Jump to content

Podjela naslijeđene imovine i plaćanje poreza na istu


Ferret

Preporučene objave

Poštovani,

molim vas za pomoc.

Brat i ja smo od pokojnih roditelja naslijedili imanje koje se sastoji od stare kuće i štale prije nekih 10-tak godina. Nismo odmah išli na podjelu imovine već je sve ostalo u zajedničkom vlasništvu.

Stara kuća nije mijenjana već samo restaurirana, dok smo za štalu tražili dozvolu za nadogradnju kako bi sagradili kuću. To je i učinjeno.

Sada bi željeli podijeliti imovinu na dva jednaka djela na način da svakome pripadne jedna kuća. Moje pitanje je da li prilikom podjele imovine kod odvjetnika odn. javnog bilježnika plaćamo porez na nekretnine u iznosu 5%.

U slučaju da je Vaš odgovor potvrdan: da li plaćamo porez na prijašnje stanje ili na sadašnje s obzirom da je vrijednost obje nekretnine sada veća, koja su naša davanja po pitanju te podjele osim plaćanja odvjetnika?

 

Unaprijed Vam hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam najljepša na brzom odgovoru.

I sama sam pretpostavljala da je tako, ali zbunila me napomena odvjetnika da ćemo morati platiti porez na nekretnine i cak nam je savjetovao da prijavimo manju vrijednost imovine s obzirom da je u međuvremenu imovini povećana vrijednost.

Meni logika govori da ukoliko je bilo osnove za plaćanjem poreza na nekretnine to je trebalo učiniti prije više od 10 godina prilikom naslijeđivanja iste.

O kakvoj se drugoj obavezi plaćanja poreza moze raditi prilikom podjele imovine na dva jednaka djela? Ili je odvjetnik jednostavno pogrijesio?

 

Hvala Vam najljepša

 

P.S. Zaboravila sam reći da je podjela mirnim putem na 1/2 i da je ugovor najobičniji diobeni gdje su navedene neke stavke oko kojih se obje strane slazu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija