uznemiren objavljeno: 15. siječanj 2013. objavljeno: 15. siječanj 2013. Ovako do sada sam dobio 100 netočnih informacija, rekli su mi ako nisam potpisao za putovnicu ada nemam šta brinuti jer da putovnicu za dijete moraju potpisati oba roditelja, da bi ja na mupu saznao da je već bez mog potpisa napravila putovnicu -jer je po novom zakonu dovoljan potpis samo jednog roditelja. U sudskoj presudi piše da o dijetetu skrbimo zajednički sporazumno i ravnopravno., dakle mene bi se trebalo pitati ako se ja slažem da dijete ide u drugu državu. Ali na policiji su mi rekli "ona je majka može dijete voditi gdje želi" Ovdje se sve radi o posjetama. No međutim, kako je ona u vezi sa državljaninom susjedne države i kako postoji velika mogućnost da s njim zatrudni, mene hvata panika, jer vidim gdje to vodi da će se ona i trajno odseliti s dijetetom u stranu državu. Ni ona ni dijete nisu državljani te države i ona i dijete imaju samo hrvatsko državljanstvo. Ali šta ako se ona uda za tog čovjeka? hoče li tada dobiti državljanstvo? hoće li moje dijete tada dobiti državljanstvo? PA čak i bez državljanstva oni tamo mogu živjeti kao stranci? Gdje su u ovome svemu moja PRAVA kao oca, gdje je moje pravo da viđam svoje dijete? Mogu li ja to spriječiti? Citiraj
Gringo odgovoreno: 15. siječanj 2013. odgovoreno: 15. siječanj 2013. Prije svega riječ je o pravima vašeg malodobnog djeteta, a onda posredno i vašim i u svakoj budućoj komunikaciji sa nadležnim institucijama imajte u fokusu prije svega prava vašeg zajedničkog djeteta. Ukoliko bi majka odvela dijete u drugu državu bez dogovora s vama, odmah o tome trebate pismenim putem izvijestiti nadležni centar, policiju i pokrenuti postupak na sudu da se dijete hitno privremenom mjerom povjeri vama. Ako već sada imate saznanja da bi se to moglo desiti, ne čekajte 5 do 12 jer da bi poslije ispravljali propušteno proteći će godine. na vrijeme morate poduzeti sve potrebne korake. Citiraj
uznemiren odgovoreno: 15. siječanj 2013. Autor odgovoreno: 15. siječanj 2013. Prije svega riječ je o pravima vašeg malodobnog djeteta, a onda posredno i vašim i u svakoj budućoj komunikaciji sa nadležnim institucijama imajte u fokusu prije svega prava vašeg zajedničkog djeteta. Ukoliko bi majka odvela dijete u drugu državu bez dogovora s vama, odmah o tome trebate pismenim putem izvijestiti nadležni centar, policiju i pokrenuti postupak na sudu da se dijete hitno privremenom mjerom povjeri vama. Ako već sada imate saznanja da bi se to moglo desiti, ne čekajte 5 do 12 jer da bi poslije ispravljali propušteno proteći će godine. na vrijeme morate poduzeti sve potrebne korake. taman nakon što je donesna presuda ona je meni priznala da je u vezi sa stranim državljaninom i ja sam se na presudu žalio upravo po pitanju skrbništva i naveo sam da je cjelo vrijeme sudskog postupka to tajila. i stvarno ej tajila ja nisam imao pojma. Tako da presuda nije pravomočna i na dodjelu skrbništva sam se već žalio (prije jedno dva mjeseca) i to se još čeka. Tako da neznam koliko ima smisla od suda tražiti privremenu mjeru -jer neznam što bi od toga dvoje bilo brže. Ali znači ja u svakom slučaju moram dobiti skrbništvo -jer u protivnom ona s djetetom može ići gdje želi? premda meni to uopče nije jasno u presudi piše da o diejtetu skrbimo zajednički, sporazumno i dogovrono -a da se dijete samo njoj povjerava na život. a u praksi ispada da ja nemam apsolutno nikakvih prava. Citiraj
Gringo odgovoreno: 15. siječanj 2013. odgovoreno: 15. siječanj 2013. Vi ako ste se žalili na odluku prvostupanjskog suda o povjeravanju djeteta samo iz razloga što vaša bivša partnerica ima ljubavnika, onda vam odmah, sa 99 % sigurnosti mogu reći ništa od toga. Ne znam da li ste sami ili po savjetu odvjetnika to pisali, ali to vam je potpuni promašaj. Savjestan roditelj bez suglasnosti sa drugim roditeljem nebi smio odvesti dijete u drugu državu, a da se prije toga sa drugim roditeljem nije dogovorio oko legitimnih prava djeteta: na koji način će se odvijati susreti i druženja, te uzdržavanje. Ako to vaša bivša partnerica učini bez vaše suglasnosti, odmah ćete pisanim putem izvijestiti nadležni Centar za socijalnu skrb, policiju i Pravobraniteljicu za djecu. Citiraj
uznemiren odgovoreno: 15. siječanj 2013. Autor odgovoreno: 15. siječanj 2013. Vi ako ste se žalili na odluku prvostupanjskog suda o povjeravanju djeteta samo iz razloga što vaša bivša partnerica ima ljubavnika, onda vam odmah, sa 99 % sigurnosti mogu reći ništa od toga. Ne znam da li ste sami ili po savjetu odvjetnika to pisali, ali to vam je potpuni promašaj.Savjestan roditelj bez suglasnosti sa drugim roditeljem nebi smio odvesti dijete u drugu državu, a da se prije toga sa drugim roditeljem nije dogovorio oko legitimnih prava djeteta: na koji način će se odvijati susreti i druženja, te uzdržavanje. Ako to vaša bivša partnerica učini bez vaše suglasnosti, odmah ćete pisanim putem izvijestiti nadležni Centar za socijalnu skrb, policiju i Pravobraniteljicu za djecu. nisam se ja žalio da ima ljubavnika u smislu ljubavnika, nego u smislu da je u vanbračnoj zajednici sa osobom iz druge države te da postoji mogućnost da se sa djetetom tamo odseli i da su time moja viđanja s djetetom onemogućena. Jer se viđamo svaki drugi vikend i dva puta u tjednu. Dakle kako ću ja svaki drugi dan putovati 600 kilometara simo tamo!? U tom smislu sam se žalio jer je zatajila bitnu činjenicu oko možebitnog dijetetovog prebivališta I šta to znači suglasnost? jel ima ta suglasnost neku pisanu formu. Jer moja bivša je majstor za manipulacije pa će ona reć da ima moju suglasnost. Pa i za ovaj odlazak je na neki način iskamčila moju usmenu suglasnost, nebi sada o detaljima, ali rekla je da ide na skijanej s djetetom u državu A i pitala me dali se ja s time slažem. ja sam rekao da je u redu. Onda je nakon 10 dana rekla da ide u državu B -ja sam rekao da niej u redu i da se ne slažem, onda je ona rekla da kako će ona sad djetetu objasniti da nemože ići jer da mu je već obečala i da će diejte biti razočarano. Kužite o kakvoj se zmiji ovdje radi!? dakle ona je u stanju izmanipulirati apsolutno sve Citiraj
Gringo odgovoreno: 15. siječanj 2013. odgovoreno: 15. siječanj 2013. Gospodine to se tako ne radi. Ako postoji bojazan da bi majka mogla odvesti dijete onda nećete pisati da je ona u vanbračnoj zajednici jer to nikoga ne zanima, a samo vam mogu još prišiti da imate nerazriješene partnerske odnose. Napisat ćete da se dijete već naviklo na sredinu gdje živi, ide u vrtić, školu, steklo brojne prijatelje, tu mu živi uža i šira rodbina i da nikako nebi bilo u djetetovom interesu mijenjati tu sredinu. Citiraj
uznemiren odgovoreno: 15. siječanj 2013. Autor odgovoreno: 15. siječanj 2013. Gospodine to se tako ne radi. Ako postoji bojazan da bi majka mogla odvesti dijete onda nećete pisati da je ona u vanbračnoj zajednici jer to nikoga ne zanima, a samo vam mogu još prišiti da imate nerazriješene partnerske odnose.Napisat ćete da se dijete već naviklo na sredinu gdje živi, ide u vrtić, školu, steklo brojne prijatelje, tu mu živi uža i šira rodbina i da nikako nebi bilo u djetetovom interesu mijenjati tu sredinu. dobro ali kome da to pišem? centru? sudu? policiji? kome? i na cenru i na policiji su mi rekli "ona je majka ona može vodit diejte gdje želi" Citiraj
Gringo odgovoreno: 16. siječanj 2013. odgovoreno: 16. siječanj 2013. "ona je majka ona može vodit diejte gdje želi" Krivo su vam rekli. Zatražite od njih da vam napismeno daju ovu izjavu. Citiraj
newbie odgovoreno: 16. siječanj 2013. odgovoreno: 16. siječanj 2013. Pardonček, ajmo malo preciznije... A. Izražena je bojazan da će majka nakon izvjesnog vremena poželjeti preseliti s djetetom u inozemstvo jer je u vezi sa stranim državljaninom a velika je mogućnost da s njim i zatrudni. B. Spomenut je odlazak djeteta s majkom u inozemstvo kao turistički, u državu A da, u državu B ne. Pri svemu tome će biti vrlo teško, ako ne i nemoguće, problematiziranje bavi li se majka tada i aktivnostima od kojih bi mogla zatrudniti i utvrđivati koliko se za vrijeme odmora približava braku, selidbi i sl. O onom zamišljenom scenariju daljnjeg razvoja događaja nema ni slova u stvarnosti vaših međusobnih postupanja trenutno (unatoč što vas nije donedavno obavijestila o svojoj vezi pa osjećate nepovjerenje). Možda ne bi bilo loše da se upitate za ovo sadašnje vrijeme i blisku budućnost: Da nije u vezi sa mogućim sjemenonošom svog možebitnog sljedećeg djeteta (ili potencijalnim mužem), bi li bio problem da vaše dijete s majkom ubuduće odlazi na npr skijanje u državu B ili bilo koju drugu? Ako je odgovor "ne" (kao i za gore izneseni primjer u državu A), onda ne želite biti upitani za suglasnost može li dijete preko granice s majkom na odmor ili u obližnje toplice na pola dana, nego želite biti upitani za suglasnost nad trenutnim stanjem seksualnog života svoje bivše a radi vaših bojazni kakve ste predvidjeli. Precizan odgovor bi glasio: bilo dijete s njom ili ne za vrijeme plodnih/neplodnih dana i manjka/nemanjka kontracepcije provedenih na aktivnom odmoru u društvu g.Potencijalnog, svojim davanjem/nedavanjem suglasnosti za turističko putovanje djeteta- na nastanak "problema" koji nosi pelene ili u obliku prstenčića ili kofera- zasigurno nećete biti u prilici utjecati, pa je i mogući krajnji ishod isti: ona možda trudna, a možda seli. U zamišljanjima može sve biti i još kompliciranije, pa i bez uvjeta koje ste zamislili. Npr. je li vam palo na pamet da bi mogla poželjeti odseliti k njemu i bez prethodne trudnoće? Zatrudniti i ne seliti itd itd itd? Što ako ste suglasni, kako kažete, da dijete s njom ode na odmor u državu A, a g.Strani Državljanin dođe baš u državu A- koja svrha vašeg "ne" za odmor djeteta s majkom u državi Be? Nikakva. Što ako isti strani državljanin svoj odmor počne provoditi u RH pa buduće dijete nastane na području unutar njenih granica ili se dodatno zbliže baš tu gdje ne treba suglasnost za izlet/odmor djeteta? Ista stvar. Može li vaša bivša poželjeti/pokušati realizirati selidbu u inozemstvo koja nema ama nikakve veze s udajom i sl.? Da. Kao što vidite, problematičnih ali i "problematičnih" varijanti može biti i još više nego vam se naoko trenutno čini. Usput, spomenuta je vanbračna zajednica kao argument žalbe o povjeravanju djeteta. Prvo, ona je tada bila još uvijek u braku, pa u isto vrijeme nije mogla biti i u izvanbračnoj zajednici. Drugo, sama pretpostavka postojanja spolnog odnosa "osoba u vezi" (koja je ujedno relativan pojam više filozofske naravi), pa taman i učestalijeg od onog na udaljenosti od spomenutih 600km, ne znači da se radi o životnoj zajednici. Dakle, lijepo bi bilo od starta iz košare odvajati kruške (djetetovu eventualnu selidbu u inozemstvo na što ne biste pristali i sasvim je ok takav vaš stav) od jabuka (djetetove izletiće i odmore s majkom), a i višanja (hoće li g. Potencijalni uroditi plodom ili ne). Kroz to vrijeme budite aktivni s djetetom, redoviti i što opsežniji, a tako se daje mogućnosti njegovanju one bliske povezanosti... Citiraj
uznemiren odgovoreno: 23. siječanj 2013. Autor odgovoreno: 23. siječanj 2013. Pardonček, ajmo malo preciznije... A. Izražena je bojazan da će majka nakon izvjesnog vremena poželjeti preseliti s djetetom u inozemstvo jer je u vezi sa stranim državljaninom a velika je mogućnost da s njim i zatrudni. B. Spomenut je odlazak djeteta s majkom u inozemstvo kao turistički, u državu A da, u državu B ne. Pri svemu tome će biti vrlo teško, ako ne i nemoguće, problematiziranje bavi li se majka tada i aktivnostima od kojih bi mogla zatrudniti i utvrđivati koliko se za vrijeme odmora približava braku, selidbi i sl. O onom zamišljenom scenariju daljnjeg razvoja događaja nema ni slova u stvarnosti vaših međusobnih postupanja trenutno (unatoč što vas nije donedavno obavijestila o svojoj vezi pa osjećate nepovjerenje). Možda ne bi bilo loše da se upitate za ovo sadašnje vrijeme i blisku budućnost: Da nije u vezi sa mogućim sjemenonošom svog možebitnog sljedećeg djeteta (ili potencijalnim mužem), bi li bio problem da vaše dijete s majkom ubuduće odlazi na npr skijanje u državu B ili bilo koju drugu? Ako je odgovor "ne" (kao i za gore izneseni primjer u državu A), onda ne želite biti upitani za suglasnost može li dijete preko granice s majkom na odmor ili u obližnje toplice na pola dana, nego želite biti upitani za suglasnost nad trenutnim stanjem seksualnog života svoje bivše a radi vaših bojazni kakve ste predvidjeli. Precizan odgovor bi glasio: bilo dijete s njom ili ne za vrijeme plodnih/neplodnih dana i manjka/nemanjka kontracepcije provedenih na aktivnom odmoru u društvu g.Potencijalnog, svojim davanjem/nedavanjem suglasnosti za turističko putovanje djeteta- na nastanak "problema" koji nosi pelene ili u obliku prstenčića ili kofera- zasigurno nećete biti u prilici utjecati, pa je i mogući krajnji ishod isti: ona možda trudna, a možda seli. U zamišljanjima može sve biti i još kompliciranije, pa i bez uvjeta koje ste zamislili. Npr. je li vam palo na pamet da bi mogla poželjeti odseliti k njemu i bez prethodne trudnoće? Zatrudniti i ne seliti itd itd itd? Što ako ste suglasni, kako kažete, da dijete s njom ode na odmor u državu A, a g.Strani Državljanin dođe baš u državu A- koja svrha vašeg "ne" za odmor djeteta s majkom u državi Be? Nikakva. Što ako isti strani državljanin svoj odmor počne provoditi u RH pa buduće dijete nastane na području unutar njenih granica ili se dodatno zbliže baš tu gdje ne treba suglasnost za izlet/odmor djeteta? Ista stvar. Može li vaša bivša poželjeti/pokušati realizirati selidbu u inozemstvo koja nema ama nikakve veze s udajom i sl.? Da. Kao što vidite, problematičnih ali i "problematičnih" varijanti može biti i još više nego vam se naoko trenutno čini. Usput, spomenuta je vanbračna zajednica kao argument žalbe o povjeravanju djeteta. Prvo, ona je tada bila još uvijek u braku, pa u isto vrijeme nije mogla biti i u izvanbračnoj zajednici. Drugo, sama pretpostavka postojanja spolnog odnosa "osoba u vezi" (koja je ujedno relativan pojam više filozofske naravi), pa taman i učestalijeg od onog na udaljenosti od spomenutih 600km, ne znači da se radi o životnoj zajednici. Dakle, lijepo bi bilo od starta iz košare odvajati kruške (djetetovu eventualnu selidbu u inozemstvo na što ne biste pristali i sasvim je ok takav vaš stav) od jabuka (djetetove izletiće i odmore s majkom), a i višanja (hoće li g. Potencijalni uroditi plodom ili ne). Kroz to vrijeme budite aktivni s djetetom, redoviti i što opsežniji, a tako se daje mogućnosti njegovanju one bliske povezanosti... nemogu biti aktivan ni redovit a ni opsežniji jer se ona ponaša kao da je djete njeno vlasništvo i da to što će ga dati men ina par dana ovisi samo o njenoj dobroj volji. I ja doslovno moam njoj podilaziti i moliti ju da mi da dijete. I sada ju konačno namolim da mi da djete 10 dana u komadu da kompenziram to što je bio s njom 10 dana u komadu -ali mi neda pasoš -a ja sam već platio boravak u inozemstvu za mene i za djete. Smije mi se u lice i poklapa mi slušalicu U CZS su nemoćni -kažu oni, mi možemo s njom razgovarat, ali mi nemamo načina da je prisilimo da vam da putovnicu U policiji kažu da je to stvar CZS-a i tako meni se samo diže tlak, sve sam tanji i tanji sa živcima, a ona radi šta hoče Citiraj
Gringo odgovoreno: 24. siječanj 2013. odgovoreno: 24. siječanj 2013. Prestanite razgovarati i počnite djelovati podnescima. Citiraj
Strawinsky odgovoreno: 24. siječanj 2013. odgovoreno: 24. siječanj 2013. Putovnicu za dijete moraju potpisati oba roditelja, da bi ja na mupu saznao da je već bez mog potpisa napravila putovnicu - jer je po novom zakonu dovoljan potpis samo jednog roditelja. Prema kojem novom zakonu? Prema Obiteljskom zakonu? Može li netko ovo pitanje rasvijetliti s pravne strane? Koliko je dijete staro? Nije isto je li to dijete od 2 godine ili 12 godina. @Gringo Sumnjam da bi netko iz policijske administracije koja izdaje putovnice bio voljan pismeno potvrditi izjavu "majka može voditi dijete kamo hoće". Ovdje se vjerojatno radi samo o neslužbenoj privatnoj izjavi neke djelatnice na šalteru Policijske uprave. To je isto kao što je jednom mojem prijatelju neki policajac na prijateljev upit može li on otići vidjeti svoje dijete kod majčine obitelji (sudski nalog je već bio na snazi i dijete je bilo kod majke tj. s njezinom obitelji koja mu nije dopuštla da ga vidi, niti su mu ga htjeli dati na telefon...), taj policajac (čovjek iz naroda) odgovorio: "Pa kaaaako ne bi mogaaaooo, pa to je tvoj siiin, samo ti idiii...nitko ti ne može zapranitiiii..." @uznemiren Molim Vas, nemojte koristiti opciju za citate i svaki puta citirati dugačke komentare jer time narušavate preglednost teme. Ili citirajte ono što je stvarno bitno citirati ili obrišite unutar citata ono što je manje bitno. Citiraj
Strawinsky odgovoreno: 24. siječanj 2013. odgovoreno: 24. siječanj 2013. ona ponaša kao da je djete njeno vlasništvo i da to što će ga dati men ina par dana ovisi samo o njenoj dobroj volji. I ja doslovno moram njoj podilaziti i moliti ju da mi da dijete. I sada ju konačno namolim da mi da djete 10 dana u komadu da kompenziram to što je bio s njom 10 dana u komadu -ali mi neda pasoš -a ja sam već platio boravak u inozemstvu za mene i za djete. Smije mi se u lice i poklapa mi slušalicu U CZS su nemoćni -kažu oni, mi možemo s njom razgovarat, ali mi nemamo načina da je prisilimo da vam da putovnicu U policiji kažu da je to stvar CZSS-a i tako meni se samo diže tlak, sve sam tanji i tanji sa živcima, a ona radi šta hoče Ona radi što hoće jer joj osobe koje rade u CZSS i cijeli sustav to omogućavaju i pokrivaju takve svinjarije. Vrlo sličan pristup primjenjuje majka mojeg djeteta prema meni: "Ne dam ti dijete!" "Zašto?" "Jer JA tako hoću i jer sam JA tako odlučila. Ne sviđa ti se se? Idi, tuži me CZSS. Još uvijek možeš stići, rade o 16 sati..." Brutalan cinizam i samovolja pokrivena sramotnom samovoljom ljudi iz sustava. Očito je kako je uvjerena (bolje rečeno, dobro upućena) kako je mala vjerojatnost da će ju itko na bilo koji način sankcionirati zbog uskraćivanja prava djeteta i oca. Rečenica iz Obiteljskog zakona u kojoj se kaže kako su oba roditelja ravnopravna nakon ovakvih stvari zvuči prilično izigrano i kao obična fraza na papiru. Citiraj
uznemiren odgovoreno: 27. siječanj 2013. Autor odgovoreno: 27. siječanj 2013. Prestanite razgovarati i počnite djelovati podnescima. bio sam u policiji i rekli su mi da oni nemaju ništa s time bio sam na czs-u i to tri put. predao im sva napismeno, onda su oni to dali djelatnici koja je na godišnjam odmoru, onda sam došao opet, pa opet. Pa je sada konačno to primila u ruke jedna normalnija djelatnica tamo i naručila nas za utorak. ali šta kad znam da se kurva neće pojavit. nego će mi se i dalje smijat u lice Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.