o djelatnostima ) ili zaposlenik koji ima odgovarajuću stručnu spremu - zvanje.

 

Druga mogućnost je osnivanje d.O.o., ali po meni bi za početak bilo bolje osnivanje JDDO (jednostavnog trg. društva ) i tada se možete baviti bilo kojom registriranom djelatnosti.

 

Ako nemožete sami ovo razjasniti i definirati zatražite nečiju stručnu pomoć ... ( mogu vas uputiti na osobe koje se bave ovakvim uslugama ). Za detalje mi se slobodno obratite privatnom porukom na.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija