Jump to content

Punomoći


anonimno

Preporučene objave

Ogromna je razlika između te dvije razine zastupanja. Kao što i samo ime kaže neopozivom ovlasti vi dajete neopozivo pravo nekome da vas zastupa u svim sudskim postupcima što se onda može i zloupotrijebiti, ako nije precizirano što te ovlasti sve obuhvaćaju. U svakom slučaju nemojte nikada davati nopozivu ovlast za one postupke koji se mogu riješiti s ograničenom punomoći. Uvijek kad dajete punomoć idite na onakovu punomoć kojom će biti precizirano na što se odnosi ta punomoć. Ako treba dodatno proširit ovlaštenja punomoćnika onda ćete to vi jednostavno napravit.

 

<b>Punomoćnik može poduzimati samo one pravne poslove za čije je poduzimanje ovlašten.</b>

Punomoćnik kome je dana <b>opća punomoć</b> može poduzimati samo pravne poslove koji dolaze u redovno poslovanje.

Posao koji ne dolazi u redovno poslovanje može punomoćnik poduzeti <b>samo ako je posebno ovlašten za poduzimanje tog posla</b> odnosno vrste poslova među koje on spada.

Punomoćnik ne može bez posebnog ovlaštenja za svaki pojedini slučaj preuzeti mjeničnu obvezu, sklopiti ugovor o jamstvu, o nagodbi, o izbranom sudu, a ni odreći se nekog prava bez naknade.

 

S druge stane, onaj zastupnik kojem ste dali neopozvio ovlaštenje za sudske postupke može poduzet i puno više od toga.

 

Zato oprezno, jer opreza nikad dovoljno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o parničnom postupku ne poznaje pojam neopozive ovlasti, niti to poznaje Zakon o obveznim odnosima.

 

U nedostatku pravne norme takva ovlast (ako radnje na koje je ovlašten punomoćnik nisu izričito navedene) može se smatrati jedino općom punomoći, a nikako tumačiti šire.

 

I osim toga, ne postoji mogućnost davanja ovlasti koja je neopoziva jer ZOO propisuje da čak i ako postoji takva odredba, opunomoćitelj može po svojoj volji opozvati punomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa valjda odvjetnik koji je sastavlja ugovor zna za taj Zakon. Zašto je onda u ugovr stavio slijedeće: "<i>Prodavatelj ovime neopzivo ovlašćuje Kupca da podnese sve potrebne zahtjeve...</i> ". Zar ne bilo bolje sročiti "Prodavatelj daje punomoć kupcu da ga zastupa u slijedećem...i onda precizrtati tu ovlast". Svaku punomoć je dobro precizirati na što se odnosi. U svakom slučaju dobro je tražit od odvjetnika da izmjeni taj dio ugovora i da izbaci ovo neopozivo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolje je da tražite ispravak tog čalnka ugovora i da sastavljač ugovora napiše upravo tako kako ste predložili.

 

"Kupcu dajem punomoć zastupanja u slijedećim poslovima..." te precizno navedete sve ovlasti koje mu dajete. I naravno inzistirat na tome da se ukloni izraz NEOPOZIV, jer punomoć treba biti opoziva od strane vlastodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija