Jump to content

Povrat novca uplaćenih režijskih i drugih troškova tijekom braka, nakon razvoda

Preporučene objave

objavljeno:

Brak je okončan sudskim procesom brakorazvodne parnice koja je postala pravomoćna krajem 2009.g. Nakon okončanja te parnice, pokrenuta je parnica za iseljenje koja je preinačena u (tužba je specificirana kao) parnicu za razdiobu bračne stečevine u kojoj je predmet razdiobe bio stan za koji je presuđeno (presuda još nije pravomoćna) da se stan dijeli na 1/2 suvlasništva svakom supružniku.

Za vrijeme trajanja braka, jedan od suvlasnika (suvlasnik A) je plaćao veći dio režijskih troškova (struja, voda, plin), te veći dio troškova otkupa stana i pričuve za stan. U navedene troškove otkupa stana koje je platio taj suvlasnik A ulazi i poveći trošak koji je u cijelosti sam podmirio na temelju rješenja o ovrhi iz 2005.g. do koje je došlo zbog dugovanja na temelju neplaćenih rata za otkup stana. Da li suvlasnik A koji je platio navedene troškove može tražiti povrat pola uloženih sredstava i do koje godine unatrag za režijske troškove, odnosno da li može tražiti i povrat pola uloženih sredstava za podmirenje ovrhe? Budući da je o ovim troškovima bilo raspravljano na ročištima parnice za razdiobu bračne stečevine, da li se povrat tih troškova može ostvariti samo kroz žalbu na presudu ili se može pokretati nova parnica (presuđivanje)?

Također, nakon razvoda došlo se do saznanja da se drugi suvlasnik (suvlasnik B) tijekom trajanja braka, a bez znanja suvlasnika A, od 2005.-2007. u nekoliko sporova sporio sa HRT-om oko neplaćanja rtv pristojbe, te su stigle pravomoćne ovrhe koje je suvlasnik B podmirio nakon razvoda, te sada traži pola novca za te ovrhe. Mora li suvlasnik A to platiti? Da li hrt pretplata spada u režijski trošak?

Hvala unaprijed na savjetima.

odgovoreno:

Žao mi je ako se čini kao ponavljanje upita (definitivno ne želim zatrpavati forum redundantnim podacima), ali mišljenja sam da su u pitanju bile 2 situacije - ako griješim, ispravite me, bit će cijenjeno:

- u ovoj temi upit se odnosi na potraživanje plaćenih režijskih troškova za vrijeme trajanja braka, od čega je dio tih režijskih troškova još bio uvećan i za trošak ovrhe 2005.g. Ujedno, upitno je dolazi li do presuđivanja ukoliko se povrat pola plaćenih režijskih troškova pokuša ostvariti kroz drugu parnicu, budući da je o tim istim troškovima bilo rijeći na parnici za razdiobu bračne stečevine...

- u drugoj temi (iz vašeg linka) upit se odnosi na plaćeni ne-režijski račun (za teleoperaterske usluge) za razdoblje nakon razvoda braka koji sada druga strana (bivši supružnik) potražuje...

Vidim da se u toj drugoj temi nalazi odgovor koji djelomično pokriva i ovu temu, no ostaje otvoreno pitanje može li se tražiti povrat pola novca uplaćenih po ovrhi 2005.? Ako imam dobru informaciju, zastara na ovrhu je 10 godina?

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija