Jump to content

povreda autorskih prava - što poduzeti


alfus

Preporučene objave

Poštovani!

Prije dva mjeseca ustanovila sam da su mi povrijeđena prava koja imam kao autor teksta. Naime, iz velikoga umjetničkog razgovora (34 kartice), koji sam 2003. objavila u monografiji jednog festivala, prilikom izrade interaktivnog dvd-a (2006. g.) o radu umjetnice s kojom sam prethodno razgovarala doslovno je kopirano punih 13 kartica teksta i raspršeno u manje tekstne jedinice raspoređenih uz vizualnu građu na dvd-u. Ta količina teksta čini zapravo veći dio tekstne građe dvd-a. Između moga teksta i kopiranoga teksta razlika je jedino u lekturi, budući da moj tekst nikad nije bio lektoriran, i u rasporedu odlomaka, jer su prilagođeni dvd-u. Od 13 kartica teksta (točnije 23751 znakova) potpisan je samo jedan citat (autor i izvor) u uvodnome dijelu dvd-a, odnosno 440 slovnih znakova. Za sve ostalo nigdje nije navedeno odakle je preuzeto i tko je autor. Kopiranje teksta lako je dokazati uvidom u prvotni razgovor i dvd. Obje publikacije izdao je isti izdavač, Hrvatski institut za pokret i ples. Da stvar bude zanimljivija, urednica dvd-a za taj je projekt nagrađena nagradom državne plesne udruge. U međuvremenu je umjetnica o kojoj je riječ umrla, a dvd je ponovno postao aktualan.

Kako je moguće da dosad nitko nije reagirao (sama sam iz vrlo osobnih razloga dvd pogledala tek nakon umjetničine smrti)? Zanima me što bih trebala poduzeti da dobijem barem moralnu zadovoljštinu? Bih li morala osobno podići tužbu ili postoji neko tijelo nadležno za kršenje autorskih prava koje bi pokrenulo postupak? Je li moguće (bez tužbe) povući sporni dvd iz optjecaja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Proces je jednostavan, odnesite dokazni materijal prvo na MUP, a potom na DORH. Za svaki slučaj, uz dva svjedoka, odnesite dokazni materijal kod javnog bilježnika.

Možete podići i privatnu tužbu uz sve ostalo.

 

Osobno bih preporučila angažiranje odvjetnika, ipak se puno bolje u tome snalaze. U državi ima nekoliko ureda koji imaju iskustva s takvim slučajevima.

I naoružajte se strpljenjem.

 

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija