Jump to content

lakše ili teže tjelesne ozljede


ćos

Preporučene objave

Sin mi je pretučen od dvojice napadača u disku i prijetnju ako zove policiju da će ga naći u gradu i probiti nožem.Policija je uzela zapisnik da je bio napadnut od svjedoka i nakon nekoliko dana nije obavila razgovor s napadačima i ako znaju imena.U policiji smo pitali zašto ne odu rekli su da su to lakše tjelesne ozljede.Mi smo razgovarali s napadačima,oni se ni ne sječaju da su ga istukli i sječaju se samo druge tučnjave na ulici iste večeri jer su bili pijani.Moj sin je u bolnici na trumatologiji sa ozljedama i podljevima oka i mnogih masnica najvše po glavi.Napadači su poznati kao problematični u gradu.Mene zanima koja je razlika između teških i lakših ozljeda i zašto policija ne želi ništa poduzeti,a ima puno svjedoka jer su ih zaštitari razdvojili.Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na odvjetniku je da dokaže da se radi o teškim tjelesnim ozljedama, što nije teško jer kao što ste rekli, sin Vam je na traumatologiji, postoji podljev oka, masnice...

 

Podljevi i masnice nisu teske tjelesne

 

Obicno pod teske ozljede potpadaju lomovi, izbijanje zubi, oštečenja tkiva u večem opsegu, ozljede s trajnim posljedicama i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Ako pitate vezano uz kazneni dio (dakle ne naknadu štete), morate dati malo više podataka. Kada se desio sam događaj (točan datum) premlaćivanja i izrečene prijetnje, te koje je dobi vaš sin, a koje su dobi napadači? Također, imate li medicinsku dokumentaciju koja je sačinjena od strane Traumatologije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako pitate vezano uz kazneni dio (dakle ne naknadu štete), morate dati malo više podataka. Kada se desio sam događaj (točan datum) premlaćivanja i izrečene prijetnje, te koje je dobi vaš sin, a koje su dobi napadači? Također, imate li medicinsku dokumentaciju koja je sačinjena od strane Traumatologije?

 

Dogodio se u veljači,presuda izrečena u travnju,Sin 18 godina ,a napadači 23godine.Imamo izvješče od policije i iz bolnice otpusno pismo sa traumatologije tri dana ležanja.Napadači su priznali krivnju i nisu se žalili.Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, i žrtva i počinitelji su bili punoljetni u vrijeme počinjenja djela.

 

Ovako, što se tiče tjelesnih ozljeda, s obzirom da su bile lake naravi, za kazneno djelo tjelesne ozljede iz čl. 117. st. 1. Kaznenog zakona, kazneni postupak pokreće se privatnom tužbom. Vaš je sin ovlaštena osoba za podnošenje privatne tužbe, ali to mora učiniti u roku od tri mjeseca od dana kada je saznao za kazneno djelo i počinitelje (to je bio dan samog sukoba). S obzirom da je sukob bio u veljači, taj rok uskoro ističe (ili je već istekao, vi znate točan datum). Ali ovdje vam skrećem pozornost na jednu činjenicu - protiv počinitelja je proveden prekršajni postupak (kako ste sami naveli), u kojem su oni kažnjeni, a poznavajući praksu prekršajnog suda, on je zasigurno u činjenični opis prekršaja unio i tjelesne ozljede koje su nanesene vašem sinu. Također, vrlo je vjerojatno da je odluka prekršajnog suda već postala pravomoćna (ako nije bilo žalbi). Tako da, ukoliko bi vaš sin i podnio privatnu tužbu, vrlo vjerojatno bi ista bila odbačena, zbog slučaja Maresti (presuđene stvari). Međutim, ovo sve ne znači da vaš sin nema pravo pokrenuti parnični postupak protiv počinitelja i tamo zahtijevati naknadu štete (imovinske i neimovinske), koja mu je nanesena. Jasno, u tom postupku trebat će se dokazati (vještečenjem), stupanj, vrsta i kvalifikacija nanesenih ozljeda. Sami ste rekli da su počinitelji socijalni slučajevi, rijetko rade, pa se zapitajte da li uopće ima smisla pokretati parnični postupak, jer po ovome što ste naveli, teško da ćete se imati iz čega naplatiti, pa bi mogli imati samo troškove. Jasno, vi odlučujete.

 

Što se tiče prijetnje, vašem sinu prijetilo se smrću, pa se ovdje radi o kaznenom djelu prijetnje iz čl. 139. st. 2., za koje se kazneni progon provodi po prijedlogu ovlaštene osobe (vašeg sina). Taj prijedlog također je vezan uz rok od tri mjeseca od kada je vaš sin saznao za kazneno djelo i počinitelje (točan datum vi znate, pa izračunajte da li je rok prošao ili ne). Prijedlog za progon podnosi se policiji ili državnom odvjetništvu, a ukoliko državno odvjetništvo odluči postupiti po istome, ono će pokrenuti kazneni postupak, u kojem će uloga vašeg sina biti samo da dade iskaz kao svjedok. Međutim, u tom kaznenom postupku raspravljat će se i utvrđivati samo činjenice vezane uz izrečenu prijetnju, ne i vezano uz tjelesne ozljede. Kazna koja prijeti počiniteljima je do tri godine zatvora, što će državno odvjetništvo, pod uvjetom da se radi o prvom kaznenom djelu za počinitelje, riješiti putem kaznenog naloga, što ukratko znači da neće biti suđenja, već će se njima u nalogu izreći neka uvjetna osuda ili možda čak neka novčana kazna.

 

S obzirom da se radi o "lokalnom štemerima", kako ste sami naveli, procijenite si moguće koristi i štete koje ćete imati, ukoliko pokrenete bilo koji od ovih postupaka, pa onda odlučite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je najbolja varijanta, jer u kaznenom teško da ćete išta postići. Svakako si sačuvajte ovu odluku prekršajnog suda i medicinsku dokumentaciju sina sa Traumatologije, poslužit će vam kao dokazi u parnici. Vi ćete sigurno dobiti parnicu, kolika će naknada štete biti zavisi o težini ozljeda, što će se utvrditi vještačenjem, a da li ćete se naplatiti, to ćete vidjeti (ovo sa 10 godina je točno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija