Jump to content

Ip obrazac


mrav1

Preporučene objave

Istjerati od poslodavca isplatne liste i slične stvari je vrlo "jednostavno" - možete ga prijaviti inspekciji rada, poreznicima, HZMO-u (za neuplatu mirovinskog doprinosa), zatražiti pomoć sindikata ... Neizdavanje lista postalo bi mu jako neisplativo. Možete pokušati i anonimno , ali ...

 

Ono što nije jednostavno je izbjeći njegovu osvetu iza toga. To je razlog zašto radno zakonodavstvo ne funkcionira, i zašto je za mnoge zaposlenike više-manje svejedno što u zakonima i propisima piše ili ne piše.

 

Neovisno o tome, obavijestite ga u obliku pravovremenog dobronamjernog upozorenja da namjeravate ili ste štoviše obavezni podnijeti godišnju poreznu prijavu i da bi poreznici iz obrasca mogli iščitati da nisu plaćeni porez i doprinosi za neke mjesece. Moguće je da on nije svjestan posljedica.

 

Ako vam ne da podatke za sporne mjesece, poreznoj prijavi priložite izjavu da ste u tim mjesecima dobili plaću ali vam poslodavac nije dao odgovarajuće podatke te zadržavate pravo na povrat neevidentiranog poreza ako je uplaćen. Poreznici će ionako kontrolirati prijavu, važno je samo da ne ispadne da ste namjerno pokušali podmetnuti pogrešne podatke.

 

Poreznici će prvo donijeti privremeno porezno rješenje, pa se na njega možete žaliti ako u međuvremenu dođete do podataka o uplatama ili drugih saznanja.

 

Međutim, ako on doista nije platio porez za te mjesece i ako poreznici čak i poduzmu mjere, taj dio nećete dobiti natrag ako ga ne uspiju utjerati jer vam se može vratiti samo onaj porez koji je uplaćen.

 

Oprez! Ako ste radili kod jednog poslodavca i niste imali drugog oporezivog prihoda, niste dužni podnijeti godišnju poreznu prijavu, ali ju možete podnijeti. U takvom slučaju vjerojatno neće niti biti poreza za povrat. No, ako porez nije plaćen onda ste u minusu, poreznici bi vas (!) mogli obavezati da platite razliku!! jer ste vi porezni obveznik, a poslodavac ima samo obavezu obračuna i uplaćivanja!

 

Mirovinske uplate možete provjeriti na stranicama HZMO, ako su i one izostale za te mjesece onda vrlo vjerojatno poslodavac nije uplatio ni porez niti doprinose. To bi vas moglo koštati kod obračuna staža i mirovine, što bi vam moglo biti i značajnije od povrata poreza, pa procijenite isplati li vam se možda ipak ući u konflikt s poslodavcem.

 

Ako uđete u to, sve obavljajte isključivo pismeno, preporučenom poštom kako biste imali dokaze da ste ga pravovremeno uzpozorili na njegove obaveze, a bilo bi dobro da osigurate podršku sindikata i drugih zaposlenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozz! firma mi je propala lani u 4mjesecu. ja dobio otkaz naravno.problem je što nisam

dobio ip-obrazac ,nemam koga zvati da mi ga da jer firme i zaposlenika nema...

predao sam papire za povrat poreza rekli su da ne znaju što će biti...?? imam isti problem za dječji doplatak jer mi treba potvrda isplatitelja o isplati .kako da dođem do papira ,hoće li biti problema u isplati povrata poreza i dj.doplatka...znam da sam odmah trebao pitati dok je bio otkazni rok ali jbg ko na to može misliti tada... hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija