Jump to content

MIROVINA-POSAO


anonimno

Preporučene objave

Policija ima benificirani radni staž. Do unazad nekoliko godina svi policajci kao i bivši milicajci su imali 3 mjeseca benificije na godinu dana rada. Dakle ako je čovjek počeo raditi sa 19-20 godina i radio npr.25 godina lako je zračunati da ima uvjete za odlazak u mirovinu ili decidirano:

 

Pripadnici djelatnog sastava HV, ovlaštene službene osobe u MUP-u, djelatnici s posebnim dužnostima i ovlastima u sigurnosno-obavještajnim službama, i ovlaštene službene osobe u Ministarstvu pravosuđa, pravo na mirovinu, osim prema odredbama ZOMO, ostvaruju pod povoljnijim uvjetima i prema odredbama Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba i ovlaštenih službenih osoba (“Narodne novine”, broj 128/99, 129/00, 16/01 i 22/02, u nastavku teksta: ZOPIMO DVO,PS i OSO).

Navedeni osiguranici imaju pravo na starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu prema odredbama ZOMO, a visina mirovine određuje se prema ZOPIMO DVO,PS i OSO, tj. na povoljniji način, ako su najmanje 10 godina proveli u svojstvu djelatne vojne osobe, odnosno u svojstvu ovlaštene službene osobe unutarnjih poslova ili pravosuđa.

Ako osoba koja ostvaruje pravo na mirovinu u trenutku stjecanja prava na mirovinu nije djelatna vojna osoba, odnosno ovlaštena službena osoba unutarnjih poslova ili pravosuđa, potrebno je da je na navedenim poslovima stvarno provela najmanje 20 godina (članak 1. Zakona).

U vrijeme od 10 godina, odnosno 20 godina uračunava se i vrijeme provedeno u Domovinskom ratu u statusu hrvatskog branitelja i to u jednostrukom trajanju.

Djelatne vojne osobe, policijski službenici i ovlaštene službene osobe, mogu ostvariti pravo i na:

 

a) starosnu mirovinu, na temelju rješenja ministra o prestanku službe, zbog potrebe službe, s navršenih 30 godina mirovinskog staža i od toga mora biti najmanje 15 godina staža osiguranja ( ne 15 godina stvarno provedenih na poslovima na kojima se staž beneficira, već zbroj razdoblja u kojem je osiguranik radio na beneficiranom radnom mjestu u efektivnom trajanju benefikacija za to razdoblje, trebaju iznosit 15 godina) i to na poslovima djelatne vojne osobe, policijskog službenika ili ovlaštene službene osobe, bez obzira koliko osiguranik ima godina života. U 15 godina uračunava se i vrijeme provedeno u Domovinskom ratu u dvostrukom trajanju.

 

b) invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad («6a» - Zakona o pravima DVO, PS i OSO), na temelju odluke ministra, a za kojeg se u odgovarajućem postupku utvrdi nemogućnost daljnjega profesionalnog razvoja, pa služba prestaje s pravom na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad, uzrokovane ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću i pod uvjetom da ima navršenih najmanje 20 godina staža osiguranja. U staž osiguranja za ispunjenje uvjeta staža od 20 godina ne uračunava se staž s povećanim trajanjem već samo u stvarnom trajanju. Ova mirovina određuje se kao da osiguranik ima navršenih 40 godina mirovinskog staža.

 

c) invalidsku mirovinu zbog opće ili profesionalne nesposobnosti za rad pod uvjetom da nadležna zdravstvena komisija, a zatim tijela vještačenja Zavoda kod osiguranika utvrde invalidnost i da je osiguraniku jedna trećina radnog vijeka pokrivena mirovinskim stažem. Ovo u slučaju kada je invalidnost uzrokovana ozljedom izvan rada ili bolešću. Ako je invalidnost utvrđena kao posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti, tada se pravo na invalidsku mirovinu stječe bez obzira na navršeni mirovinski staž.

 

Pozdrav. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro, postoje i tu razne opcije recimo: ugovor o djelu i raditi na tuđe ime, otvoriti nešto na tuđe ime ili na ime nekoga od rodbine................., ništa nije 100% legalno ali uvijek se može nešto iskombinirati i nešto raditi, pronaći neka rupica u Zakonu.........

Valjalo bi i pogledati na internetu stranicu Moj posao. Naći se uvijek nešto može. Najgore je sjediti kod kuće i lapiti kao mineralna voda , a postoji volja za radom.

Pozdrav. :hekla::hekla::hekla::hekla:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija