nymeria objavljeno: 11. siječanj 2013. objavljeno: 11. siječanj 2013. Pozdrav! Decko australac zeli kupiti auto u Hrv pa nas zanima kakav je proces oko registracije tj. moze li on uopce registrirati auto na svoje ime s obzirom da nema dozvolu prvremenog boravka..? molim Vas pomozite! Citiraj
petpetica odgovoreno: 12. siječanj 2013. odgovoreno: 12. siječanj 2013. Ne može. Registrirati vozila mogu samo osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj bez obzira na kojoj osnovi prebivaju i kojeg su državljanstva, što u praksi znači da može stranac kojemu je izdata osobna iskaznica za stranca, a ne može državljanin Republike Hrvatske koji radi prebivališta u inozemstvu nema osobnu iskaznicu Za stranca na kratkotrajnom boravku su namjenjena vozila u najmu, ukoliko iznajmi vozilo na nezakonit način on neće snositi nikakve posljedice, a osoba koja obavlja tu nezakonitu djelatnost odgovarati će prekršajno i vozilo će biti trajno oduzeto. Citiraj
IronPony odgovoreno: 4. kolovoz 2014. odgovoreno: 4. kolovoz 2014. Koja je procedura kada strani državljanin (Belgija) želi kupiti rabljeni auto u RH, za vožnju u Belgiji? Kako s registracijom i prijevozom vozila do Belgije? Da li on može kupiti auto na svoje ime, a probna registracija se napraviti na ime hrvatskoj državljanina (s obzirom da on nema boravište/prebivalište, niti ga namjerava imati u RH)? Da li se s probnom registracijom može putovati izvan hrvatske i u Belgiji se odjaviti i napraviti njihove tablice? Nadam se da sam koliko toliko razumljiva! Citiraj
drot13 odgovoreno: 4. kolovoz 2014. odgovoreno: 4. kolovoz 2014. I kod nas postoje izvozne tablice s kojima bez problema može prevesti auto gdje god da treba. Neka vidi u Odjelu za prometne isprave policijske postaje na čijem području kupuje auto (ako je to u Zagrebu, onda može pitati u Heinzelovoj). Citiraj
Jovan Gruzling odgovoreno: 28. prosinac 2020. odgovoreno: 28. prosinac 2020. Postovanje imam dozvolu za privremeni boravak u Hr, ovdje sam vise od 2 godine pa me zanima mogu li registrirati vozilo na svoje ime Citiraj
alexbelic odgovoreno: 22. siječanj 2021. odgovoreno: 22. siječanj 2021. (uređeno) Imam boravak u Hr na osnovu spajanja obitelji, tj.udata sam za Hrvatskog drzavljanina i zivim u Zg. Da li mogu kupiti i registrovati polovan automobil u Hr ili to moram u svojoj zemlji koja nije EU? uređeno: 22. siječanj 2021. od alexbelic Citiraj
sivko odgovoreno: 23. siječanj 2021. odgovoreno: 23. siječanj 2021. Možeš ga kupit i registrirati u RH. drot13 1 Citiraj
Luka08 odgovoreno: 4. ožujak 2021. odgovoreno: 4. ožujak 2021. Pozdrav, imam pitanje. Stranac sam tj BiH drzavljanin, dozvola boravka u Hr, trebam kupiti auto u BiH, da li ga mogu u Hr voziti na BIH tablama? Lp Citiraj
sivko odgovoreno: 5. ožujak 2021. odgovoreno: 5. ožujak 2021. Možeš ali najduže 3 mjeseca. https://gov.hr/moja-uprava/pravna-drzava-i-sigurnost/strani-drzavljani-u-rh/vozila-stranih-drzavljana/1898 Citiraj
rayden785 odgovoreno: 6. ožujak 2021. odgovoreno: 6. ožujak 2021. JEl mi mozete pojasniti. Ja bi kupio skuter kod kojeg su uredni papiri i odjavljen je uredno. Ja imam dozvolu za rad i boravak. Kako i gdje ja mogu obaviti sve birokratske procedure ? Ugovor o kupoprodaji ( ili neki drugi ugovor sa kojim vlasnistvo prelazi na mene), prepis vozila, registracija vozila? Iz bosne sam pa ne bi trebalo biti puno drugacije ali ako moze pojasnjeje ? Hvala! Citiraj
sivko odgovoreno: 6. ožujak 2021. odgovoreno: 6. ožujak 2021. Ako bi ga kupio u RH s kupoprodajnim odeš na tehnički i riješi stvar bez problema uz plaćenu policu osiguranja.Ugovor napišete i potpiše te i to je to. drot13 1 Citiraj
Nermin001 odgovoreno: 7. ožujak 2021. odgovoreno: 7. ožujak 2021. Da li treba vozačka dozvola za motor da bi ga kupio. Isto tako ja sam hrvatski državljanin sa prebivalištem u Bosni. Citiraj
Nermin001 odgovoreno: 7. ožujak 2021. odgovoreno: 7. ožujak 2021. Znaci, mogu kupiti, da li ga mogu registrovati u Hrvatskoj? Citiraj
sivko odgovoreno: 7. ožujak 2021. odgovoreno: 7. ožujak 2021. Ako imaš prijavljen boravak u RH da. Citiraj
vdunkic odgovoreno: 7. travanj 2021. odgovoreno: 7. travanj 2021. (uređeno) Da li stranac s privremenim boravištem u Hrvatskoj može kupiti i registrirati automobil na svoje ime? Znači ne radi se o tome da bi dovezao svoje vozilo iz druge zemlje, već bi ga u Hrvatskoj kupio i registrirao. Kakav je postupak prijenosa vlasništva? Pretpostavljam isti kao i za sve ostale? uređeno: 7. travanj 2021. od vdunkic Citiraj
sivko odgovoreno: 7. travanj 2021. odgovoreno: 7. travanj 2021. Naravno da može.Isto kao i ostali. Citiraj
Dino2504 odgovoreno: 28. travanj 2021. odgovoreno: 28. travanj 2021. Ako je auto registrirano neko vrijeme jos kada ga kupim u hr a moram imati plocice za stranca jeli od toga dana kada kupim vozilo moram imati plocice stranca ili mogu se jos voziti na plocicama koje jesu dok je valjana rega Citiraj
sivko odgovoreno: 28. travanj 2021. odgovoreno: 28. travanj 2021. Rok je 15 dana da auto prebaciš na sebe. drot13 1 Citiraj
Jane 0083 odgovoreno: 27. lipanj 2021. odgovoreno: 27. lipanj 2021. Mogu li stranci s hrvatskom obiteljskom iskaznicom registrirati automobil Citiraj
Cro_gavran odgovoreno: 13. srpanj 2021. odgovoreno: 13. srpanj 2021. Pozdrav, građanin sam Republike Hrvatske i imam stalno boravište u RH. Žena je građanin Poljske i stalno boravište u Poljskoj. Ona je vlasnik osobnog automobila, ja sam suvlasnik. Mogu li normalno njime upravljati u Hrvatskoj ili moram prolaziti neke carinske propise? Koristimo ga uglavnom dok je i ona ovdje ali povremeno vozilo ostaje kod mene dok ona odlazi avionom u Poljsku. Vozilo je većinu vremena u Poljskoj, gdje je i uredno registrirano itd. Citiraj
sivko odgovoreno: 13. srpanj 2021. odgovoreno: 13. srpanj 2021. Vožnja je legalna dok je ona u vozilu. drot13 1 Citiraj
Cro_gavran odgovoreno: 13. srpanj 2021. odgovoreno: 13. srpanj 2021. prije 5 sati , sivko je napisao: Vožnja je legalna dok je ona u vozilu. Znači ja kao suvlasnik ne smijem sam upravljati vozilom? Citiraj
Iustitia_ZD odgovoreno: 13. srpanj 2021. odgovoreno: 13. srpanj 2021. prije 2 sati , Cro_gavran je napisao: Znači ja kao suvlasnik ne smijem sam upravljati vozilom? Napisali ste da u ranijem postu da je vlasnik žena. Pojam suvlasnik vozila ne postoji, vlasnik je onaj čije ime piše u prometnoj dozvoli. Citiraj
Cro_gavran odgovoreno: 13. srpanj 2021. odgovoreno: 13. srpanj 2021. prije 5 sati , Iustitia_ZD je napisao: Napisali ste da u ranijem postu da je vlasnik žena. Pojam suvlasnik vozila ne postoji, vlasnik je onaj čije ime piše u prometnoj dozvoli. Prometna dozvola je Poljska. Upisan sam kao suvlasnik. Tj. oboje smo upisani u prometnoj dozvoli. Citiraj
Iustitia_ZD odgovoreno: 13. srpanj 2021. odgovoreno: 13. srpanj 2021. moram priznati da za to prvi put čujem. bilo kako bilo, ako imate prebivalište u hrvatskoj onda ne smijete voziti auto. carina to provjerava između ostaloga i na način da vrši provjere ostvarujete li mirovinsko i zdravstveno osiguranje u hrvatskoj (u slučaju da vas zaustave) sivko vam je naveo da možete upravljati vozilom ako se žena nalazi u njemu, ja bih i za to zatražio tumačenje carinske uprave. u svakom slučaju bez žene i bez stalnog prebivališta negdje izvan hrvatske nema ni teorije da se auto legalno vozi ovdje. za to treba auto u propisanoj proceduri prebaciti na hrvatske tablice i platiti sve dadžbine Citiraj
Cro_gavran odgovoreno: 18. srpanj 2021. odgovoreno: 18. srpanj 2021. Na 14. 07. 2021. at 1:47, Iustitia_ZD je napisao: moram priznati da za to prvi put čujem. bilo kako bilo, ako imate prebivalište u hrvatskoj onda ne smijete voziti auto. carina to provjerava između ostaloga i na način da vrši provjere ostvarujete li mirovinsko i zdravstveno osiguranje u hrvatskoj (u slučaju da vas zaustave) sivko vam je naveo da možete upravljati vozilom ako se žena nalazi u njemu, ja bih i za to zatražio tumačenje carinske uprave. u svakom slučaju bez žene i bez stalnog prebivališta negdje izvan hrvatske nema ni teorije da se auto legalno vozi ovdje. za to treba auto u propisanoj proceduri prebaciti na hrvatske tablice i platiti sve dadžbine Zahvaljujem na odgovoru. Kontaktirao sam carinsku ispostavu i također nisam dobio sasvim jasan odgovor. Konkretno je problem u tome što ja boravim više od 185 dana, koliko je navedeno po Zakonu da trebam u inozemstvu, ali kako se zbog pandemije nisu radile prijave privremenog boravišta stranaca iz EU u Poljskoj nemam nikakav dokument koji to potvrđuje. Kako je auto (i ja također) više od pola godine u Poljskoj a ne u Hrvatskoj, taj auto nikako ne može biti registriran u Hrvatskoj jer ona kršim(o) njihove propise. Jedno od rješenja koje mi je dala Carina jest da platim carinske troškove u Hrvatskoj ali ne registriram auto, no i sami su mi rekli da to nije sasvim u skladu sa Zakonom jer je navodno spomenuto da se mora obaviti i registracija i staviti hrv. tablice. Rečeno mi je također (što ste i Vi spomenuli), da će se prema tome gdje ostvarujem mirovinsko i zdravstveno provjeravati gdje boravim. Tu također postaje stvar zanimljiva jer sam nezaposlen (nisam prijavljen na Zavod za nezaposlene), a zdravstveno ostvarujem u Hrvatskoj no isto tako koristim Europsku zdravstvenu iskaznicu i iz uvida mojih posjeta liječniku je vidljivo da osim u tri ljetna mjeseca koje provodim u Hrvatskoj ne koristim svoje pravo zdravstvenog osiguranja. U jednom od tekstova na ovu temu sam pročitao da carina također provjerava evidenciju prelazaka državne granice? Ne znam da li je to točno? Ukoliko je, nemam problema, jer redovito izlazim iz Hrvatske krajem rujna i vraćam se krajem lipnja. Nisam uspio nigdje pronaći podatak da li se uopće vodi evidencija prelazaka hrvatsko-slovenske granice? S obzirom da su mi rekli u Carini da je dokazivanje boravka u inozemstvu na mojoj strani, ostaje mi jedino izvadak iz prometa karticom bankovnog računa koji jasno pokazuje da svakodnevno obavljam kupovinu u Poljskoj, a s obzirom da nitko nema punomoć, to mogu samo biti ja. Citiraj
sivko odgovoreno: 19. srpanj 2021. odgovoreno: 19. srpanj 2021. Prijava boravka bi sve riješila.Najgora stvar je da vozilo oduzimaju dok se ne riješi predmet a postupak baš i nije brz.Vozilo može oduzeti i policija s onda je još duže.Provjerava se imanje RH zdravstvene a ne gdje osoba ide kod liječnika.Ispis prelaska granice mogu dobit od MUP-a ali i to traje.Kartica se može koristit i bez punomoći jer trgovine ne provjeravaju vlasnika/korisnika. drot13 1 Citiraj
Zadar62 odgovoreno: 21. rujan 2022. odgovoreno: 21. rujan 2022. Živim u Americi. Kupio bih auto za preko ljeta, ali navodno ima problema sa mjestom stalnog boravka. Koje su mi opcije. Regisyracija na mamu? Dana 12. 01. 2013. u 14:13, petpetica je napisao: Ne može. Registrirati vozila mogu samo osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj bez obzira na kojoj osnovi prebivaju i kojeg su državljanstva, što u praksi znači da može stranac kojemu je izdata osobna iskaznica za stranca, a ne može državljanin Republike Hrvatske koji radi prebivališta u inozemstvu nema osobnu iskaznicu Za stranca na kratkotrajnom boravku su namjenjena vozila u najmu, ukoliko iznajmi vozilo na nezakonit način on neće snositi nikakve posljedice, a osoba koja obavlja tu nezakonitu djelatnost odgovarati će prekršajno i vozilo će biti trajno oduzeto. Da li se što promijenilo u međuvremenu. Ja sa hr državljanin sa stalnim boravištem u USA. Nemam hr osobnu. Kupi bih vozilo u Hrvatskoj za par mjeseci dok sam tamo. Hvala unaprijed Citiraj
sivko odgovoreno: 22. rujan 2022. odgovoreno: 22. rujan 2022. prije 15 sati , Zadar62 je napisao: Regisyracija na mamu? Da. Citiraj
Behaija odgovoreno: 17. listopad 2022. odgovoreno: 17. listopad 2022. Dobro vece dali Drzavljanin Svedske moze registrovati Auto u Hrvatskoj na svoje ime i na Hrvatskim Tablicama, Ja imam i adresu u Hrvatskoj , vlasnik sam Kuce i posjedujem OIB Citiraj
Zadar62 odgovoreno: 17. listopad 2022. odgovoreno: 17. listopad 2022. Da, ali to je sve europska unija. Ja živim u Americi. Citiraj
sivko odgovoreno: 19. listopad 2022. odgovoreno: 19. listopad 2022. Dana 17. 10. 2022. u 23:27, Behaija je napisao: Dobro vece dali Drzavljanin Svedske moze registrovati Auto u Hrvatskoj na svoje ime i na Hrvatskim Tablicama, Ja imam i adresu u Hrvatskoj , vlasnik sam Kuce i posjedujem OIB Da ako si i RH državljan. Dana 18. 10. 2022. u 1:06, Zadar62 je napisao: Da, ali to je sve europska unija. Ja živim u Americi. Nije bitno što je EU.Nemaš prebivalište u RH i ne možeš registrirati auto. drot13 1 Citiraj
MA0312 odgovoreno: 7. siječanj 2023. odgovoreno: 7. siječanj 2023. Pozdrav, preselio sam se natrag u hrvatsku i zanima me kako obiteljska firma van europe moze uzet auto na lizing na moje ime u hrvatskoj… moraju li dat vece ucesce i jel se isto gledaju primanja firme itd… hvala Citiraj
Perkonx odgovoreno: 15. ožujak 2023. odgovoreno: 15. ožujak 2023. Pozdrav, suprug je strani drzavljanin i ima privremeni boravak od dvije godine na osnovi spajanja obitelji (ja sam HR drzavljanin), radi, te prima placu u Hrvatskoj. Zanima nas jel moze sa svojim statusom kupiti auto na kredit u HR ili dobiti kredit za auto u nekoj od EU zemalja, tipa odemo u Njemacku/Italiju itd i u autokuci bude odobren za kredit jer radi u zemlji clanici EU? Hvala. Citiraj
sivko odgovoreno: 15. ožujak 2023. odgovoreno: 15. ožujak 2023. Vjerovatno će kredit bit na razdoblje privremenog boravka a za više se treba informirati u banci. drot13 1 Citiraj
VeljoS odgovoreno: 18. ožujak 2023. odgovoreno: 18. ožujak 2023. Drzavljanin sam BIH, pocinjem raditi u RH kroz nekih 10 dana. Koliko imam pravo voziti svoj automobil registrovan u BIH? Koje su mi opcije poslije tog roka, imam neprovjere u informaciju da mogu voziti zenin auto registrovan u BiH bez ogranicenja posto jedino ja imam RH radnu i boravisnu dozvolu, volio bih to potvrditi/demantnovati, hvala unapred Citiraj
sivko odgovoreno: 19. ožujak 2023. odgovoreno: 19. ožujak 2023. Piše u zakonu 3 mjeseca ako su vozila u vlasništvu stranaca na privremenom boravku.Vozačku moraš zamjeniti u roku od 1 godine.To je po zakonu o sigurnosti prometa. drot13 i VeljoS 2 Citiraj
VeljoS odgovoreno: 20. ožujak 2023. odgovoreno: 20. ožujak 2023. Dana 19. 03. 2023. u 6:41, sivko je napisao: Piše u zakonu 3 mjeseca ako su vozila u vlasništvu stranaca na privremenom boravku.Vozačku moraš zamjeniti u roku od 1 godine.To je po zakonu o sigurnosti prometa. Hvala, to znaci da bi zenin auto mogao voziti. Imas li kakav link tog zakona? Citiraj
sivko odgovoreno: 20. ožujak 2023. odgovoreno: 20. ožujak 2023. https://www.zakon.hr/z/78/Zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama E sad postoji još i ovaj https://www.zakon.hr/z/561/Zakon-o-posebnom-porezu-na-motorna-vozila VeljoS 1 Citiraj
Ines-Du odgovoreno: 28. ožujak 2023. odgovoreno: 28. ožujak 2023. Pozdrav, prodali bi automobil osobi iz BiH koja u Hrvatskoj ima dozvolu boravka i rada. Da li na kupoprodajni ugovor pod podatke kupca unosim BiH adresu ili adresu na kojoj je prijavljen u Hrvatskoj? Gdje idem s ugovorom i da li moram vratiti HR tablice, jer pretpostavljam da on dobiva tablice za stranca? Hvala. Citiraj
sivko odgovoreno: 29. ožujak 2023. odgovoreno: 29. ožujak 2023. Adresu u RH.Sve riješiš na tehničkom. Citiraj
Ines-Du odgovoreno: 29. ožujak 2023. odgovoreno: 29. ožujak 2023. prije 4 sati , sivko je napisao: Adresu u RH.Sve riješiš na tehničkom. Hvala. Citiraj
nemanjas odgovoreno: 11. svibanj 2023. odgovoreno: 11. svibanj 2023. (uređeno) Državljanin sam RH, imam osobnu, OIB…ali nemam prebivalište ni boravište u RH, da li mogu kupiti auto na svoje ime? uređeno: 11. svibanj 2023. od Borbena7 Nepotrebno komentiranje Citiraj
Borko1993 odgovoreno: 31. srpanj 2023. odgovoreno: 31. srpanj 2023. Dobar dan! Drzavljanin sam RS sa boravisnom dozvolom u HR koja vazi do 28.03.2024. (Imam u planu ostati i duze u Hr) Kupio sam auto ovde u Puli i interesuje me da li ga mogu prebaciti na svoje ime (imam boravisnu dozvolu i kupoprodajni ugovor)? I ako mogu - koja je procedura? Hvala unapred na odgovoru :) Citiraj
sivko odgovoreno: 1. kolovoz 2023. odgovoreno: 1. kolovoz 2023. Odeš na tehnički s vozilom,kupoprodajnim,boravišnom dozvolom i putovnicom i riješiš stvar na brzinu. Citiraj
AlminBecirovic odgovoreno: 22. kolovoz 2023. odgovoreno: 22. kolovoz 2023. Imam privremeni boravak u Hrvatskoj i svake godine ga produzavam jer radim u Hrvatskoj.Kupio bih kampera i citam da ga mogu registrirati na sebe bez problema.Moje pitanje glasi,da li,ako prestanem raditi u Hrvatskoj,mogu kampera odvesti u Bosnu i tamo registrirati na sebe iako ne zadovoljava carinske propise(motor euro 2 ili3).Hvala Citiraj
sivko odgovoreno: 23. kolovoz 2023. odgovoreno: 23. kolovoz 2023. Možeš. https://dnevni.ba/magazin/auto/uvoz-automobila-u-bih-za-povratnike-iz-inozemstva-tko-je-osloboden-placanja-carine-i-pdv-a/ drot13 1 Citiraj
Borko1993 odgovoreno: 6. rujan 2023. odgovoreno: 6. rujan 2023. Dana 01. 08. 2023. u 6:53, sivko je napisao: Odeš na tehnički s vozilom,kupoprodajnim,boravišnom dozvolom i putovnicom i riješiš stvar na brzinu. Hvala na odgovoru. Uspeo sam prebaciti auto na svoje ime sa boravisnom dozvolom bez problema. E sada, da li ja taj auto koji je na moje ime (na boravisnoj dozvoli) mogu da vozim po Srbiji legalno neki period (tipa 5 meseci) dok se ponovo ne vratim u Hrvatsku i nastavim sa radom? I na kraju, da li moram da ga carinim? Hvalaaa Citiraj
sivko odgovoreno: 7. rujan 2023. odgovoreno: 7. rujan 2023. Naravno da ga možeš vozit legalno uz boravišnu dozvolu.Koliki je rok u Srbiji moraš pitati njihovu carinu. drot13 1 Citiraj
deluxx odgovoreno: 14. listopad 2023. odgovoreno: 14. listopad 2023. (uređeno) Pozdrav, drzavljan sam BiH a imam privremeni boravak u RH. Planiram uvest auto iz njemacke i registirat ga u HR. Zanima me jel ista procedura uvoza kao i za drzavljane HR, i kad ga registriram jel imam zelen tablice za strance ili obicne kao svi? uređeno: 14. listopad 2023. od deluxx Citiraj
deluxx odgovoreno: 14. listopad 2023. odgovoreno: 14. listopad 2023. Takoder zanima me koliko vazi registracija cuo sam da vazi do onog datuma do kojeg mi je odobren privremeni boravak. Jer mi svake godine odobre novi boravak jer sam student. Pa me zanima jel to greska da samo toliko traje registracija? Citiraj
AndrejJe odgovoreno: 27. studeni 2023. odgovoreno: 27. studeni 2023. Dobar dan. Prodajem automobil i kontaktirao me potencijalni kupac koji je najvjerojatnije azilant. Smije li se njima prodati automobil i koja je procedura? Citiraj
perorope odgovoreno: 3. siječanj 2024. odgovoreno: 3. siječanj 2024. Pozdrav, zivim i radim u Svedskoj, no imam i hrvatsko drzavljanstvo i osobnu te prijavljen boravak kod roditelja (a prebivaliste je na svedskoj adresi, tako pise u osobnoj). Zanima me posto sam cesto u Hrvatskoj, mogu li dovesti automobil iz svedske te ga cariniti i registrirati na svoje ime? hvala unaprijed! Citiraj
sivko odgovoreno: 3. siječanj 2024. odgovoreno: 3. siječanj 2024. Ne možeš ga registrirat na sebe jer nemaš prebivalište u RH. Citiraj
perorope odgovoreno: 3. siječanj 2024. odgovoreno: 3. siječanj 2024. U redu, a mogu li obaviti carinu, odnosno postupak obracuna i placanja PPMVa (posebnog poreza na motorna vozila). Imam e gradani i pristup online carinskom obracunu PPMVa, no nisam pokusavao prije nego provjerim? Citiraj
sivko odgovoreno: 3. siječanj 2024. odgovoreno: 3. siječanj 2024. Pa što ćeš plaćati carinu i PPMV kad auto ne možeš registrirat. Citiraj
perorope odgovoreno: 3. siječanj 2024. odgovoreno: 3. siječanj 2024. Radi prodaje jer mogu dobiti vise novaca u Hr nego u Svedskoj Citiraj
sivko odgovoreno: 4. siječanj 2024. odgovoreno: 4. siječanj 2024. Ok,ali će svi tražit adresu u RH koji nemaš. Citiraj
student2024 odgovoreno: 18. siječanj 2024. odgovoreno: 18. siječanj 2024. Pozdrav! 1.) Student sam u RH i zanima me mogu li kupit auto u RH i registrirati ga? Negdje sam pročitao da ne mogu jer imam samo boravište a nemam prebivalište pa me zanima je li tako. 2.) Ako je tako, mogu li kupiti auto u RH, registrirati ga u BiH i voziti u Hrvatskoj? Je li to moguće ako se prebaci vozačka na hrvatsku... 3.) Je li mogu registrirati auto na djevojku koja ima prebivalište u RH, prebacit svoju vozačku na hrvatsku i voziti to auto? Ako može pomoć... Hvala unaprijed Citiraj
sivko odgovoreno: 19. siječanj 2024. odgovoreno: 19. siječanj 2024. Dana 04. 01. 2024. u 5:43, sivko je napisao: Ako imaš privremeni boravak u svrhu studiranja onda ga možeš registrirat. Citiraj
student2024 odgovoreno: 21. siječanj 2024. odgovoreno: 21. siječanj 2024. Nedavno je donesen zakon da od trenutka prijave prebivališta u RH mora proći 185 dana kako bih prebacio BiH vozačku na RH, tako da ništa od moje kupovine bar zasad. Hvala na odgovoru! Citiraj
Hollander odgovoreno: 9. veljača 2024. odgovoreno: 9. veljača 2024. Pozdrav, Zivim i radim u inozemstvu (EU), imam HR drzavljanstvo ali ne i prebivaliste. Mogu li posuditi auto od roditelja (HR tablice) i voziti ga u inozemstvu? Auto je u vlasnistsvu roditelja i registriran/osiguran u HR. Vratio bi se par puta godisnje autom u HR i obavljao servis i tehnicki u HR. Epsilon 1 Citiraj
Epsilon odgovoreno: 9. veljača 2024. odgovoreno: 9. veljača 2024. Mislim da bi trebali imati punomoć od vlasnika vozila da sa vozilom možete upravljati u Hr i van Hr, te da ste moralno , kazneno i materijalno odgovorni za isto vozilo, i da možete obavljati servise, popravke, itd , ovjereno kod javnog bilježnika na više jezika. Hollander 1 Citiraj
sivko odgovoreno: 9. veljača 2024. odgovoreno: 9. veljača 2024. prije 8 sati , Hollander je napisao: Pozdrav, Zivim i radim u inozemstvu (EU), imam HR drzavljanstvo ali ne i prebivaliste. Mogu li posuditi auto od roditelja (HR tablice) i voziti ga u inozemstvu? Auto je u vlasnistsvu roditelja i registriran/osiguran u HR. Vratio bi se par puta godisnje autom u HR i obavljao servis i tehnicki u HR. Šta na to kažu carina i porezni organi te države? Citiraj
Hollander odgovoreno: 10. veljača 2024. odgovoreno: 10. veljača 2024. (uređeno) prije 17 sati , sivko je napisao: Šta na to kažu carina i porezni organi te države? Iskreno, nisam siguran. Da je auto na moje ime, bilo bi dopusteno voziti ga na HR tablicama 6mj, te bi ga nakon toga morao importirati. Kako je auto na ime roditelja koji zivi u HR, te auto ima HR tablice, prepostavljam da se nista nebi trebalo importirati. Ovo kako je @Epsilon objasnio cini mi se ima dosta smisla. uređeno: 10. veljača 2024. od Hollander Citiraj
Pedjapani odgovoreno: 24. travanj 2024. odgovoreno: 24. travanj 2024. Pozdrav, imam hrvatsku boravišnu i radnu dozvolu mogu li prebaciti auto koji sam kupio u holandiji na svoje ime na ide vise. Zato što nemam hrvatsku ličnu iskaznicu, jel postoji ta mogućnost Citiraj
Ivan2024 odgovoreno: 24. srpanj 2024. odgovoreno: 24. srpanj 2024. Pozdrav, zanima me mogu li kupiti i registrirati automobil na svoje ime ako nemam prebivalište u Hrvatskoj nego samo boravište, zaposlen sam u Hrvatskoj. Prebivalište mi je u BiH, a boravište u Hrvatskoj, imam BiH i RH državljanstvo. Hvala lijepo! Citiraj
drot13 odgovoreno: 24. srpanj 2024. odgovoreno: 24. srpanj 2024. Možeš ga kupiti i registrirati na RH pločice. Citiraj
marinkotutic odgovoreno: 25. kolovoz 2024. odgovoreno: 25. kolovoz 2024. Postovani, Kupio sam rabljeni automobil, sa prebivalište u Hrvatskoj,prijavio sam prebivalište u policiji dva puta (dvije godine) i sada nemam pravo na duzi produzetak,i nemogu vise registrovat auto na sebe. Moje pitanje postojoji li neka druga mogucnost registrovat auto sa prebivalište u Hrvatskoj. Fala puno na odgovor Lp Marinko Citiraj
sivko odgovoreno: 26. kolovoz 2024. odgovoreno: 26. kolovoz 2024. Ako više nemaš pravo na privremeni boravak ne možeš ga ni registrirati. Van Gogh 1 Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.