Jump to content

Otpremnina

Lea Sun

Preporučene objave

Kako se utvrđuje osnovica otpremnine ako je radnik upućen na rad u inozemstvo pola godine. Drugu polovicu godine plaćaju mu se godišnji odmor i slobodni dani (odrađene subote i nedjelje u inozemstvu). Ako radnik dobije otkaz iz poslovno uvjetovanih razloga dok je u domovini, koje tri plaće mu se uzimaju za obračun otpremnine-one dok je radio ili koristio slobodne plaćene dane?:tuzan:

Dijeli na drugim stranicama

U pravilniku o radu stoji da se osnovica za obračun otpremnine utvrđuje kao jedna prosječna neto plaća koju je radnik ostvario u protekla tri mjeseca po godini staža.

Može li iznos biti izražen u neto iznosu?

Koliko ja znam uvijek se polazi od bruto iznosa plaće.

U otp obrascu se traži upis bruto prosječne plaće.

Moj suprug je potpisao 01.03.2013. aneks ugovora o radu kojim mu se smanjuje plaća za 5%. U aneksu stoji da je to bruto plaća a u platnoj listi taj iznos je naveden kao koeficijent složenosti radnog mjesta (osnovica).

Kad je u domovini, ima plaćeni godišnji odmor i plaćene slobodne dane (subote i nedjelje odrađene u inozemstvu koji su mu u stvari odrađeni prekovremeni sati). Potom slijedi plaća za vrijeme dok je na rasporedu (čeka doma dok ga poslodavac ne pozove na rad u inozemstvo-ne radi). Taj raspored (pripravnost) je u platnoj listi naveden kao raspored 75% od osnovice (po aneksu bruto plaća). Sad mu nešto u firmi spominju da će se raspored plaćati 100%.Otkazi su najavljeni kao tehnološki višak.

Moj suprug se boji da će mu se za osnovicu obračuna otpremnine uzeti te zadnje tri plaće dok je na rasporedu, na način da će mu se iznos iz aneksa pomnožiti sa minulim radom i godinama staža. (po mojem radi se o isplatama naknade za pripravnost a ne plaći za obavljen rad).

Molim te odgovor!

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija