Jump to content

hitno - nasljeđivanje predbračne stečevine


anonimno

Preporučene objave

Majka i otac su bili vlasnici stana. Otac mi je darovao svoju polovicu a majka i ja sklopile smo ugovor o dosmrtnom uzdržavanju na stan i sada stan glasi na moje ime, odnosno vlasnički list je na moje ime. Nakon godinu dana sklopila sam brak i odselila suprugu u stan a moja majka je ostala živjeti u mom stanu. Kako smo slučajno upitali odvjetnika kako je sa nasljeđivanjem stana u slučaju moje smrti, on nam je rekao šokantnu stvar, ukoliko ja umrem moja mama i moj suprug nasjeđuju svaki polovicu po novom zakonu. Moja majka ostala je u šoku jer to nije njegova bračna stečevina i sada bi je ja htjela zaštiti , jer se ona s tim ne slaže. Naravno,zakon je glup totalno jer omogućuje da netko tko nije to stekao time raspolaže. Odvjetnik kaže da nemamo nikakvu zakonsku mogućnost to spriječiti. Ipak, pitam vas da li ima i što ja tu mogu učiniti kako bi osigurala majku u slučaju moje smrti. Da li oporuka ili izjava mog supruga da se odriče od nasljedstva ili što? Moj suprug ima dvoje djece iz svog prvog braka, pa je tim više sve to skupa apsurdno. Ja imam brata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno,zakon je glup totalno jer omogućuje da netko tko nije to stekao time raspolaže.

 

Da, stvarno jako glupo... jednako glup nacin kao i vas. nacin. I vi ste orali i kopali za taj stan...

 

A sto ste vi mislili kad ste se udavali? Naravno da iza vase smrti, suprug ima pravo na dio vase imovine, bas kao i vi iza njegove ili cak citavu, ovisno tko ce biti ziv u tom trenutku. Pitanje bracne stecevine, koje vas ocito jako buni, je vaznije kod eventualne rastave braka.

 

Ima nacina da raspolazete svojom imovinom za zivota a u slucaju smrti i to oporukom, ugovorom o nasljedjivanju, a vas suprug u svakom trenutku moze izjaviti (osobito na ostavinskoj raspravi) da se odrice od nasljedjivanja te imovine.

 

I kakove veze imaju suprugova djeca iz prvog braka???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ipak je ovo civilizirani site pa vas molim da se u skladu pravnickog kodeksa tako i izrazavate, ako vec i jeste pravnik.

suprugova djeca imaju veze, naravno jer oni nasljedjuju sve iza mog supruga, sto je jos veci apsurd, dakle vasim rjecnikom nisu orali ni kopali za to.

bilo bi mi draze da to onda nasljede moja majka i brat u jednakim dijelovima jer smo svi nekad zivjeli u tom stanu.

ako nemate volje odgovoriti radije nemojte na ovakav tezak nacin. to nije bracna stecevina nego predbracna i to moja vlastita. bracna stecevina me ne buni jer mi je logicno da sve dijelimo moj suprug i ja. dakle, u mom slucaju koliko sam vas razumjela jedino rjesenje jest da napravim oporuku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prilikom smrti ne gleda se bračna ili predbračna stečevina. To je važno samo prilikom rastave te podjele bračne stečevine. Tada Vaš suprug ne bi imao pravo na stan jer je stečen prije braka. Međutim, u ostavinsku imovinu ulazi sva imovina (pokretna i nepokretna) koja glasi na Vaše ime, dakle, i stan. Ukoliko ne želite da taj stan naslijedi Vaš suprug, onda je svakako oporuka najbolje rješenje. I pazite da oporuku sastavite sukladno zakonu kako je naknadno ne bi mogli opovrgnuti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija