Jump to content

Molim pročitajte - potrebna pomoć!


anonimno

Preporučene objave

Vidim da na Legalisu ima odličnih poznavatelja prava, pa bih molila za pomoć u vezi jednog slučaja. Jako mi je hitno! Molim vas, pomozite!

 

Moj otac je više od 30 godina zaposlen u jednoj državnoj firmi. Prije 2 godine dobio je novo radno mjesto – rad na računalu. Tu je radio 2 god, no kako ima problema s očima, jer slabo vidi, u 10. mj. prošle godine okulista ga upućuje na Invalidsku komisiju. U međuvremenu (u 12.mj.) moj otac poslodavcu šalje zamolbu za promjenu radnog mjesta zbog slabovidnosti - ali i šalje nalaze okuliste kojima to potkrjepljuje i još neke nalaze kojima dokazuje da zbog ozljede šake nije sposoban raditi fizičke poslove za tu državnu firmu (to zbog toga da poslodavac ima u vidu njegove radne sposobnosti prilikom raspoređivanja na novo radno mjesto).

U 1. mj. ove godine dobiva Rješenje Invalidske komisije koja mu zabranjuje rad na računalu zbog neposredne opasnosti od nastanka invalidnosti.

- Poslodavac ne uvažava odluku Invalidske komisije i šalje ga na pregled Medicine rada, koja ga proglašava sposobnim za sve tehničke poslove, osim rada na računalu.

U 4. mj. Ove godine poslodavac mu šalje «Ponudu» za obavljanje drugih poslova, «Izjavu» o prihvaćanju te Ponude (potpisao ju je jer u njihovom Kolektivnom ugovoru stoji da je mora potpisati u roku od 7 dana, inače dobiva otpremninu i otkaz), te dobiva Ugovor o radu za taj tehnički (fizički) posao za koji moj otac nije sposoban zbog ozljede šake, i kao takvog ga šalju na ispomoć u drugi grad na obavljanje tih poslova. Otac se žali na bolove šake i završava u Hitnoj.

Prije otprilike mjesec dana razgovara sa novim pravnikom zaposlenim kod poslodavca (jedno vrijeme je poslodavac bio bez zaposlenog pravnika) i moj otac traži da se uputi na liječnički pregled za obavljanje tog tehničkog (fizičkog) posla koji mu je nametnut.

 

 

Otac je i prije tražio liječnički pregled kojim bi se utvrdilo da je on zbog ozljede šake nesposoban za rad na tom fizičkom poslu, ali mu poslodavac to ranije nije omogućio, kao što mu nije omogućio ni liječnički pregled koji je trebao prethoditi njegovom postavljanju za rad na računalu, čime bi se utvrdila njegova nesposobnost za obavljanje tog posla.

 

Ocu se omogućio liječnički pregled, u kojem se konstatira da je nesposoban za obavljanje tog fizičkog posla.

 

 

PITANJE??? Ima li moj otac pravo na naknadu štete, jer mu poslodavac nije omogućio liječnički pregled kojim bi se utvrdilo da je nesposoban za rad i s obzirom da već više od 2-3 mjeseca obavlja fizički posao bez prethodno obavljenog liječničkog pregleda koji mu poslodavac nije omogućio? A također nad njim nije obavio liječnički pregled prije nego ga je postavio za rad na računalu, gdje je moj otac proveo 2 god na tom radnom mjestu.

 

Može li moj otac tužiti poslodavca i zahtijevati naknadu štete zbog pretrpljenog straha, psihičke i fizičke boli?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Svatko je dužan brinuti se za vlastito zdravlje.

 

Pa kada radnik tvrdi da je nesposoban za obavljanje ugovorenog posla dužan je u tu tvrdnju uvjeriti poslodavca. Naravno uz liječničku dokumentaciju ili na drugi odgovarajući način.

 

Prema tome, poslodavac kada sklapa ugovor o radu pretpostavlja da je sklopio ugovor sa osobom koja je sposobna obavljati poslove - to je i cilj ugovora o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

citati:

"i šalje ga na pregled Medicine rada, koja ga proglašava sposobnim za sve tehničke poslove, osim rada na računalu.

 

U 4. mj. Ove godine poslodavac mu šalje «Ponudu» za obavljanje drugih poslova

 

moj otac traži da se uputi na liječnički pregled za obavljanje tog tehničkog (fizičkog) posla koji mu je nametnut.

 

Ocu se omogućio liječnički pregled, u kojem se konstatira da je nesposoban za obavljanje tog fizičkog posla."

 

I na kraju, kada je Vaš otac postao radno nesposoban (za bilo koji ?) posao? Nemojte se uvrijediti, ali postoje dvije strane sa ravnopravnim interesima i kao što sam prethodno napisao, radnik je taj koji poslodavcu MORA objasniti da nije sposoban za rad (i za što jeste ako jeste). A kada je radno nesposoban, čemu spominjati poslodavca kojem trebaju radno sposobne osobe, bilo za rad sa računalom bilo za fizički rad? Ili će se tek u budućnosti stvarati zaključak o nekom trećem poslu za koji JESTE (bio) sposoban.

Kao što rekoh - bez uvrede, samo je riječ u različitim željama dvije strane (ako sam dobro razumio).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krivo ste interpretirali. Objasnit cu vam preciznije. Otac je dobio Rješenje invalidske komisije koja je zabranila rad na računalu i navela ga kao neposredan uzrok koji bi ukoliko se rad na računalu nastavi, mogao dovesti do invalidnosti.

 

Što se tiče druge točke, krivo ste shvatili vremenski period. Nakon što je "skinut" sa rada na računalu, stavljen je na fizički rad, za koji otac nije bio spoban zbog ozljede šake. To je on nalazima predočio poslodavcu i tražio od njega da se pošalje na liječnički pregled za ocjenu sposobnosti tog fizičkog posla, što mu NIJE OMOGUĆENO. POSLODAVAC SE OGLUŠIO NA TAJ ZAHTJEV. Nakon što je otac proveo par mjeseci na tom poslu (u međuvremenu je ta državna firma dobila pravnika kojem se otac obratio za rješenje svoga problema), obratio se novozaposlenom pravniku i ovaj mu je uspio isposlovati (pa zato je i pravnik, zar ne) da ode na liječnički pregled koji poslodavac RANIJE nije omogućio.

 

Valjda shvaćate, da je POSLODAVAC, ukoliko mu radnik ukazuje (i potkrjepljuje dokumentima) da nije sposoban za taj posao - MORA OMOGUCITI PROVJERU SPOSOBNOSTI, odnosno LIJECNICKI PREGLED. Tek se sada, nakon što je otac proveo par mjeseci na tom poslu, sa nezdravom rukom - potvrdilo da on cijelo to vrijeme nije bio sposoban za taj posao.

 

I nije moj otac postao nesposoban za bilo koji posao - već za onak koji se tiče uporabe vida i uporabe šake kroz fizički napor - to sam jasno opisala.

 

I na kraju - vidim da niste shvatili - moj otac je objasnio svom poslodavcu da nije sposoban - kao prvo za rad na računalu (i potkrijepio to Rješenjem invalidske komisije), ali je radnik osporio to rješanje i poslao ga na pregled Medicini rada. Ovdje se radi da je Rješenje liječničke komisije "jače" od mišljenja medicine rada, a to poslodavac nije ispoštovao. Također nije ni ispoštovao ukaz moga oca da nije za fizički posao na kojem trebaju 2 zdrave ruke, nego se svejedno oglušio na to i nije mu omogućio liječnički pregled kojim bi se ustanovila njegova nesposobnost za taj posao.

______________________________________________

 

Očito je da je poslodavac ovdje prekršio pozitivno pravo. Pitam ja vas - po kojoj osnovi moj otac može tužiti poslodavca i zahtijevati naknadu štete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da nemate osnovu za nikakvu nadoknadu štete, po meni postoje dvije solucije ili novo radno mjesto ili osobno uvjetovani otkaz. Da sam recimo poslodavac odmah po primitku takvog rješenja dao bi mu otkaz. Jedini je problem što u tom slučaju ima pravo na otpremninu, mislim problem za poslodavca, kojeg u ovom slučaju sažaljevam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da ste Vi i sami poslodavac, stoga i sami branite istoga (ako ne možda i sebe). Vi očito ne poznajete osnovne elemente Zakona o radu, pa ne znate da ne biste odmah po primitku takvog rješenja mogli dati radniku otkaz, već ste mu dužni ponuditi novo radno mjesto. No, budući da je sasvim jasno da podupirete poslodavca, a baš vas briga za prava radnika - moram izvesti zaključak da ste i Vi u svojoj praksi postupali jednako, i sada sa istim žarom branite poslodavca. Ukoliko nemate nešto razumnije za napisati (jer očito je svima da je ovdje počinjena nepravda na štetu radnika), molim da se ne javljate. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) nisam poslodavac

2) Zakon o radu i prateće Zakone koji na posredan način uređuju radne odnose (HZMI, HZZO) pratim i primjenjujem dnevno

3) ne podupirem poslodavca i briga me za prava radnika

4) potpuno pogrešno ste izveli zaključak

5) nema razumnije stvari od one koju sam napisao

6) baš me briga za vaše mišljenje i molbe, tražite savjet, pa kad ga dobijete, onako kako zapravo stvari stoje onda ste u bedu, ovdje možete čuti (barem od mene) stvarno stanje stvari, a ne ono što bi htjeli čuti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je sa ne predstavljanjem. Moja su prva dva odgovora i ne bih "tvrdo" nudio rješenje problema. Ima tu mnogo pitanja koja tek treba utvrditi.

 

Npr. odgovornost poslodavca bi postojala kada bi imao liječničku dokumentaciju o bolesti radnika i pored toga mu naložio da radi na poslovima koji su doveli do daljnjeg pogoršanja zdravlja.

 

Ali tu se vraćam na svoj odgovor - što je radnik u tako pretpostavljenoj situaciji učinio? Normalo bi bilo da odbije izvršiti bilo kakav posao na štetu svog zdravlja (mora poznavati vlastito zdravstveno stanje). Radni odnos nije vojna obveza - radnik ima ne samo pravo već i obvezu da štiti svoje zdravlje nepogoršavanjem njegovog stanja - odbijanjem takvog rada.

 

S druge strane, da li je obveza poslodavca za u ime i za radnika traži posao koji ovaj može izvršavati (grubo rečeno - samo ako ima takvo slobodno radno mjesto za koje nitko drugi u sličnim okolnostima ne traži)?

 

Ali i ovo je samo jedna od stavki iz Vašeg upita. Za cjelovitu sliku morati ćete se sa svim detaljima obratiti stručnoj osobi (odvjetniku).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem nepredstavljanja u biti nije problem, naime moja su posljednja dva odgovora, a ako je na ovom forumu dozvoljena mogućnost odgovaranja pod anonimno, onda ću tu mogućnost i iskoristiti, kad to ne bude moguće, onda ću se logirati. A u biti koja je razlika između Bobic i anonimno?

 

O pitanju iz posta:

 

U današnje je vrijeme nezamislivo ne samo u državnoj upravi (mislim na tzv kancelarijske poslove), već i bilo gdje drugdje, da informatički nepismen radnik obavlja bilo kakve poslove. Ukoliko poslodavac ima takvog radnika (iz bilo kojeg razloga), on mora angažirati još najmanje dvojicu koji će raditi za njega, dok će ovaj sjediti u nekom uredu i usmeno prenositi nešto nekome???

Poslodavac ovdje ima dvije mogućnosti:

1) ponuditi radniku novi ugovor o radu na radnom mjestu koje odgovara njegovim osobnim karakteristikama sukladno stručno medicinskim ocjenama temeljem kojih je doneseno rješenje, što najvjerojatnije ne može, jer takvog radnog mjesta nema

2) redovito otkazati ugovor o radu: poslovno ili osobno uvjetovani otkaz dopušten je samo ako poslodavac ne može obrazovati ili osposobiti radnika za rad na nekim drugim poslovima, odnosno ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da obrazuje ili osposobi radnika za rad na nekim drugim poslovima

(uz pripadajuću mu otpremninu koja u ovom slučaju sigurno nije zanemariva)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne radi se ovdje o informatičkoj nepismenosti jer moj otac ima završen i položen tečaj za računalo. Radi se o tome da je firma odnosno polodavac organizirao taj tečaj za nekolicinu svojih radnika, koji su ga morali proći, nakon čega su mog oca stavili na to radno mjesto. Otac je radio 2 god na tom radnom mjestu. Ali, recite mi, molim Vas, ne treba li poslodavac prvo omogućiti liječnički pregled radnika, prije postavljanja na novo radno mjesto da se utvrdi je li ovaj sposoban obavljati to zanimanje? Druga stvar, nakon 2 god rada na računalu zdravstveno stanje (vid) mog oca se pogoršao pa je stavljen na novo radno mjesto (fizički rad) unatoč tome što je prethodno podastrijeo dokumentaciju o ozljedi šake. A budući da je taj fizički posao takav da zahtijeva obje zdrave ruke, nezamislivo je i nadasve NEODGOVORNO od poslodavca da se oglušio na priloženu dokumentaciju o povredi šake. A druga stvar, kada je otac zatražio da se utvrdi njegova nesposobnost za obavljanje tog fizičkog posla tako da mu se omogući liječnički pregled kojim će se utvrditi njegova (ne)sposobnost za dotični fizički rad, POSLODAVAC je to odbio. Treće, Vi ste naveli pod točkom 1) da mu VJEROJATNO poslodavac nije mogao ponuditi drugo radno mjesto sukladno njegovoj osposobljenosti. To nije točno - mogao je. A I SVE DA NIJE MOGAO, JE LI ODGOVOR TAJ DA GA STAVLJA SVJESTAN PRILOŽENE LIJEČNIČKE DOKUMENTACIJE na radno mjesto za koje zna da se traže obje zdrave ruke i zna da moj otac to nema?

Treće, netko je naveo da se radnik mogao pobuniti. Reći ću vam samo jedno: Pobunite se Vi kada imate blizu 60 godina starosti, dvoje djece studenata i kada živite u životnim uvjetima u kakvima žive današnje radničke obitelji. I uzmite u obzir da je nas 5 članova obitelji, a samo 1 plaća. Pa se onda pobunite. I neka vam se djeca oproste sa studijem. Nanesite štetu svojoj djeci tako što ćete riskirati da ostanete na ulici. Svatko tko ima djecu, i tko imalo voli svoju djecu, i bori se za njih, kao što se nas otac za sve nas bori svojom 1- om plaćom - trebao bi znati da će otac i majka, svaki roditelj trpjeti sve samo da njihovoj djeci bude dobro. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam što je tako teško odgovoriti na ova 3 pitanja:

 

1. Je li poslodavac prekršio pravo (zakon) kada se oglušio o priloženu dokumentaciju o nezdravoj ruci i unatoč tome ga stavio na posao koji zahtjeva obje zdrave ruke?

 

2. Je li poslodavac prekršio pravo (zakon) time što radniku na njegov zahtjev nije omogućio liječnički pregled kojim bi se utvdila njegova nesposobnost za rad tog posla?

 

3. Može li radnik protiv poslodavca ostavrivati tražbninu zbog fizičke i psihičke boli koja je nastupila samim time što je bio prisiljen obavljati posao za koji je bio nesposoban, a prethodno mu se nije omogućilo utvrđenje nesposobnosti (liječnički pregled)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) poslodavac je dužan postupati po pravomoćnom rješenju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i ono je jedin relevantni akt u ovom slučaju, (već sam Vam gore naveo dvije solucije), ostala medicinska dokumentacija služi isključivo za ostvarivanje prava na nadoknadu plaće za vrijeme bolovanja

2) Prilikom sklapanja ugovora o radu radnik je dužan obavijestiti poslodavca o bolesti ili drugoj okolnosti koja ga onemogućuje ili bitno ometa u izvršenju obveza iz ugovora o radu ili koja ugrožava život ili zdravlje osoba s kojima u izvršenju ugovora o radu radnik dolazi u dodir.

Radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za obavljanje određenih poslova, poslodavac može uputiti radnika na liječnički pregled.Troškove liječničkog pregleda iz stavka 2. ovoga članka snosi poslodavac.

PAZI. može, al ne mora

3) ne može (u biti može probati, al sumnjam u pozitivan ishod takvog zahtjeva) jer takve stvar nije dužan provoditi poslodavac već nadležna tijela (mirovinsko osiguranje, komisija, rješenje, upravni postupak, upućivanje od strane izabranog doktora...)

 

Probajte otprilike izračunati kolika je otpremnina, vidite kakva su mu prava po osnovi invalidnosti, to su pitanja na kojima možete ostvariti materijalna prava, a na kraju krajeva, poslodavac se o svemu mora pismeno, obrazloženo očitovati prema radniku o tome što će dalje poduzeti. u svakom slučaju dobro gore veli Bobac, ovo je forum, potražite stručnu pravnu pomoć, to će vam biti najsigurnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Kakve veze ima ovdje rješenje zavoda za mirovinsko osiguranje? Ne razumiojem Vas, molim pojasnite. Ako sam ipak ispravno shvatila i Vi govorite o mirovini (prijevremenoj ili invalidskoj), to ovdje nije spomenuto kao sporno pitanje.

 

2. moj otac (radnik) je obavijestio poslodavca, ali ovaj ništa nije poduzeo. Malo mi je nelogično ovo "može a ne mora". Ne bih se baš složila s Vama. Znači radnik, opomene poslodavca da nije sposoban za neki posao i da obavljajući taj posao, dovodi time u neposrednu opasnost sebe i druge. I Vi kažete da je poslodavac ovlašten odlučivati o tuđim životima, da na njemu leži pravo izbora? Pa ne bih se baš složila. Ali vidim da ste se pozvali na neji članak, pa Vas molim, da ukoliko i dalje stojite kod gornjeg stajališta, da navedete o kojem se propisu radi.

 

3. Kako mislite da bi neko tijelo trebalo brinuti o povredama radnikovih prava? Mislite li na Sindikat ili na nešto drugo, molim Vas, pojasnite. Ne radi li se ovdje ipak o individualnom radnom sporu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krivo ste interpretirali. Objasnit cu vam preciznije. Otac je dobio Rješenje invalidske komisije koja je zabranila rad na računalu i navela ga kao neposredan uzrok koji bi ukoliko se rad na računalu nastavi, mogao dovesti do invalidnosti.

 

1) Eto po tom je rješenju koje spominjete gore u postu, po tome je dužan postupati poslodavac, pa po treći put navodim koje dvije opcije poslodavcu stoje na raspolaganju u tim slučajevima

 

2) citirao sam odredbe Zakona o radu

 

3) Gledajte, meni se čini da uopće ne shvaćate bit problema i da ste se izgubili u ovoj stvari. Ono što sam gore naveo pod 3 naveo sam zato jer jednom tvrdite da je rješenjem HZMO nešto utvđeno -(nakon provedenog stručno medicinskog vještačenja) za što tražite ponovno utvrđivanje liječničkim pregledima, što nema smisla.

 

Dajte, odite sindikalnom povjereniku (makar ima ih svakavih), odvjetniku ili barem nekom pravniku, dajte mu na uvid cjelokupnu dokumentaciju koju posjedujete i nadam se da ćete riješiti ovaj problem, povoljno za Vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opcija pod 3)

 

Rješenjem invalidske komisije utvrđena je nesposobnost radnika za za rad na računalu .

 

Poslodavac stavlja radnika (mog oca) na rad za koji nije sposoban, jer se traže obje zdrave ruke. Nije mi jasno što ovdje ne shvaćate: nakon uputa moga oca da nije sposoban za taj fizički rad, jer nema zdravu ruku, i nakon njegovih traženja da se to utvrdi liječničkim pregledom (kada se poslodavac već oglušio na prethodno priložene dokumente o ozljedi šake - poslodavac gaunatoč tome što je svjestan da radnik nema zdravu ruku - stavlja na taj posao i NE DOPUŠTA liječnički pregled kojim bi se ustanovila nesposobnost za taj posao zbog nezdrave ruke. Ili ste krivo shvatili - ili ne znam što. Situacija je takva kakva je opisano. Dakle, obveza je poslodavca prethodno osigurati liječnički pregled da se utvrdi je li radnik sposoban za taj posao. Ovdje poslodavac to NIJE učinio, unatoč molbama radnika i njegovim uputama poslodavcu DA NEMA ZDRAVU RUKU za obavljenje tog posla za čije se obavljenje treže OBJE zdrabe ruke.

______________________________________________

 

Očito je da poslodavac ovdje nije poduzeo što je TREBAO. Pitam ja onoga tko zna, kakva se sankcija ovdje može primjeniti prema poslodavcu, jer je radnik još uvijek na tom radnom mjestu kojim trpi fizičku i psihičku bol i obavlja posao kojim ugrožava samoga sebe i druge?? A na njegove upute POSLODAVAC NE REAGIRA.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle da rezimiramo:

 

Vaš otac radi na poslovima (računalo) za koje mu je Rješenjem HZMO (mirovinskog osiguranja) utvrđena neposredna opasnost od nastanka invalidnosti.

 

Poslodavac ga raspoređuje na druge poslove (fizičke) za koje tvrdite da isto tako nije sposloban, no prilikom sklapanja ugovora o radu za to preraspoređivanje na novo radno mjesto nije obavljen liječnički pregled.

 

E sad, što preostaje poslodavcu nakon toga, ima radnika koji ne može raditi na računalu i koji ne može raditi nikakve fizičke poslove na koje je preraspoređen.

 

Ako ga izabrani doktor uputi ponovno na invalidsku komisiju zbog ovog drugog problema (sa šakama), pretpostavljam da će tada u rješenju pisati opća nesposobnost za rad s pravom na invalidsku mirovinu.

 

Dajte se probajte staviti u poziciju poslodavca. Dobijete rješenje po kojem radnik ne može raditi poslove vezane uz računalo (a gotovo se svi poslovi u uredima tako sada rade), prerasporedite radnika na "fizičke" poslove koje ovaj isto tako ne može raditi, kako to navodite, dakle ne daje mu otkaz, već ga ostavlja u radnom odnosu, što dalje?

 

Dajte sama prijedlog što dalje?

 

Imajte na umu gore citiranu odredbu Zakona o radu prema kojoj poslodavac MOŽE ali i ne mora poslati na liječnički pregled prije zasnivanja novog radnog odnosa radnika, tako da je nadoknada štete vrlo upitna, tim više što je poslodavac mogao i drugačije postupiti (već tada otkazati ugovor o radu)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidite, rubens, ta 2 posla (računalo i taj točno određeni fizički rad) nisu jedina 2 posla koja se mogu raditi. ne zaboravite odredbu ZOR-a prema kojoj poslodavac mora raspodijeliti radnika na drugo radno mjesto prije nego mu otkaže ugovor o radu. A drugih radnih mjesta je imalo na kojega se moglo rasporediti moga oca. Moj otac nije 100 % nesposoban, već samo u pogledu vida i lijeve šake kojom koja mu je nužna za obavljanje fizičkog rada, s kojom se mora služiti. Ostavimo sad postrani Vaše razmišljanje da mu je "poslodavac dao drugu priliku umjesto otkaza". Ovdje je poslodavac mogao radnika rasporediti na drugo radno mjesto (prilagođeno njegovim sposobnostima), no nije to učinio, već ga je bacio na najgoru varijantu, ne obazirući se na upute mog oca o nezdravoj ruci. pitanje ovdje glasi (ostavimo po strani Vaše shvaćanje o samarićanskoj duši poslodavca) - ugledajmo se na pravo: Je li poslodavac pogriješio jer je zanemario liječničku dokumentaciju o nezdravoj ruci i jer ga je SVJESNO stavio na posao za koji je znao da ga ne može obavljati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

(1) Ako ovlaštena osoba, odnosno tijelo, ocijeni da kod radnika postoji profesionalna nesposobnost za rad ili neposredna opasnost od nastanka invalidnosti, poslodavac je dužan, uzimajući u obzir nalaz i mišljenje ovlaštene osobe, odnosno tijela, ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova za koje je on sposoban, koji, što je više moguće, moraju odgovarati poslovima na kojima je radnik prethodno radio.

(2) Radi osiguranja takvih poslova poslodavac je dužan prilagoditi poslove sposobnostima radnika, izmijeniti raspored radnoga vremena, odnosno poduzeti sve što je u njegovoj moći da radniku iz stavka 1. ovoga članka osigura odgovarajuće poslove.

(3) Ponuda drugih poslova iz stavka 1. ovoga članka mora biti u pisanom obliku.

Otkaz u slučaju profesionalne nesposobnosti za rad ili neposredne opasnosti od nastanka invalidnosti

Poslodavac može otkazati radniku kod kojega postoji profesionalna nesposobnost za rad ili neposredna opasnost od nastanka invalidnosti, samo uz prethodnu suglasnost radničkog vijeća.

(2) Ako kod poslodavca nije utemeljeno radničko vijeće, suglasnost iz stavka 1. ovoga članka daje nadležna služba zapošljavanja.

(3) Radničko vijeće, odnosno nadležna služba zapošljavanja, dat će poslodavcu suglasnost na otkaz ugovora o radu, ako poslodavac dokaže da je poduzeo sve što je u njegovoj moći da radniku iz stavka 1. ovoga članka osigura odgovarajuće poslove, odnosno ako dokaže da je radnik odbio ponudu za sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova koji odgovaraju njegovim sposobnostima, u skladu s nalazom i mišljenjem ovlaštene osobe, odnosno tijela.

(4) Ako radničko vijeće, odnosno nadležna služba zapošljavanja uskrati suglasnost na otkaz, suglasnost može nadomjestiti sudska ili arbitražna odluka.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rubens, hvala na ovim citatima. Krenimo redom:

 

1. Poslodavac ovu točku nije ispoštovao.

2. Ni ovo pod točkom 2) nije poduzeo.

3. Ponudio mu je "drugi posao" za koji je znao da je nesposoban (imao liječničku dokumentaciju kao dokaz)

 

Što se tiče otkaza i ovoga da je

 

"poslodavac dužan dokazati da je poduzeo sve što je u njegovoj moći da radniku iz stavka 1. ovoga članka osigura odgovarajuće poslove" -

 

- poslodavac nije ni prstom mrdnuo da mu osigura takav posao, već ga je bacio na onaj posao za koji je znao da je nesposoban.

 

drugi dio: " ...odnosno ako dokaže da je radnik odbio ponudu za sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova koji o d g o v a r a j u njegovim sposobnostima, u skladu s nalazom i mišljenjem ovlaštene osobe, odnosno tijela."

 

- moj otac nije i ne bi odbio posao koji bi o d g o v a r a o njegovim sposobnostima. čak je i radio ovaj posao sa nezdravom rukom (Uvjeren da će, ukoliko ne prihvati Ponudu poslodavca za sklapanje tog novog ugovora - s posla računala na posao fizičkog radnika - dobiti otpremninu i otkaz, jer je tako uvjetovano Kolektivnim ugovorom).

 

Recite mi rubens, molim Vas, vidim da ste Vi najracionalniji, - što moj otac može poduzeti da poboljša svoj radni položaj? I drugo, može li ostvarivati ovdje neko pravo protiv poslodavca? Što biste savjetovali Vašem ocu da se nalazi u ovakvoj situaciji? Ne mogu više gledat oca kako svaki dan dolazi kući s posla sav jadan i izmučen. Očajna sam, više ne znam kome da se obratim - molim Vas, pomagajte!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pismeno se obratiti poslodavcu (ako ne ide usmenim dogovorom) detaljno izneti problem i predložiti rješenje u smislu gore citiranih odredaba Zakona o radu.

 

Zamoliti ga za preraspoređivanje na radno mjesto za koje je on sposoban. Radi osiguranja takvih poslova poslodavac je dužan prilagoditi poslove sposobnostima radnika, izmijeniti raspored radnoga vremena, odnosno poduzeti sve što je u njegovoj moći da radniku osigura odgovarajuće poslove.

 

U ovoj fazi ne savjetujem vam bilo kakvu tužbu za nadoknadu štete, jer bi ona mogla imati i kontraproduktivni efekt, a na kraju za tako nešto ima i vremena, ali na Vama je da o tome odlučite. U svakom slučaju pitanja iz radnih odnosa treba pokušati rješiti dogovorom između poslodavca i zaposlenika (radnika) na zadovoljstvo i korist jednih i drugih. Ako ne ide na taj način, onda u svakom slučaju potražite stručnu pravnu pomoć za to ovlaštene osobe (odvjetnika)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

 

ispričavam se što smetam, ali mi je pomoć HITNO potrebna, molim vas, pomozite.

 

Naime, zanima me ako je nad mojim ocem obavljen zdr.pregled na Medicini rada, koja je utvrdila da je nesposoban za određenu vrstu posla - ima li moj otac pravo dobiti tu svjedodžbu kojom se utvrđuje nesposobnost za rad?

 

Naime, na Medicini rada kažu kako oni to šalju poslodavcu, a poslodavac BI TREBAO to proslijediti radniku. Kako on to NIJE UČINIO, pitam Vas - MOŽE LI MOJ OTAC TRAŽITI OD MEDICINE RADA SVOJU POTVRDU O NESPOSOBNOSTI ZA RAD i na temelju kojeg propisa?

 

Odgovor mi je potreban u roku POLA SATA, molim Vas, pomagajte, očajna sam!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija