Jump to content

On želi razvod


lidiafx

Preporučene objave

Poštovani,

imam 56 godina, u braku sam 3 godine, suprug ima 81 godinu. Ne zaposlena sam i imam 20 godina staža. Imam u svom vlasništvu (živimo u mom stanu, jedan stan iznajmljujem a jos nije upisan u knjige kao moj) 2 stana, od kojeg jedan iznajmljujem. Imam odraslog sina, koji nije u srodstvu sa sadašnjim suprugom. Redovito se javljam na burzu rada - nisam radno nesposobna. Obzirom da se moj suprug želi razvesti i ponovo oženiti sa ženom od 59 godina, koja je već u mirovini , zanima me: Imam li pravo na njegovu mirovinu, imam li pravo na izdržavanje (osim najma stana, nemam drugih sredstava). Ukoliko imam pravo na izdržavanje, u kojem trajanju?

 

Predviđa li Zakon vremensko trajanja bračne zajednice za ostvarivanje prava na mirovinu iza smrti bračnog druga?

Zahvalna, Nada.

uređeno: od petpetica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Obzirom da se moj suprug želi razvesti i ponovo oženiti sa ženom od 59 godina, koja je već u mirovini , zanima me: Imam li pravo na njegovu mirovinu, imam li pravo na izdržavanje (osim najma stana, nemam drugih sredstava). Ukoliko imam pravo na izdržavanje, u kojem trajanju?

 

Predviđa li Zakon vremensko trajanja bračne zajednice za ostvarivanje prava na mirovinu iza smrti bračnog druga?

Zahvalna, Nada.

 

Dok se razvedete od njega nemate više pravo na njegovu mirovinu kada on umre. To se zove pravo na obiteljsku mirovinu, a dok se razvedete od njega vi-vas dvoje više niste obitelj !

 

A dok je čovijek živ to je njegova mirovina i opet nemate pravo na istu ako vam on ne da od nje koju kunicu.

 

I nemojte kukati da nemate prihoda, da nemate od čega živiti jer će vam se ljudi smijati. Imate 2 stana od koja 1 ne koristite Vi, prodajte taj stan koji iznajmljujete i eto Vam prihoda do kraja života.

 

Svašta za pročitati na ovom forumu, baš svašta.

Nema od čega živjeti a ima 2 stana, a nema od čega živjeti, nema prihoda !?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da se ne rasipaju teme na istu temu upitopostavljačice:

- klik-ovdje traži mogućnost obiteljske mirovine od prvog muža od kojeg se razvela prije njegove smrti, ako ne može od drugog koji je umro nakon godinu braka, a ona u prijevremenoj mirovini već 4g

- potom je riječ o trećem koji se želi razvesti.

 

Dakle, uzdržavanje (u pravilu do godinu dana) bi mogla imati (bivša) žena koja:

nema dovoljno sredstava za život + nema imovine od koje bi ih mogla ostvariti + ne može se zaposliti ili nije sposobna za rad.

 

Iza prvog muža (brak razveden, potom umro)

Pravo na obiteljsku mirovinu ima i razvedeni bračni drug ako mu je sudskom odlukom dosuđeno pravo na uzdržavanje.

* nije= 0,00

 

Iza drugog muža (umro):

Stupanjem u brak odnosno izvanbračnu zajednicu gube pravo na obiteljsku mirovinu: udovica, odnosno udovac mlađi od 50 godina, osim ako to pravo imaju zbog opće nesposobnosti za rad.

*stupila u sljedeći brak=0,00

...što nas ponovno vraća na bivšeg (prvog) muža:

Udovici, odnosno udovcu koji je stupanjem u novi brak ili u izvanbračnu zajednicu izgubio pravo na obiteljsku mirovinu, a po bračnom, odnosno izvanbračnom drugu iz novoga braka ili nove izvanbračne zajednice nije ostvario obiteljsku mirovinu, uspostavlja se pravo na prijašnju obiteljsku mirovinu uz uvjet da u trenutku prestanka novog braka ili nove izvanbračne zajednice ima dijete iz prijašnjeg braka ili izvanbračne zajednice koje se koristi obiteljskom mirovinom i da prema tome djetetu obavlja roditeljske dužnosti.

*O spominjanju djeteta (u drugoj temi), matematika kaže (da je postojala obveza uzdržavanja i tako ostvareno pravo na obiteljsku mirovinu):

1991. kad mu je umro otac je imao, kaže, 7g (dakle sada 29g star, izgubio pravo na obiteljsku mirovinu radi neredovitog školovanja, od razvoda protekla 31g). Zaključak: majka ne obavlja roditeljsku dužnost više.

=0,00

 

Uzdržavanje od trećeg muža, koji želi razvod:

- točno primjećeno da imovinu ima, ima i prihode od nje (a može osigurati sebi potrebna sredstva barem od 1 od 2 svoja stana)

- javlja li se redovito na zavod za zapošljavanje kako ovdje tvrdi ili prima cit. "prijevremenu mirovinu koja je mala" kako tvrdi ovdje, lako moguće da je sasvim svejedno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija