Jump to content
Sign in to follow this  
Anonimno

Status dragovoljca

Preporučene objave

Pozdrav,

moj otac ima problem jer ne može dobiti stasus dragovoljca, a bio je od 4mj 1991-1mj. 1992 u Narodnoj zaštiti, sa puškom na čuvanju granice (s BiH) poslije odlazi u ZNG i biva nedugo zatim ranjen.50% naravno da još nije dobio mirovinu jer ništa nije sam tražio, mislio je da ne treba (teško mu objasniti da se i za to treba boriti)

Uglavnom, podnosi zahtjev za priznanje statusa dragovoljca na temelju sudjelovanja u nar. zaštiti, nema ga nigdje u evidencijama,( zapovjednik poginuo a papiri izgubljeni) i on naravno daje popis svjedoka koji će svjedočiti za njega.Ekipa iz Ureda za obranu ga odbija i kaže DA SU TI OBRASCI SAMO FORMALNOST JEL DA SVE ODBIJAJU i ako ga nema u evidenciji ne može ništa dobiti. A UPRAVNI POSTUPAK??? A DOKAZ-IZJAVA SVJEDOKA????

UF RAPISOSE JA ,MOLIM VAS POMOZITE.HVALA

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Je si li siguran da je odbijen zbog nedostatka dokaza ili je posrijedi to što se Narodna zaštita ne tretira kao oružane snage pa se sudjelovanje u njoj više ne priznaje. Po ovom novom Zakonu. Prije je bilo drugačije - zakasnili ste - kao i mi. Moga su supruga odbili jer je bio u Sanitetskom stožeru, a ne u nekoj postrojbi pri Min. obrane RH. No u svakom slučaju podnesite zahtjev za priznavanje statusa dragovoljca, to ništa ne košta probati. Svjedoke i materijalne dokaze ostavite njima da prikupe - a na kraju bojim se da ćete ipak biti odbijeni.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

je napisao:

Je si li siguran da je odbijen zbog nedostatka dokaza ili je posrijedi to što se Narodna zaštita ne tretira kao oružane snage pa se sudjelovanje u njoj više ne priznaje. Po ovom novom Zakonu. Prije je bilo drugačije - zakasnili ste - kao i mi. Moga su supruga odbili jer je bio u Sanitetskom stožeru, a ne u nekoj postrojbi pri Min. obrane RH. No u Hrvatski branitelj...je ossvakom slučaju podnesite zahtjev za priznavanje statusa dragovoljca, to ništa ne košta probati. Svjedoke i materijalne dokaze ostavite njima da prikupe - a na kraju bojim se da ćete ipak biti odbijeni.

 

Siguran sam jer Zakon kaže: čl. 2. st.1. Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao...pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine

čl.2. st. 3. Dragovoljac iz Domovinskog rata je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 100 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992.

čl. 109. st. 1. Status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata iz članka 2. stavka 1. ovoga Zakona utvrđuje Ministarstvo obrane, odnosno Ministarstvo unutarnjih poslova na temelju činjenica o kojima vodi službenu evidenciju ili nakon provedenoga upravnog postupka, ukoliko osoba iz članka 2. stavka 1. ovoga Zakona nije upisana u službenoj evidenciji te o tome izdaje potvrdu.

a oni nisu proveli upravni postupak nego samo utvrdili da nije upisan u službenu evidenciju i to je to.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Molim vas pomozite, da li može dobiti status dragovoljca branitelj koji je 3 mj bio u Narodnoj zaštiti i još je bio oko 1mj do 15. siječnja 1992. u Zng , dakle ima 100 dana do 15. siječnja "92. I kako to ostvariti?

Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
da li može dobiti status dragovoljca branitelj koji je 3 mj bio u Narodnoj zaštiti

 

cini se da ne moze jer po ovome sto si citirao u prethodnom postu treba najmanje 5 mjeseci narodne zastite da bi se to uopce racunalo kao branitelj/braniteljski staz.

 

ovako proizlazi da on ta 3 mjeseca uopce nije bio branitelj (jer bi taj status stekao tek sa punih 5 mjeseci) pa se niti ta 3 mjeseca ne mogu zbrajati s necim drugim.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

he da, nažalost. On je bio 8mj u narodnoj z. ali po nekoj ministrovoj Naredbi iz "91 narodna z. je dobila vojni ustroj tek 30.07.1991. i po toj logici nitko nije mogao biti 5mj do 24.12.1991., premda je puškom priječio ex jna da dostavlja zalihe i municiju četnicima u ist. Slavoniji, a to je kako oni kažu : "kao da je uzeo pušku i igrao se rata".Nema dokumentacije da je bio u nar. zašt. jer je spaljena, ipak smo bili na prvoj crti.I on nije dragovoljac a bio je u 108. brigadi u kojoj su bili samo dragovoljci.Hvala ti državo što se stari hoće ubit, ali nadam se da će prije... ma neću ajd.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Nema dokumentacije da je bio u nar. zašt. jer je spaljena

 

mozda da pokusa u ovom smjeru? ako je dokumentacija spaljena, mora postojati alternativni nacin dokazivanja pripadnosti toj postrojbi...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

O NZ još uvijek nije zauzet konačni stav. Niti u MORH u nisu sigurni štobi s njima.

Drugo, počni od nadležnog Ureda za obranu. Oni ćezahtjev proslijediti Upravi za obranu, pa će oni po službenoj dužnosti odlučiti u 1. stupnju i donijeti rješenje na koje imaš pravo žalbe. Često se traže svjedoci ili neki dokazi.

Na koncu svega, ne znam koliko će mu sve to skupa donijeti koristi.

I da ne zaboravim, kad smo kod statusa dragovoljca, on je definiran NAKARADNO. Zato jer su ga definirali datumom. Nije važno što su drugovi i drugarice iz bivšeg sistema ostali sjediti u svojim foteljama u nekim uredima pa su iznudili status dragovoljca a zapravo bi dobili otkaz. Isto tako, taj Zakon ne priznaje niti ženama koje su se dragovoljno javite taj status iako ih ne bi pozvali ni ovakoni onako. Znam žene koje su imale malo dijete i dragovoljno se javile u ZNG. Ali nisu dragovoljci jer nemaju datume.

A šta ćeš, pa nije to jedina nepravda. To je samo jedna u nizu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

Sign in to follow this  ×
×
  • Napravi novi...