Jump to content

Kazna za upravljanjem vozila pod zabranom


malitomo

Preporučene objave

Postovani,

Molim vas da mi pomognete razjasniti kako ce ovo zavrsiti.

Naime,Pravomocna presuda mi je dostavljena prije cca 2 mj. novcana kazna + 3 mjesca zabrana upravljanja b kategorijom.

Otisao sam kod nadlezne sutkinje kako bih se dogovrio o obrocnoj otplati kazne sto mi je odobreno.

Upitao sam kada ce mi stupiti na snagu zabrana iz sudskog pavomocnog rijesenja,receno mi je da cu na kucnu adresu dobiti obavijest o pocetku zabrane.

Obavijest jos cekam, jucer me je policija zaustavila kako bi mi rekli da vozim pod zabranom jer je zabrana stupila na snagu prije tjedan dana.Napisati ce prijavu.

 

Molim vas pomozite sta da radim i kakvu sada kaznu da ocekujem.

 

Zahvaljujem

Tomislav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani Sivko !

I ja na zalost imam slican problem kao i "malitomo".

Zbog voznje pod uticajem alkohola vec drugo jutro (naime zadrzan sam dvanaest sati u "posebnoj prostoriji") "izdaje se PREKRSAJNI NALOG" od strane Policijske uprave te mi se "izrice ukupna novcana kazna u iznosu 5.200,-" koju sam istoga dana uredno platio.

Medjutim, izrice mi se i "zastitna mjera zabrane koristenja inozemne vozacke dozvole na teritoriju RH u trajanju od 12 mjeseci" (njemacka vozacka dozvola). To mi se ucinilo puno pa sam ne osporavajuci sami prekrsaj slijedom "Upute o pravnom lijeku" u propisanom roku ulozio "prigovor nadleznom prekrsajnom sudu putem ove policijske uprave" ne bi li mi se mjera zabrane upravljanja mot. voz. umanjila.

Vec nakon 4 tjedna dobijam (o samoj urednosti dostave cu nesto reci malo kasnije) "PRESUDU Visokog prekrsajnog suda RH" kojom mi se prigovor odbija, a na kraju stoji napomena da se Presuda dostavlja nadleznoj Policijskoj upravi i Postaji prometne policije.

U dostavljenoj presudi ne postoji vise "Uputa o pravnom lijeku" pa pretpostavljam da je to konacno...I sve OK.

E sada. Od same Policijske uprave i Postaje prometne policije nisam jos dobio nikakvu obavjest niti u Presudi VPSRH stoji neki datum od-do, a vezano uz izvrsenje zastitne mjere pa nisam siguran jesam li vec sada pod zabranom, ili cu o tome biti pravodobno obavjesten od strane Policije ?

Radi godisnjeg odmora idealno bi bilo da mi zabrana pocne teci od listopada pa me zanima da li Zakon dozvoljava takovu mogucnost odgode izvrsenja. Stvarno mislim na zakonske propise, a ne na veze i vezice jer toga na zalost nemam. :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve napisano do presude VPS-a kao i nemogućnost žalbe je ok.

Možda su pokušali dostavu na adresu u RH pa nije niktko podigao poštu i obavijest je na drugi način postala pravomoćna pa je zabrana u toku, ili je uopće nisu poslali.Treba kontaktirat policiju (osobno) da se vidi da li zabrana vrijedi a ako nije valjana zatražit odgodu koja se može dobit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HVALA na odgovoru.

Iskljuceno je da je policija pokusala dostaviti zabranu jer sam im ostavio urednu stranu adresu, znaci nisu jos nista poslali, a presudu VPSRH sam primio na istu tu adresu 29.veljace. pa pretpostavljam da je tada morala stici i u Policijsku upravu i Postaju prometne policije.

Nego u vezi dostave imam jedno pitanje. Kad je Presuda suda stigla na inozemnu adresu bio sam u RH i supruga ju je na posti podigla i potpisala sto me je iznenadilo, jer sam mislio da joj nece dati dok ja osobno ne dodjem. Cak sam razmisljao da i ne dizem tu postu nego da se vrati za RH pa da ju salju ponovo ne bi li nekako "razvukao" vrijeme barem do rujna. Mislim da je tu mozda ucinjen propust i da to mozda nije uredna dostava ? U policiji se ne bih zelio previse raspitivati, jer mi je zaista jako vazno da imam vozacku do rujna/listopada pa ih ne bi htio pozurivati. :) Pitam se samo mogu li biti kaznjen ako upravljam vozilom, a zaista nisam dobio nikakvu obavjest od policije o konkretnom vremenu (od-do) trajanja zabrane. Ne vjerujem da sam se ja osobno duzan raspitivati o tome nakon sto sam dobio presudu VPS u kojoj se ne spominju nikakvi datumi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jednom presuda VPS-a nema nikakve veze sa početkom zabrane jer je to u nadležnosti policije i ne određuje je sud.Oni nakon dostavljene pravomoćne presude VPS_a pišu i dostavljaju rješenje o zabrani ali ne u stranu zemlju.Postupit će po drugimim zakonima vezano za dostavu tako da je neprimanje pošte je zastarjela stvar.Ako ne želite sami provjerit da li je zabrana u toku sami možete imat problema pri prelasku granice ili kontroli unutar zemlje.Ukoliko je zabrana aktivirana/na snazi u njihovom kompjuterskom sistemu zaticanje u vožnji bit će sankcionirano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HVALA na trudu i odgovoru !

Ako bi mi jos samo mogli konkretno reci po kojem to pravilniku/zakonu/propisu policija nije duzna nakon dostavljanja pravomocne presude od strane VPS-a i u stranu zemlju, jednako kao i u RH, dostaviti okrivljeniku rjesenje o zabrani kojim bih ja bio upoznat o vremenu pocetka i isteka trajanja te zabrane, vec aktiviraju zabranu bez ikakve obavijesti ? Valjanu adresu imaju i na nju sam primio i presudu VPS-a. Mislim nema problema. Nazvati cu ja i pitati da ne bih na granici imao neugodnosti prilikom ulaska u RH, ali mi je to jako cudno i nelogicno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji dostava u strane zemlje ali pod određenim uvjetima.Ako imate i prijavljeno prebivalište u RH može vam doći i na tu adresu bez obzira na prijavljenu adresu u inozemstvu a ako imate prebivalište u inozemstvu pogledajte u presudu VPS-a (donji dio) da zabrana ne stupa na snagu danom prijema presude jer je prebivalište vani pa se postupa kao i prema stranim državljanima tj.mjera je odmah aktivna.Greške kod prepisivanja pogotovo između dokumenata dva ministarstva se događaju.Za razliku od VPS-a koji je morao brzo riješit žalbu (preko reda s obzirom na stranu adresu i vozačku) ekipa u MUP-u nije baš tako brza kod prekršajnih naloga i ostalog u prometu jer nema dovoljno raspoređenih ljudi koji rade te poslove tako da neke stvari traju mjesecima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija