Jump to content

Obrt bez zaposlenog i zaštita na radu


Bushmen

Preporučene objave

  • 1 mjesec kasnije...
Obavaljam obrt ( u stanu, uredski posao, računalo) uz postojeći posao.

Imam li kakve obaveze po pitanju zaštite na radu pošto obrt nema zaposlenih?

 

Hvala!

 

Evo da odgovorim sam sebi, možda će mi još trebati, a možda kome i pomogne.

 

Dakle, kontaktirao sam nekoliko firmi koje se bave zaštitom na radu, također sam konzultirao i savjetodavnu službu HOK-a.

 

Situacija je sljedeća:

 

Zakonski je propisano što treba napraviti svaki obrt (uredski poslovi) i ta obaveza stoji.

Isto tako, prema riječima savjetodaven službe HOK, postoji uredba koja veli da ako nema zaposlenih, onda ne treba ništa raditi. Navodim: "Po tom pitanju je prilična zbrka i sve prepušteno na volju lokalnih inspektora".

 

3-4 firme koje sam kontaktirao su ponudile svoje usluge.

Iz jedne firme su mi rekli da su kontaktiral inspektora i da ne postoji nikakva obaveza.

 

Najnovija informacija, je da od 01.07.2013, za kad je predviđeni ulazak HR u EU, ne postoji obaveza, ali da će od 01.07. obaveza nastupiti i za takve obrte.

 

Sad još par mojih pitanja:

 

1. Na objekt je potrebno istaknuti Tvrtku, prema zakonu o obrtu, članak 17. Tvrtka mora sadržavati naziv obrta i oznaku obrta.

Nisam uspio saznati što je točno "oznaka obrta"?

Je li to MBO?

 

2. Trebam li istkanuti još kakve podatke? (radno vrijeme, prigovor kupca, cijenik)

Naglašavam nema zaposlenog u obrtu, čista uslužna djelatnost (projektiranje i konzalting)

 

Puno hvala na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po pitanju zaštite na radu pogledajte prezentaciju na stranicama Hrvatske obrtničke komore ... na sljedećem linku

http://www.hok.hr/cro/cehovi/cehovska_dogadanja/3_susret_frizera_i_kozmeticara_hrvatske_obrtnicke_komore_sibenik/tematska_izlaganja/08_zastita_na_radu_davor_tudja_osposobljavanje_poslodavaca_i_ppt

 

a potom i na stranici ..... http://www.hok.hr/cro/cehovi/zastita_na_radu

 

Mislim da ćete barem dio odgovora naći pregledom prezentacije.

 

Za vas sam iz dostupnih materijala izvukao slijedeće ;

 

" Dugo najavljivane izmjene i dopune Pravilnika, objavljene su u Narodnim novinama br. 29, od 2. ožujka 2005.god, a novosti se odnose na oslobađanje polaganja općeg dijela ispita svih poslodavaca koji obavljaju djelatnost osobnim radom, kao i poslodavaca koji zapošljavaju do 20 radnika u pojedinim područjima djelatnosti prema NKD-u.

To znači da osobe koje obavljaju djelatnost osobnim radom, čime se misli na bilo koju djelatnost, ukoliko je obavlja samo jedna osoba-vlasnik-obrtnik, nemaju obvezu polaganja općeg dijela ispita stručnjaka zaštite na radu.

Također obvezu polaganja općeg dijela ispita, nemaju ni poslodavci koji zapošljavaju do 20 radnika iz slijedećih područja djelatnosti, prema NKD-u (NN 52/2003): J Financijsko posredovanje; P Djelatnosti kućanstava i Q Izvanteritorijalne organizacije i tijela,

te iz područja djelatnosti: A Poljoprivreda, lov i šumarstvo; B Ribarstvo; C Rudarstvo i vađenje; D Prerađivačka industrija; E Opskrba električnom energijom, plinom i vodom; F Građevinarstvo i I Prijevoz, skladištenje i veze, ukoliko se u istima obavljaju isključivo uredski poslovi. "

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Molim pomoć, ja sam vlasnik obrta i jedini zaposlenik, bavim se homeopatijom, nekoliko sati dnevno samo, nažalost. Prostor koji koristim je naveden kao adresa obrta, radi se o malom stanu u stambenoj zgradi koji unajmljujem. Odmah ispred ulaznih vrata je aparat za gašenje. Nemam nikakvih strojeva, osim povremeno kompjuter. Posao odrađujem kroz razgovor s osobom koja dolazi po savjetovanje za homeopatski pripravak. Da li moram angažirati nekoga za zaštitu na radu? Što moram odraditi kako bih bila u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Molim vas za pomoč,pošto na sva vrata na koje sam pokucao dobio sam šarolike odgovore tak da i sam više neznam što je od toga točno a što ne.Živim na selu i bavim se stočarstvom tako da ova šuma od zakona su za mene traženje igle u plastu sjena!Želim otvoriti stolarski obrt bez zaposlenika,dali ja u tome slučaju trebam imati zaštitu na radu,tehničku ispravnost radione(strojevi su kupljeni novi u ovlaštenim trgovinama)nažalost institucije i inspektorati su mi dali svakave odgovore ali svaki je odgovor zvučio sa "mislim!"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 1 godina kasnije...
  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija