Jump to content

Dvostruka prijevara s mobitelima i borba sa sustavom - a long story

Foxtrot

Preporučene objave

Poštovanje! Imam dužu priču, ali vas molim za strpljenje.

Nažalost, našao sam se prije koju godinu usred prevare s mobitelima. Naime, kupio sam preko oglasa mobitel (rabljen, ali s računom i garancijom) za 1200kn. Nakon 3-4 mjeseca dobivam poziv od policije i saznajem da je mobitel ukraden, predajem ga, policajac ne vjeruje baš mojoj priči, čak sumnjiče mene, odnosno mog prijatelja koji ima u dosjeu da je pao s travom (imali su izliste brojeva), pa se sigurno bavi i preprodajom ukradenih mobitela...

Nakon 6 mjeseci dobivam poziv na sud kao svjedok, prvi put vidim ime optuženika. U čekaonici sam od optuženika i njegovog kompića (koji je tu bio kao "svjedok", a zapravo je bio u tandemu pri prodaji moba meni), te oštećenika saznao što se desilo. Prevaren je čovjek izvan Zagreba (dao svoj mob+nadoplatu, a dobio ciglu busom, imao je čovjeka pri ukrcaju, ali su ga nekako zmuvali), a meni su preprodali mobitel. Sudac je samo objavio da je optuženik priznao, pitao tko traži nadoknadu štete (javili smo se oštećenik i ja), na što nam je sudac rekao da "izmijenimo brojeve mobitela sa krivcem i dogovorimo povrat love".

Ja nisam dobio ni presudu, naivno sam se nadao će prevarant platiti. No on je zatezao 6 mjeseci, pa sam ostao bez njegovog broja, pa sam u selidbi zametnuo poziv bez kojeg mi na sudu nisu mogli iskopati predmet, nisam htio trošiti slobodan dan na odlazak na sud, nisam znao što da zapravo radim...

Uglavnom, sada sam se aktivirao, makar zbog toga da prevarant ne prođe neokrznut. Otišao sam napokon po presudu, u njoj se dio gdje se mene prevario uopće ne spominje, nego samo prvi dio prevare oštećenika, dobio 2g. uvjetne (upravo ističe).

Mene zanima je li to u zastari (od prevare prošlo malo više od 3g), zašto nije podignuta optužnica po službenoj dužnosti (više od 1000kn), s obzirom da je policija i tužilaštvo moralo biti upoznato s mojom stranom, na kraju sam i pozvao kao svjedok na suđenje, može li se sada tražiti pokretanje postupka po službenoj dužnosti, ako je granica dizana na 2000kn.

Koliko bi komplicirano bilo dizati privatnu tužbu što se tiče dobivanja policijskih zapisnika, iskaza, eventualnih sudskih zapisnika. Potencijalan problem mi je cijelo vrijeme bio dio gdje je krivac "dao/prodao" mob tom svom kompiću, pa ga je on kao prodao meni. Može li se izvlačiti na neznanje, odnosno koga tužiti? Zapravo su obojica bili zajedno kad sam uzimao mobitel. Ako nisam u zastari i imam argumente na svojoj strani, vjerujem da bi muljator platio nakon prijetnje tužbom. Znam da sam vjerojatno trebao napraviti prijavu protiv nepoznatog počinitelja kad sam saznao od policije da je mobitel ukraden, ali mi je to bilo suludo jer su upravo sve to istraživali.

Iskreno zahvaljujem svakom strpljivom čitatelju i cijenit ću svaki savjet.

Lijepi pozdrav svima!

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija