Jump to content

Pogrešno carinjenje poštanske pošiljke


Frigg

Preporučene objave

Molila bih informaciju i savjet što mogu učiniti u vezi vrlo neugodne situacije u koju me danas dovela osječka carinarnica i pošta.

 

Naime, dok nisam bila kod kuće, na moju je adresu dostavljena preporučena pošiljka koja je glasila na mene i ja sam trebala potpisati primitak, no poštanski ju je službenik unatoč tome predao mojoj baki, starijoj gospođi koja nije imala pojma što je to stiglo i što ona može učiniti, te su joj naplatili oko 230 kn carine.

 

Budući da sam upoznata sa zakonom o carinskom postupku, ovo me veoma iznenadilo jer ne postoji nikakva osnova za carinjenje pošiljke koju sam primila. Naime, u pošiljci koja je iz Kanade (i koju nisam otvarala kako bih se mogla žaliti) nalaze se jedna mala torbica i novčanik. Predmeti nisu kupljeni, već su to predmeti koje mi je pošiljatelj-umjetnik koji ih je izradio poslao u zamjenu za dugovanje koje je imao prema meni, a naznačena vrijednost im je 30 dolara. Dakle, ta je pošiljka doslovno "poklon" kako je i označeno na njoj.

 

Zakon kaže:

 

"Oslobođenja u poštanskom prometu

 

Pošiljke koje fizička osoba iz inozemstva besplatno šalje fizičkoj osobi u RH

 

Pošiljke koje fizička osoba iz inozemstva besplatno šalje fizičkoj osobi u Republici Hrvatskoj vrijednosti do 300,00 kuna oslobođena je plaćanja carine i PDV-a, pod uvjetom da pošiljke nisu komercijalne naravi (predmet kupoprodaje ili namijenjena daljnjoj prodaji).

 

Dakle, navedeno oslobođenje se ne odnosi na pošiljke koje su predmet kupoprodaje (npr. naručivanje putem interneta).

 

Roba čija vrijednost prelazi 300,00 kuna, podliježe obračunu carinskog duga."

 

 

Dakle, predmet koji su mi ocarinili iza leđa i naplatili nevjerojatno velik iznos starici koja nije primatelj pošiljke u potpunosti je u skladu sa citiranim propisom. Pošiljku namjeravam poslati osječkoj carinarnici uz ispise moga bankovnog računa i PayPal računa koji dokazuju da nisam izvršila nikakvu uplatu u Kanadu, što dokazuje da je sadržaj pošiljke uistinu poklon.

 

Zahvaljujem na bilo kakvoj pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija