Jump to content

Krađa mobitela i pretplatničkog ugovora S OSOBNIM PODACIMA

Preporučene objave

objavljeno:

Pozdrav,

nedavno su mi ukrali mobitel koji sam taj dan kupio i zajedno s njim je bio i pretplatnički ugovor na kojem se nalaze moji osobni podaci. Moje pitanje je što počinitelji mogu učiniti s tim podacima (OIB, ime i prezime, adresa stanovanja) ? I je li ih uz krađu mogu optužiti za krađu identiteta?

Zahvaljujem

odgovoreno:

Ukrali su Vam papire s Vašim osobnim podacima, no još Vam nisu ukrali identitet, tj. nije se nitko još predstavio kao Vi.

OIB nije tajan podatak. Sam po sebi, on ne otkriva baš ništa. No, stvarno nije moguće reći konkretno što bi netko mogao učiniti s OIB-om. Sigurno da bi mogao učiniti više nego da OIB ne zna. Uzmite u obzir da se u javnim registrima, poput sudskog i obrtnog registra koji se nalaze na internetu, nalaze OIB-ovi svakog vlasnika, odn. člana uprave obrta ili poduzeća otvorenog u RH. Zajedno s adresama stanovanja u velikom broju slučajeva (a i nije ih teško saznati iz telefonskog imenika ako baš nemate uobičajeno ime). Tako da u pogledu krađe identiteta ne vidim da ste ovim događajam u išta lošijoj poziciji od desetaka tisuća drugih građana.

Napominjem da nisam odvjetnik.

odgovoreno:
Ukrali su Vam papire s Vašim osobnim podacima, no još Vam nisu ukrali identitet, tj. nije se nitko još predstavio kao Vi.

Zahvaljujem na odgovoru. U međuvremenu su nakon što sam suspendirao SIM karticu, oni telefonski reaktivirali istu pomoću mojeg imena i prezimena te OIB-a. Je li to onda krađa identiteta?

odgovoreno:
Zahvaljujem na odgovoru. U međuvremenu su nakon što sam suspendirao SIM karticu, oni telefonski reaktivirali istu pomoću mojeg imena i prezimena te OIB-a. Je li to onda krađa identiteta?

To bi bila nedozvoljena uporaba osobnih podataka kažnjiva po članku 146. KZ-a. Samo mi vaša priča baš i ne drži vodu, jer nakon blokade vaše sim kartice novu je moguće podiči na prodajnom mjestu uz predočenje osobne iskaznice, nije ju moguće odblokirati preko telefona s vašim imenom, prezimenom i OIB-om. Ako se to dogodilo onda je to veliki propust vašeg operatera i ne odgovarate za nikakve eventualne troškove nastale trošenjem vaših impulsa.

odgovoreno:

S obzirom na ovo što Vam je napisala ivana_ri, predlažem da pokušate preciznije definirati postupke "suspendirati SIM karticu" i "reaktivirati SIM karticu". Koje, točno, radnje podrazumijevate pod prvim, a koje pod drugim (odn. za ovo drugo se raspitajte kod operatera kako je točno obavljena "reaktivacija", ako ne znate).

• 2 mjeseci kasnije...
odgovoreno:

Prije par mjeseci prijatelju se javila osoba koja je bila prevarena na njuškalu. Kroz razgovor smo saznali da je netko došao do njegove preslike osobne iskaznice i oiba te prodavao mobitel na njuškalu, a kao nekakvu sigurnost slao je sliku osobne. Osoba koja je bila prevarena uplatila je novce na račun u kladionicu te nakon toga ni m od mobitela. Sve je bilo prijavljeno policiji i prije par dana su kontaktirali prijatelja te mu je rečeno da će uskoro dobiti poziv za sud, da su pronašli krivce. Saznali smo tko su, kako su došli do preslike i sve ostalo. Sada imam jedno pitanje. Da li se može tražiti državni odvjetnik na prvom ročištu ili prije, može li se pokrenuti kakva tužba protiv tih osoba, što bi bilo najbolje za učiniti? Hvala unaprijed, svaki savjet je dobrodošao..

odgovoreno:
Sada imam jedno pitanje. Da li se može tražiti državni odvjetnik na prvom ročištu ili prije, može li se pokrenuti kakva tužba protiv tih osoba, što bi bilo najbolje za učiniti? Hvala unaprijed, svaki savjet je dobrodošao..

Vi ne možete "tražiti" državnog odvjetnika, nije on "običan" odvjetnik kojeg može svatko da angažira. Državni odvjetnik je pravosudno tijelo koje nastupa u ime RH, primarno u kaznenim postupcima. Što se tiče drugog dijela pitanja, zavisi na kaj mislite - ako mislite na kazneni postupak, onda vam savjetujem da nakon održane rasprave u ovom kaznenom postupku, vaš prijatelj ode popričati sa zamjenikom državnog odvjetnika koji je zadužen za predmet, pa ga nek pita za savjet kaj napraviti. A ako mislite na neku naknadu štete, onda nek angažira odvjetnika, iako bi se ovdje moglo raditi isključivo o neimovinskoj šteti (povreda prava osobnosti) i to neka simbolična cifra, po ovome kaj ste napisali imovinsku štetu ne vidim.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija