Jump to content

Izvođač radova - naknada štete tužba, hitno!!!!


Octopus2009

Preporučene objave

Trebala bi mišljenje...

Situacija je slijedeća: mi smo bili investitori na izgradnji stamb.-posl. zgrade.

Nadzor, naš, je ovjeravao situacije bez izlaska na teren i provjere količina (po ugovoru su bili dužni voditi kompletan stručni nadzor) kada smo uvidjeli šta se događa pismeno smo im zabranili daljnje ovjere. No oni su i nakon toga izvođačima ovjeravali situacije. Temeljem takvih ovjerenih situacija izvođač sudski traži naplatu.

Mi imamo 2 vještačenja koja smo mi angažirali gdje su oba vještaka ustvrdila lošu kvalitetu izvedenih radova te velike količine neizvršenih radova, a koji su po situacijama ovjerenih od strane nadzora izvršene. Materijalna šteta je ogromna.

Mi bi sada digli tužbu protiv nadzora i izvođača. Kazneno pretpostavljam da bi teško mogli dokazati direktnu namjeru izvođača i nadzora za počinjenje djela na sudu. Ali tužbu za naknadu štete sa neispunjenjem ugovora? Koji zakoni i članci bi se tu vezali?

Ako ima neki pravnik tko je dobar u tom području i bio bi voljan raditi na tom predmetu, može mi se i javiti na PM.

Zahvaljujem na svim savjetima i mišljenjima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

Kada ste uočili nepravilnosti trebali ste otkazati ugovor nadzornom organu. Nadzorni organje dužan dok god ima ugovor s Vama ovjeriti izvođaču izvedene radove.

Vi trebate sjesti s izvođačem i u prisustvu druge stručne osobe i izvođača radova izvršiti primopredaju izvedenih radova ,te zapisnički konstatirati eventualne nedostatke .Ugovor je trebao sadržavati i odredbe o garanciji za izvedene radove npr. krov najmanje 5 godina .

Izvođač ima pravo na isplatu izvedenih radova eventualno umanjenu za nedostatke.

U svakom slučaju jako je važan ugovor o građenju , što je ugovoreno ,kvaliteta materijala,rokovi ,.Na sudu nalazi Vaših vještaka ne obvezuju sud Vi možete Vaše vještake predložiti kao svjedoke dapače inzistirati na njima kao svjedocima a nalaze kao dokazni materijal koji će biti obrazloženi po vještacima -svjedocima ..

Važna je primopredaja radova .Ako izvođač sam sastavi okončani obračun bez priloga zapisnika o primopredaji radova i bez potpisa obračuna s Vaše strane imate pravo osporavati sve što je u tom obračunu navedeno a nije ugovoreno u ugovoru o građenju.

 

Vi priznajete samo ono što je u pisanom obliku utvrđeno,od ukupnog iznosa odbijete plaćeno,od ostatka za isplatu dogovorite iznos za nedostatke,a ostalo trebate platiti .

 

Kada sud imenuje vještaka tada se Vi trebate složiti sa osobom vještaka .Vještačenja su mjerodavna nakon što su stranke dale svoj iskaz..Vještaci trebaju vještačiti privremene situacije ugovor , izdane račune .U svakom slučaju trebat će Vam puno strpljenja.

Nastojte sve riješiti na miran način .Sudski postupci su dugotrajni i skupi .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija