Jump to content

natezanje oko otpremnine

Preporučene objave

objavljeno:

Poštovani,

moj suprug ima ugovor za mjesto tehničkog direktora, na neodređeno, u kojemu stoji da ako dobije otkaz nakon dvije godine što ih provede na tom radnom mjestu, ima pravo na otpremninu od 6 svojih brutto plaća. Te dvije godine istječu uskoro, 1.3. 2013.

Prije nekoliko mjeseci, točnije u rujnu prošle godine, njegovo radno mjesto je novim kadrovskim rješenjima ukinuto i tada su mu predložili (samo usmeno) da prihvati novo radno mjesto, koje je njemu nepovoljnije i neprihvatljivo. Odbio je i predložio da se sporazumno raziđu uz neku dogoverenu otpremninu, no firma mu nije ponudila ništa više od onoga što bi dobio prema zakonu u slučaju poslovno uvjetovanog otkaza, pa je i to odbio. Od tada do danas on niti je dobio otkaz niti su se sporazumno rastali, nego ga drže na radnom mjestu iz njegova ugovora (nepostojećem?), sa istom plaćom i istim beneficijama (pretpostavljam da su se nadali da će u međuvremenu naći drugi posao, dati otkaz, pa ih neće ništa koštati).

Sada mu opet nude isto, dakle otpremninu koja iznosi taman koliko i zakonska kod poslovno uvjetovanog otkaza, i tvrde da će mu, ako je odbije, službeno ponuditi novi ugovor te da će, ako se u roku od 8 dana na nj negativno očituje, ostati bez ikakve otpremnine (?!), a približava se taj 1.3. kada mu po njegovom ugovoru, jedinom koji je potpisao, moraju isplatiti 6 brutto plaća - što je puno više nego što mu trenutačno nude za sporazumni raskid.

Što da radimo? U firmi su skloni i "ružnim" rješenjima, pa nas ne bi iznenadilo ni to da ćemo morati s njima u parnicu... Zna li tko dobra odvjetnika za radno pravo na područji Splita ili okolice?

Zahvaljujem unaprijed

odgovoreno:

Hvala na odgovoru - to mi je jasno...sindikalni odvjetnik ne postoji, a odvjetnik za radno pravo je bio dio moga pitanja. Pa ću pitati opet ono što ne znam:

1. Prijedlog za odvjetnika za radno pravo u Splitu ili oklici, kojega bi se moglo upitati za savjet..

2. Kako mi suprug može ostati bez otpremnine, čime mu prijete, ako je njegovo radno mjesto ukinuto, a on ne želi prihvatiti novo mjesto. Zar nije logično da u tom slučaju dođe do poslovno uvjetovanog otkaza (raskida postojećeg ugovora), a tada je otpremnina zakonom zagarantirana? Postoji li, dakle, kakav drukčiji način da ga se riješe bez otpremnine (primjerice, da mu "smjeste" izvanredni otkaz?)

Pozdrav

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija