Jump to content

Poslodavac prijeti tužbom za naknadu štete zbog odlaska iz firme


enigma

Preporučene objave

12.05.. najavio sam poslodavcu otkaz. Poslao sam mu email sa prijedlogom dokumenta obavijesti koji sma zelio da i on potpise kako bi imao potvrdu da je primio otkaz na znanje. On to nije ucinio do danas. Ipak 12.05. je obavijestio ostale djelatnike firme o cinjenici da ja dajem otkaz.

 

Prema ugiovoru o radu otkazni rok mi je 30 dana sto istice 11.06. ako se ne varam.

 

08.06. me na poslu docekao prijeteci email u kojem se izmedju ostalog navodi da mi se nece dati radna knjizica dok ne zavrsim sve projekte koji su u tijeku pa makar to znacilo da cu morati raditi i duze od 16.06. sto je bio datum oko kojeg smo se porazumno dogovorili da ostanem, dakle duze od 30 dana otkaznog roka.

 

Na sastanku s direktorom firme koji je poslao ovaj email izjavio je da uopce vise ne moram raditi od tog trenutka i da ce me tuziti za naknadu stete mojim odlaskom usred projekata. Naravno na svim ugovorima sa klijentima samo je njegov potpis i nigdje nisam potpisao dokumnt kojim se obavezujem zavrsiti bilo kakav projekt prije nego mogu dati otkaz.

 

Da li poslodavac ima pravnih osnova da dobije tu tuzbu?

 

Hvala na pomoci!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sukladno odredbama Zakona o radu , poslodavac ima pravo na naknadu štete od radnika, ukoliko je radnik na radu ili u svezi s radom namjerno ili zbog krajnje nepažnje uzrokovao štetu poslodavcu, te je dužan tu štetu naknaditi.

Moje je pravno mišljenje, ukoliko ste Vi pravovremeno obavijestili poslodavca o otkazu, odradili uredno Vaš otkazni rok, poslodavac je o svemu uredno obaviješten se ne može smatrati da mu je nastala šteta u radu samo zato jer ste Vi odlučili otići. UZ rezervu što njie evidentno o kakovim se poslovima radi, smatram isto tako da je poslodavac mogao početi tražiti zamjenu za Vas od trenutka saznanja za otkaz, tim više što je o istome obavijestio ostale radnike. Dakle dok Vi svojim radom ne nanosite njemu štetu, te uredno ispunite sve svoje radne obveze, smatram da on nema pravni osnov na naknadu štete.

Molim od uvaženih kolega da me netko ispravi ukoliko misli drugačije. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radim u informatičkoj branši i bavim se programiranjem.

 

Što znači uredno odraditi otkazni rok?

 

Što znači nanositi štetu svojim radom? Kod same objave otkaza bilo je evidentno da projekti ne mogu biti završeni. Ako postoje dva projekta koji sveukupno traju 60 dana (30+30) iluzorno je očekivati da ih jedna osoba završi u 30 dana.

 

Ako postoje totalno nerealna očekivanja od poslodavca prema zaposlenom stvarno se nadam da ne postoji pravna osoba za naknadu štete s njegove strane.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da je tvrtka preuzela obvezu izvršavanja projekta od naručitelja, a ne Vi osobno tada niti Vi osobno ne odgovarate za to što navedeni projekti neće eventualno biti završeni u roku.

Smatram nadalje, da ukoliko Vi Vaš dio poslova izvršite za poslodavca uredno, znači dovršite projekte do stupnja koliko je to sukladno pravilima struke moguće do vremena dok još radite u otkaznom roku, tada poslodavac ne bi mogao tužiti Vas za naknadu štete.

Sretno! :mig: :coffe:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kao uostalom i bilo tko s ceste, te moze tuziti. Pitanje je samo hoce li parnicu dobiti.

 

Odradi svoje, osiguraj se da imas sve papire (otkaz, prije svega s potvrdom kad je primljen od strane poslodavca) i idi mirno svojim putem. Ako te tuzi, idi odvjetniku i pusti ga da radi svoj posao.

 

Makar, osobno, mislim da je cijela prica samo predstava povriejdjene tastine na strani poslodavca...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li je ovdje problematična točka moj vlastoručni potpis na dokumentu ili da on može glumiti da nije primio email?

 

Što se glume tiče ja sam pred njim i još dvoje djelatnika, taj isti dan kad sam poslao mail usmeno, objavio da dajem otkaz.

 

Ako bude tvrdio da nema tog emaila, mail je ionako prošao kroz email server Iskona, a pretpostavljam da oni drže određeni dnevnik emailova ako ne i cijele transkripte. Makar ne znam baš da će doguirati tako daleko.

 

S druge strane on je mene jučer "najurio" iz firme stoga mislim da to ionako poništava neki prijašnji dogovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma daj, mozes otici kad hoces i prije roka

nek te tuzi

moz mislit kak ce te tuzit to su same prijetnje

 

to ti je isto tako kao jedna od stavaka da kad das otkaz ne smijes raditi u konkurentskoj tvrci :-D

 

---------------------

jedno je teorija a drugo je praksa

sve u , mislim da ti poslodavac puse na prazo mozes otici i prije cak prije zakonskog roka

moze ti vrit perje napuhati :couple:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija