Jump to content

Nasljeđivanje nelegaliziranog dijela objekta


Hendrix

Preporučene objave

Poštovanje,

najljubaznije bih zamolio upućene da mi odgovore na sljedeće pitanje.

Naime, brat i sestra vlasnici su zemljišta na kojem je prije 15-ak godina izgrađena kuća od 92m2.

Građevinska dozvola postoji za samo 24m2 te kuće, a ostali dio je nelegalno izgrađen.

Prošle godine sestra umire. Jedini nasljednici su ranije spomenuti brat i još petero braće i sestara (koji nasljeđuju svaki po 1/6 imovine).

Nedavno (nakon smrti sestre i ostavinske rasprave) je pokrenut zahtjev za legalizaciju kompletnog objekta od strane spomenutog brata koji u tom objektu sam živi.

Moje pitanje je nasljeđuju li ostalih petero braće i sestara svaki po 1/6 od legalnih 24m2 objekta ili imaju pravo naslijediti 1/6 cijelog objekta(92m2), odnosno i nelegalizirani dio objekta.

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,u konkretnom slucaju se radi o suvlasnistvu na nekretninama u odredjenim omjerima idealnih dijelova koji nije odredjen na nekretnini kao cjelini ali je odrediv.Kako je zakonom propisano da nekretninu cini zemljisna cestica i sve ono sto je trajno spojeno sa njom,tako sam misljenja da bi prilikom razvrgnuca suvlasnicke zajednice,svi suvlasnici polagali prava na kucu u zavisnosti od svog suvlasnickog dijela,naravno vi to mozete medjusobno urediti na nacin mirnog razvrgnuca pa da kuca sa zemljistem na kojem lezi i zemljistem nuznom za odrzavanje objekta,pripadne jednom od suvlasnika,znaci do suvlasnika je kako ce urediti medjusobne odnose,u protivnom bi to uradio sud uz prethodni prijedlog za sudsko razvrgnuce,koje moze pokrenuti bilo koji suvlasnik,sto nezastarijeva.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija