Jump to content

ispravka u katastru


robertto

Preporučene objave

poštovanje,

zanima me sljedeće, u zemljišno knjižnom uredu(gruntovnici) na kat.čest. br.1/4 upisani su moja punica i susjed sa suprugom. punica u 2/4 dijela a susjedi u svaki po 1/4 dijela.Uredno upisano u gruntovnici. Problem je u katastru gdje su za istu česticu samo sa drugim brojem (463) upisani samo susjedi svaki u 1/2 dijela.Dakle punica nije upisana u katastru.Molim Vaš savjet kako ispraviti tu grešku????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Trebate ići u katastar i tražiti na uvid dokumentaciju na temelju koje je susjed registriran kao posjednik . Može biti da je registriran na temelju rješenja o nasljeđivanju ,kupoprodaje i sl. Ako susjed može dokazati neprekinuti slijed zakonitog posjeda tada je to njegova čestica 1/1 a Vaša je punica samo formalno uknjižena kao vlasnik u gruntovnici .Naravno to je samo pretpostavka . Vi možete tražiti i povijesni izvadak iz zemljišne knjige i provjeriti kako se ta promjena odvijala .U zbirci isprava u gruntovnici nakon što ste prethodno dobili i proučili povijesni izvadak zatražiti ćete na uvid ugovore iz zbirke isprava koji se odnose na tu česticu .

U katastru imaju katastarske elaborate iz kojih je vidljivo kako je udio Vaše punice postao posjed susjeda .

Ako ima bilo kakve pogreške tada ćete tražiti ispravak kroz ispravni postupak ili ćete ustati tužbom za utvrđenje prava vlasništva .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

susjed je registriran kao posjednik jer je 2/4 nasljedio ugovorom o doživotnom uzdržavanju,a moja je punica kupila druge 2/4 ,u gruntovnici je uredno provedeno suvlasništvo ali u katastru je cijeli posjed na njegovo ime.Stvar i je u tome da susjed muti.Dali da odemu katastar sa kupoprodajnim ugovorom i vlasničkim listom i tražim da se na temelju toga upiše kao posjednik i moja punica?????

 

 

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovorom o dozivotnom izdrzavanju nenasljedjuje se.

Od koga je vasha punica kupila nekretninu,odnosno dali je to ista osoba koja je bila primalac izdrzavanja u navedenom ugovoru o doz.izdrzavanju.

Ako je navedeno tocno onda je scenarij sljedeci;

vasa punica sklapa kupoprodaju na temelju koje vrsi upis prava vlasnistva na 1/2 nekretnine,ali se to nije provelo kroz katastar.

Druga polovica nekretnine je predmet ugovora o dozi.izdrzavanju,koja je smrcu upisanog vlasnika presla na davatelja uzdrzavanja.Pod pretpostavkom da je davatelj uzdrzavanja ujedno i zakoniti nasljednik umrlog,pokrece ostavinski postupak gdje u ostavinsku masu prijavljuje konkretnu nekretninu kao izvanknjizno vlasnistvo,prilazuci izvod iz katastra(posjedovni list)umrlog,na temelju cega ostavinski sud donosi rjesenje o nasljedjivanju izvanknjiznog vlasnistva,sto je dovoljno da se isti upise u katastar kao posjednik nekretnine u omjeru 1/1.

Kako treba imati sve mogucnosti u opticaju,ovo bi bilo neko moje vidjenje vaseg problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne,nije ista osoba,ona je kupila nekretninu od druge osobe a koja je bila do prodaje mojoj punici u suvlasništvu u 1/2 dijela sa pok.gospođom koja je bila primalac uzdržavanja (davatelj uzdržavanja je bio susjed).Kada je ista umrla susjed je dobio njenu 1/2 dijela te se uknjižio na istu ali se u katastru uknjižio kao posjednik u 1/1 .Napominjem da je kupoprodajni ugovor od strane moje punice realiziran prije nego je gospođa umrla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Postoji mogućnost da Vaša punica nikada nije bila registrirana u katastru kao posjednik i da njezini prednici također nisu bili posjednici .U takvom slučaju nije moguće brisati zakonite posjednike ,koji su posjed naslijedili ili na drugi način postali posjednici ,a uknjižiti osobu koja je samo formalno uknjižena u ZK.Čak da i ustanete tužbom za vraćanje posjeda ,trebali bi dokazati da ste bili posjednik i čin oduzimanja istog .Ako je susjeda dugo registrirana kao posjednik i knjižni vlasnik na Vašu tužbu može odgovoriti da je stekla pravo vlasništva dosijelošću i nasljeđivanjem .

Na temelju valjane dokumentacije , izvoda iz zemljišnih knjiga , izvoda iz katastra i m po mogućnosti dokaz od kada su posjednici registrirani kao posjednici i na temelju čega ,trebati ćete se savjetovati sa pravno educiranom osobom koja će procijeniti da li ima smisla ustajati tužbom za povrat posjeda ,kako bi izbjegli nepotrebne troškove .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštvani Ude,

to da postoji mogućnost da niti moja punica a niti bivša vlasnica nisu bili uknjiženi u katastru kao posjednici može biti istina ,to idem utvrditi ove dane.što se tiče vlasništva tj.suvlasništva moje punice ona nikako nemože biti formalni vlasnik kako navodite jer postoji kupoprodajni ugovor dakle pravni posao kojim je ona stekla suvlasništvo nad predmetnom česticom te je kao takva vlasnik tj.suvlasnik u 2/4 TJ.U 1/2 kat.čest.sa susjedom.Napominjem da cijelu spornu česticu koriste oba suvlasnika.

 

u svakom sučaju zahvljujem na odgovoru i lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Ako Vaš susjed može dokazati neprekinuti slijed posjedovanja te k.č. i dijela k.č. koju je dobio temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju tada je Vaša punica samo formalno upisana kao vlasnik ,tj. kupila je od osobe koja nije bila stvarni vlasnik .Vlasnik je osoba koja je upisana u ZK i koja vrši faktičnu vlast -posjedovanjem .Posjed je registriran u katastru .

 

Provjerite kada je prodavatelj k.č. Vašoj punici,bio upisan kao posjednik u katastru i da li je uopće bio .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Susjed moze pokusati dokazati neprekinuti slijed posjedovanja,(izvodom iz katastra)ali stvarno stanje neodgovara katastarskom,jer ipak punica vrsi fakticku vlast na svom suvlasnickom dijelu,sto tesko moze bilo tko da negira.Sasvim je izvjesno da je kupoprodaju sklopila sa knjiznim vlasnikom,jer u protivnom nebi mogla upisati pravo vlasnistva u zemljisne knjige.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naravno da je sklopila kupoprodajni ugovor sa knjižnim vlasnikom jer prilikom sklapanja ugovora kupila je još dvije kat.čest.i sve je uredno uknjiženo u gruntovnicisamo je taj dio suvlasništva ostao neuknjižen u katastru,Matrix molim vas dali imate kakvu ideju kako punicu uknjižiti u katastru naravno na njezinom dijelu suvlasništva tj.2/4 ?????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovani Ude,

zahvaljujem na savjetu i naravno da ću provjeriti podatke prodavatelja dali je uopće bio posjednik sporne kat.čest.A što se tiče dali je ista bila stvarni vlasnik iste to je neupitno pošto je u gruntovnici sve uredno provedeno što nebi bilo moguće da prodavatelj nije bio stvarni vlasnik. Još jednom zahvaljujem.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Posjednik vrši faktičnu vlast nad nekretninom ( ima corpus possessionis ).Osoba upisana u ZK ne znači da vrši faktičnu vlast i da je posjednik .

Upis u zemljišnim knjigama smatra se istinitim dok se ne dokaže suprotno .

Katastar nekretnina osnovan je 1955.g. i tada registrirani su kao posjednici oni koji su obrađivali te nekretnine ili ih na drugi način koristili .Na temelju takve registracije porezna uprava slala je porezna rješenja.Posjed se nasljeđivao i prelazio s koljena na koljeno . Sada imamo situaciju da vrlo često stanje u ZK ne odgovara stanju u katastru Stanja su bila i sada jesu nepromijenjena iz više razloga ,jedamput da se izbjegne plaćanje poreza , drugi puta radi stjecanja prava na dječji doplatak i td.

 

Danas se kroz sudski ispravni postupak mogu izvršiti promjene u korist onoga ko dokaže jače pravo na određenoj nekretnini .

Vlasničkom tužbom može se tražiti povrat posjeda .Za sve te postupke potrebno je prikupiti valjanu dokumentaciju i savjet odvjetnika kako se osoba ne bi izložila nepotrebnim troškovima .

Moram istaknuti da faktičnu vlast na nekretnini vrši ona osoba koja ima nekretninu u posjedu bez obzira je li upisana u ZK ili nije .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija