Jump to content

Žrtva prevare i laži


anonimno

Preporučene objave

Žrtiva sam prevare i laži od strane mojeg poslodavca. Već 9 mjeseci radim prekovremeno svaki dan od ponedeljka do petka. Poslodavac nije platio niti jedan prekovremeni dan te je rekao da se ne smatra dužnim platit. Od mene trazi da jos radim i subotom prekovremeno neplaćeno sto je stvarno pretjerao. Kada sam se pobunila i rekla da se s time ne slazem te da necu raditi niti jednu subotu, poslodavac je odlucio da mi da otkaz i to nenajavljeno. Slucajno sam medu njegovim papirima vidila ugovor o otkazu zbog gospodarstvenih razloga (a na internetu sam vidjela oglas da trazi djelatnika za moje radno mjesto, a pocetak rada bas dan kad meni zavrsava otkazni rok po njegovom planu) te otkazni rok koji krece od dana kada sam se doslovno posvađala sa njime. On naravno i dalje suti te ce mi na dan prije nego istekne otkazni rok javiti da preuzmem radnu knjizicu kako je vec napravio i kolegi koji je prije tamo radio. Saznavsi sve to, otisla sam kod doktora i otvorila bolovanje, da skupim vremena naci drugi posao jer sam na zalost podstanar te si ne mogu priustit nerad. Uz prekovremeni rad pregovorila sam zbog neplacene obecane provizije koju sam zasluzila za dodatni obavjlen posao za firmu, koju je obecao prije nego sto sam pocela raditi u toj firmi te ostalih radnih uvjeta koje nije do danas osigurao. Uz to, kad mene nema u uredu, za bilo koju njegovu gresku u poslu, mene optuzi, a ja sam to naravno saznala od kolega. A da ne spominjem da uvijek ceka najzadnji dan da isplati placu.

Imam nekoliko pitanja:

1. Da li mogu ne potpisati takav otkaz i traziti preve razlog otkaza i novi otkazni rok

2. Da li je poslodavac duzan platit do zadnjeg dana otkaznog roka sva dugovanja koja ima prema meni, i dane koje sam na bolovanju

3. da li mogu za vrijeme otkaznog roka traziti godisnji odmor ili da mi se isplati, tj. da se ne prenosi u drugu firmu jer ga se nikad ne iskoristi

4. Ako moj plan na krene kako treba, kome da se jos obratim za savjet, osim eventualne prijave na Drzavni inspekorat

 

Lo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A zašto čekate zadnji dan da odete na inspekciju rada ? Taj Vaš poslodavac se premazao sa dosta putra na glavi i zna što radi. U ovoj situaciji već ste trebali posjetiti inspekciju rada, moglo bi Vam se dogoditi da ste zakasnili. Usput rečeno, ako Vam daje otkaz zbog gospodarskih razloga a dao je oglas za isto radno mjesto, to bi uz dokaz (oglas na inetrnetu) bilo jako zgodno za inspekciju. Nadalje, pretpostavljam da ste vodili svoju evidenciju prekovremenih sati, bilo bi zgodno da to predočite (po mogućnosti uz barem nekakav dokaz) inspekciji rada. Međutim, u situaciji koju ste opisali, prognoza za Vaš posao nije baš blistava. Sa poslodavcem ste se zakvačili a novi posao nemate. Ima spreman otkaz a Vi ćete po svojoj prilici svoja prava morati potraživati putem suda. Osim na inspekciju rada, moj savjet Vam je da si pod hitno nađete drugo radno mjesto (sami ste rekli da si ne možete dozvoliti nerad) jer se bojim da u ovoj situaciji Vaš odnos sa poslodavcem više neće funkcionirati, sve da se i pomirite, jer je očigledno to dugo "kuhalo" u Vama i preko toga ćete teško proći. Kada Vam poslodavac daje otkaz zbog bilo kakovih razloga, prvi savjet je da ništa ne potpisujete te da tražite pomoć prvo kod inspekcije rada a zatim pokušate sa svojim odvjetnikom vidjeti što se da napraviti. Puno zavisi o dokumentaciji kojom raspolažete. Što se dugovanja tiče, da, dužan ih je platiti, ali u praksi ima svakakvih situacija. Moguće je da Vam i ne isplati Vašu plaću te da oteže s tom isplatom, u tom slučaju ćete je morati potraživati putem suda. Takvu parnicu ćete lako dobiti ali za novce bi se moglo dogoditi da morate čekati više mjeseci. Nažalost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Pokušavam izbjegnuti inspekciju rada i rjesavanje problema putem suda jer ako stvarno ne budem u mogucnosti da se normalno dogovorim sa poslodavcem, mislim da cu na kraju rec i ono sto ne bih trebala...tj. podatke o poslodavcu....kao npr. zaposljavanje radnika na crno (ne direktno mene), neisplacivanje place do 15tog u mjesecu, laziranje tudjeg ugovora o radu i potpisa radi koristoljublja, neplacanje poreza tj. otvoren dr. racun u sloveniji gdje strane firme placaju fakture za obavljeni posao. Stvarno ne bih htjela da bas tako nekome upropastim posao....iako sam ja trenutno na steti.

Od dana kad sam shvatila sto mi se sprema, aktivno trazim posao....najsretnija bih bila da dobijem posao prijeg nego se vratim sa bolovanja, dok jos sluzbeno poslodavac mi nije obznanio otkaz, tj. da ja njemu dam otkaz...Eto, toliko od mene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ta kava ce biti jedna od solucija...ako mi se ne dogodi trenutni otkaz kad se vratim sa bolovanja....sve je moguce....mislim da trebam vjesto i diplomatski okrenut nekako u moju korist..

Hm, a ja bi novi otkazni rok koji tece od dana kad se vratim na posao, koristenje GO te isplata place do zadnjeg dana otkaznog roka....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za ovu zadnju varijantu (go/isplata/otk.rok) teško da će ići ako se ne dogovorite mirno sa njim. On može čak prihvatiti i kaznu ako Vam želi napakostiti (iako će Vam ipak na kraju morati platiti, ali ćete se načekati).

 

Zato i jest bio jedan od prijedloga da pokušate na lijep način. Kažu da osmijeh i lijepa riječ otvaraju sva vrata. Želim da i Vama tako bude sa Vašim poslodavcem. Osnovni problem jest u tome da ne postoji mehanizam koji bi natjerao poslodavca (inspekcija može dati nalog, ali ga on ne mora ispoštivati čak i pod rizikom kazne) da neke stvari napravi baš u nekim točno određenim rokovima. Da, postoje kazne, ali ljudi su Vam na svašta spremni. Možda ipak ... lijepa riječ ... možda sa blažim pristupom na lijep način postignete sve što želite. A možda i ne. A u tom slučaju znate put ... (insp. i ostalo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija