Jump to content

Rodni list


anonimno

Preporučene objave

molim info u svezi mog''problema''.Radi se o rodnom listu moje kceri.Naime jos u bivšoj državi sam promijenila osobno ime(kćer rodjena 87,promjena 88 god.)Odmah po donošenju rješenja promjene su uvedene u matične knjige i od tada svi dokumenti su glasili na moje novo ime.(do danas kada sam vadila rodni za kcer zbog upisa na fakultet gdje je na ime majke stavljeno moje staro ime a u napomeni da je doslo do promjene imena majke.Za objašnjenje su mi rekli da je sada novi zakon.Zanima me da li mogu traziti rodni list kakav je do sada i bio.Jednostavno neželim kćer dovoditi u neugodnost zbog ispitivanja okoline.Mislim da je to moja osobna stvar koja nemora biti dostupna ustanovama kao što su škole i slično.Imam original rodni list iz 2002.god gdje piše stanje kakvo je sada ,samo je problem što svi traže ''svježi list.Molim kompententne za savjet što mogu učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li u rodnom listu iz 2002. stoji Vaše sadašnje ili prijašnje prezime?

 

U svakom slučaju, mislim da završne odredbe Zakona o osobnom imenu ne derogiraju odredbe prijašnjeg zakona, ako je bilo riječ o postupku promjene imena koji je pravomoćno okončan prije stupanja na snagu novoga Zakona.

 

To iz razloga što čl. 16. ZOI kaže:

 

"Postupci pokrenuti na temelju Zakona o osobnom imenu ("Narodne novine", br. 51/73. i 47/90.), a koji nisu pravomoćno okončani do stupanja na.snagu ovoga Zakona. dovršit će se prema odredbama ovoga Zakona."

 

Dakle, ne odnosi se to na postupke koji jesu pravomoćno okončani, niti se igdje navodi da se donošenjem toga zakona poništavaju sve odluke o osobnom imenu pojedinaca donešene ranije.

 

No, ne vidim u istom zakonu tko je nadležan za mogućnost žalbe u slučaju propusta općinskog organa. Možda da se pokuša s Upravnim sudom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štovani,u rodnom listu iz 2002.god je moje sadašnje prezime i ime bez dodataka u dijelu ''primjedbe i naknadni upisi''kao što je i bilo odmah nakon promjene odnosno upisa u matične knjige.Rješenje mi je pravomoćno prema zakonu (NN 51/73)tj.okončano sa datumom 07.11.89 i od tog datuma se svi dokumenti vode pod mojim novim imenom.Sve ove godine je u rodnom listu kćeri pisalo moje ''novo'' ime bez naknadnog upisa o promjeni.Molim objasnite mi što znači''derogirati''.Kćer mi nezna za promjenu imena i htjela bih da tako i ostane.Mogu li ''pobjeći'' od prošlosti.Ipak je prošlo puno godina od promjene i nije mi ugodno da mi sada novi zakon vraća stare rane.Zahvaljujem na uloženom trudu za pomoć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Derogirati znači osporavati.

 

Kći Vam je punoljetna, pa ako se kakav postupak pokreće, to može samo ona. A u tom slučaju će i saznati da je bilo riječ o unošenju novog pezimena.

 

Probajte ukazati na grešku matičnom uredu i donesite rješenje koje ste imali ranije i recite da novi zakon ne traži da se prijašnji postupci revidiraju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

budući da idem već sutra u matični ured molim da mi kažete na koje ste rješenje mislili.Neznam da li ste me shvatili,ne radi se o prezimenu nego o mom osobnom imenu.Da li od matičnog ureda mogu tražiti da mi izda rodni list kćeri kakav je bio,znači u poju imena majke moje sadašnje ime(ime od 1989g.)a ne staro ime pa u napomeni da je došlo do promjene imena(koju nitko ni ne čita).Koja je svrha ''svježeg'' rodnog lista ako nije napisano samo sadašnje činjenično stanje bez napomena?I još jedno pitanje da li pravno vrijedi ovjerena preslika rodnog lista iz 2002( koji meni odgovara)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U nekim slučajevima vrijedi ovjerena fotokopija. Ovisno o tome za što vam treba i priznaje li tijelo od kojeg to nešto tražite tu fotokopiju ako je ovjerena. Ne čudi me da je to samo navedeno da je došlo do promjene imena. Isto se dešava kada je riječ o promjeni spola.

 

Inače, svašta se u administraciji može dogoditi. Netko pogriješi pa nešto krivo upiše, ili je takvo čudno pravilo, pa vi želite to ispraviti, a opet da nitko ništa ne sazna. Život je lakši ako je slobodan od takvih "uzbuđenja".

 

Vjerujem da će Vašoj kćeri ipak biti lakše ako nešto, što god to bilo, sazna od Vas, a ne od nekog referenta na općini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Podizem ovu staru temu jer imam identicno pitanje.

Ja sam promjenila OSOBNO ime 1989. No, u najnovijem rodnom listu na vrhu stranice pise ime koje ne koristim vec 22 godine, a tek dolje nize manjim slovima zabiljeska da je ime promjenjeno. Anonimna je napisala da joj kci ne zna da je promijenila ime. U mom slucaju cak ni moj suprug en zna kako mo je bilo ime prije, a svi ljudi koje sam upoznala u zadnje 22 godine nemaju pojma da su mi roditelji dali neko drugo ime.Koje mrzim i koje sam zato i promjenila.

Kako mogu traziti da se staro ime ne ispisuje na rodnom listu niti na bilo kojim drugim dokumentima??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija