Jump to content

Mogućnost osporavanja darovnog ugovora od strane banke


james007

Preporučene objave

Poštovani,

molim pomoć glede ovog slučaja. Naime, otac i majka su prije tri godine bili jamci i sudužnici bratu u kreditu. Brat je uzeo kredit (od cirka 50.000 eura) i pri tome je banka tražila još hipoteku na jedan stan (vrijednost stana je oko 100.000 eura). Brat nije bio u mogućnosti plaćati kredit te je banka raskinula kreditni ugovor i pokrenula prijedlog za ovrhu (prijedlog ovrhe je stigao početkom travnja ove godine, a ugovor je prekinut oko jeseni prošle godine). U 12. mjesecu prošle godine otac je meni i drugom bratu darovnim ugovorom darovao dvije druge nekretnine (svakom jedna) koje su uredno knjižili u ZK početkom ove godine.

Postoji li mogućnost da banka poništi darovne ugovore meni i bratu te naše knjiženje vlasništva u ZK? Naime, kako su roditelji bili jamci i sudužnici sada banka traži da se propita ispravnost darovnih ugovora i nad tim nekretninama (neovisno od toga što već imaju jedan stan pod hipotekom). Darovane nekretnine nisu bile pod nikakvim teretom ali su jasno roditlelji kao jamci jamčili cijelom svojom imovinom pa su sada i te nekretnine sporne. Jesu li ti ugovori sporni i ima li banka ikakvo pravo i mogućnost poništavanja ovih darovnih ugovora pa onda i knjiženja vlasništva? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ima.

trebali se napraviti ugovore o dosmrtnom uzdržavanju a ne darovni ugovor.

možda se možete zaštititi ako napravite aneks ugovor tj. da je darovni ugovor ustvari ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. tu je ustvari i bila želja ugovornih strana .

davatelj uzdržavanja ne odgovara za dugove primatelja uzdržavanja, osim ako to ne rješe ugovorom .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala! Roditelji su stari (preko 70) i cilj je zapravo bio da se imovina rasporedi ali s ove strane je došao problem jer se vjerovalo da se banka može nadmiriti od hipoteke na stan (čije je cijena i više nego duplo veća od iznosa kredita) pa nitko nije niti pomišljao da će doći do toga da banka, ajmo reći, želi "upravljati" cijelom imovinom dok god dug nije podmiren. Sorry na gnjavaži, ali zna li netko otprilike koliki su troškovi ovrhe u ovakvom slučaju. Znači vjerojatno je prvo pokretanje ovrhe na trećinu mirovine, pa pokretanje prodaje stana čije je vrijednost oko 100.000 eura. Kolika je cijena ovršitelja? I još jedno pitanje :klanja::-) Može li se davanje hipoteke na stan i preuzimanje iznosa od 50.000 eura od strane banke smatrati dijelom ili ukupnim "nužnim dijelom" za 1 nasljednika. Dakle, ovo je hipotetska situacija gdje bi recimo banka uzela stan, namirila se (ali ne od nasljednika nego do jamca-roditelja), tako da nasljednik ne bi dobio ništa- ali se nasljednik ipak temeljem tog stana dobio 50.000 eura? - za što jasno postoje dokazi u obliku kreditnih ugovora itd. Možda malo prekomplicirano pitanje ali svejedno hvala na bilo kakvoj informaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija