Jump to content

Ugovor o zakupu poslovnog prostora - izgubljena dobit

Octopus2009

Preporučene objave

Poštovani,

molim pomoć!

Naime imam potpisan ugovor o zakupu poslovnog prostora koji je također solemiziran kod javnog bilježnika.

Naime zakup je ugovoren na rok od 1 godine te je ugovrom ugovoreno da se zakupoprimac obvezuje nadoknaditi svu izgubljenu dobit koji ću ja kao zakupodavac pretpjeti ako zakupoprimac svojevoljno odlući izači iz prostora prije ugovrenog roka od 1 godine.

Zakupoprimac mi je poslao otkaz ugovora o zakupu 3 mjeseca nakon potpisa ugovora o zakupu, zanima me na koji način mogu potraživati izgubljenu dobit za preostalih 9 mjeseci do isteka godine dana.

Da li je potrebno pokretati neki od sudskih postupaka ili je dovoljno ispostaviti račun za zakupninu za sljedečih 9 mjeseci koje je zakupoprimac obvezan platiti. Te da li izgubljenu dobit predstavlja iznos zakupnine koji je bio ugovoren ili se to izračunava na neki drugi način.

Unaprijed zahvaljujem na odgovrima!!!

Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

molim pomoć!

Naime imam potpisan ugovor o zakupu poslovnog prostora koji je također solemiziran kod javnog bilježnika.

Naime zakup je ugovoren na rok od 1 godine te je ugovrom ugovoreno da se zakupoprimac obvezuje nadoknaditi svu izgubljenu dobit koji ću ja kao zakupodavac pretpjeti ako zakupoprimac svojevoljno odlući izači iz prostora prije ugovrenog roka od 1 godine.

Zakupoprimac mi je poslao otkaz ugovora o zakupu 3 mjeseca nakon potpisa ugovora o zakupu, zanima me na koji način mogu potraživati izgubljenu dobit za preostalih 9 mjeseci do isteka godine dana.

Da li je potrebno pokretati neki od sudskih postupaka ili je dovoljno ispostaviti račun za zakupninu za sljedečih 9 mjeseci koje je zakupoprimac obvezan platiti. Te da li izgubljenu dobit predstavlja iznos zakupnine koji je bio ugovoren ili se to izračunava na neki drugi način.

Unaprijed zahvaljujem na odgovrima!!!

Moje laičko mišljenje...

Dobit je u vašem slučaju najamnima, prema tome pod "izgubljena dobit" smatra se iznos najamnine.

Da bi naplatili 9 mjeseci unaprijed, nekako je logično da treba i dokazati da vam je nanesena šteta, tj. gubitak dobiti. Taj dio ne bi trebao biti problem, ali iz toga proizlazi da taj prostor ne bi smjeli nikome iznajmiti sljedećih 9 mjeseci. Ukoliko ga iznajmite drugome onda nema gubitka dobiti, tj. ako ga iznajmite za manji iznos možete tu razliku prikazati kao gubitak.

Drugi dio "izgubljene dobiti" bi bio trošak koji ste uložili kako bi pronašli zakupoprimca i eventualne preinake prostora kako bi se udovoljilo njegovim zahtjevima i potrebama.

Napominjem da je ovo čisto moje razmišljanje, što naravno ne mora biti točno, pa neka me kolege pravnici slobodno isprave.

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija