Jump to content

Lektoriranje - ugovor o djelu ili autorskom djelu?


Alluvia

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

pokušavam razjasniti jednu situaciju, pa bi mi trebali vaši savjeti i pomoć. Ubrzo krećem raditi na jednom EU projektu kao lektorica (točnije, 4 nas je u timu lektora). Budući da će nas isplaćivati jedna inozemna firma, nismo sigurni koji tip ugovora je moguć. Na dziv.hr stranicama sam pročitala kako se lektoriranje ne smatra autorskim djelom, iako u praksi lektori često rade na ugovore o autorskom djelu.

 

Zanimaju nas također i doprinosi, porez, prirez, tj. koliko ćemo novaca morati dati državi na kraju? Neki su mi već rekli kako ću pola iznosa morati dati za poreze, pa se pitam postoji li kakav način da umanjim taj iznos kojeg moram dati. Može li se možda otvoriti obrt, pa na taj način proći bolje? ili lošije?

 

 

 

Bila bih zahvalna na bilo kakvim savjetima ili ako me možete uputiti kome da se obratim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa, ja mislim da tu nema puno opcija. U pogledu pitanja poreza - knjigovodstveni servis i/ili porezni savjetnik - neki lokalni ili preko, recimo, Žutih stranica na imenik.t-com.hr. Zatim, na stranicama Porezne uprave, http://www.porezna-uprava.hr ima odjeljak s poreznim brošurama za građane, a među kontakima možete vidjeti kako kontaktirati poreznog savjetnika u Vašoj lokalnoj podružnici PU. Također podforum za knjigovodstvo na forumu forum.hr ima možda kakvu zanimljivu temu, a i postoji podforum za pravopisne savjete gdje možda možete kontaktirati više kolega lektora. Ja također znam za portal imamnovac.com gdje se mogu pronaći razni članci vezani u tematiku prijave i plaćanja poreza. Dalje, stranice Ministarstva poduzetništva mogu skrivati koju zanimljivu informaciju, na http://www.minpo.hr/, pa stranice odgovarajućih komora (Obrtnička, HGK), možda nešto malo portal Moja uprava (http://www.mojauprava.hr/).

 

Načelno, ako nije autorski ugovor koji je porezno povoljniji, porez se obračunava i plaća kao i plaća od nesamostalnog rada, tj. plaća se porez na dohodak. Mislim da je na koncu slično i kod obrta. Kod trgovačkog društva (a sada je država omogućila i osnivanje posebnog "jednostavnog" d.O.o.-a upravo u svrhu poticanja samozapošljavanja) - ovdje se plaća tipično manji porez na dobit umjesto poreza na dohodak, ali se od ove godine pri isplati dobiti vlasniku mora još platiti neki postotak poreza. Naplata PDV-a je pitanje za sebe, jer postoje situacije kada se ne treba naplaćivati ili kada osoba jednostavno nije u sustavu PDV-a. Dakle, stvar nije posve trivijalna i vrlo je ovisna o tome koliko novaca očekujete da ćete naplatiti za svoje usluge. Upravo to Vam može knjigovođa ili porezni savjetnik reći. Konačno, kako vas je više lektora razmislite i o osnivanju zadruge (http://www.zadruge.hr/) koja je isto jedan oblik poduzetničkog udruživanja kada najmanje troje ljudi dođe na neku ideju - zadrugu je navodno jednostavn osnovati, a funkcionira kao d.O.o. osim što članovi zadruge odgovaraju svom imovinom kao obrtnici (ovo Vam knjigovođa nvj. neće spomenuti ako Vi ne spomenete).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija